Kiknakit_1

Ei vappua ilman nakkia.

Yllättäen nakit ja perunasalaatti kuuluvat wappuperinteiden tulokaslajistoon, kuulemma 60-luvulta. Nakki kuitenkin taipuu moneen muotoon (joskus jopa silmille), mutta erityisesti piknink evääksi tai muuten helppoon kattaukseen. Meillä nakkeja on nautittu lähes joka vuosi muodossa tai toisessa. Yleensä siinä toisessa, nimittäin vegenä.

Kaupan vegenakit eivät kuitenkaan oikein inspiroi, sillä ne sisältävä joko soijaa tai gluteenia, joista en välitä. Niinpä keittiössäni pannaan tämän tästä pystyyn tuotekehityslaboratorio.

Täytyy myöntää, että nakkimysteeri on toistaiseksi vailla täydellistä ratkaisua, sillä oikean rakenteen aikaansaaminen ilman soijan, gluteenin tai eläinproteiinien tuomaa elastisuutta on haastavaa. Papu- ja pähkinäpohjaiset makkarat ovat jauhoisia ja hauraita, vaikka maku olisikin hyvä. Ja on vielä oma lukunsa heittää makkara pannulle tai grilliin, sillä viimeistään tässä vaiheessa nakin luonne punnitaan. Pikku kikkanoiden noukkinminen grillin pohjalta nakertaa kummasti ruokahalua.

Tänä vappuna tuntuu, että pääsin kuitenkin lähelle. Tämän kikhernetofun inspiroimana keksin kokeilla makkarantekoa kikhernejauhoista. Ja bingo! Toimii. Ja mikä parasta, nakit valmistuvat vartissa. Ulkonäkö on mallia robusta, mutta toimii maalaismakkaroiden ystävälle. Ja mikä parasta, satsin ennättää mainiosti tuutata jopa viimetipan brunssikattaukseen.

 

Iloista Wappua!

Kikhernenakit

6 kpl

  • 2,5 dl kikhernejauhoja
  • ½ tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl curry-jauhetta
  • 1 tl korianteria
  • 1 rkl luomukasvisliemijauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • ½ tl sinappijauhetta
  • ¼ tl valkopippuria
  • 4,25 dl vettä
  • ½ rkl tamaria tai luomusoijakastketta
  • 2 rkl mietoa oliivi- tai seesamiöljyä

 

Sekoita kuivat aineet paksupohjaisessa kattilassa ja lisää vesi, tamari ja öljy. Kuumenna vatkaten, kunnes seos paksunee. Älä säikähdä möykkyjä, sillä ne siliävät kyllä. Keittele sekoitellen 8 – 10 minuuttia, kunnes seos alkaa irrota kattilan reunoilta. Lusikoi kuuma massa pursotinpussiin ja pursota heti nakkimakkaroiksi. Suojaa kädet talouskäsineillä tai patakintailla. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Makkarat voi käyttää sellaisenaan tai paistaa kevyesti väriä pintaan pannussa tai grillillä.

Kiknakit2_1

Toinen tämän hetken suosikkinakki syntyy porkkanoista. Toimii erityisesti hodareissa. Ohjeita löytyy monista vegaaniblogiesta, vaikkapa täältä, täältä tai suomeksi myös täältä.

porkkannanakit

3 kommenttia “Weget Wappunakit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *