Hyvinvointi- ja ruokatrendit kulkevat yhä vahvemmin käsikädessä. Niinpä päätin povata tämän vuoden ruokanäkymiä hyvän olon kulmasta. Katsotaan sitten vuoden päästä, osuivatko ennustukset kohdilleen.

Megatrendejä vuonna 2016

Ainakin nämä neljä ruokaan  ja ravintoon linkittyvää isompaa ilmiötä ovat jyllänneet maailmalla jo tovin: Ekologisuus – Tähän liittyy niin kasvisruoan esiinmarssi kuin lähiruoka ja ruokahävikin minimointi sekä käsin valmistetut tuotteet. Aitous ja luonnonmukaisuus ovat päivän sana, joka liittyy myös terveystietoisuuteen – sillä yhä useampi meistä on sitä mieltä, että terveys on omissa käsissä ja puhdas ravinto liikunnan ohella olennainen osa hyvinvoinnin hallintaa. Laadukkaaseen ruokaan ollaan valmiita satsaamaan.

Yhteisöllisyys – Internetin ja sosiaalisen median mahdollistama uusi verkostoituminen on laajentunut eri arkielämän tasoille ruokakulttuuri mukaan lukien ja kiinnostavia uusia sovelluksia syntyy kaiken aikaa. Ruoka- ja baariseuraa löytyy netistä. Kaltaistensa joukkoon pääsee eri ruokasuuntausten ympärille syntyvissä ryhmissä. Myös Monikulttuurisuus murtaa perinteisiä rakenteita. Vaikutteiden hakeminen muista kulttuureista on helpompaa kuin koskaan. Toisaalta käynnissä on historiallinen muuttoaalto maahanmuuttajakriiseineen.  Lisääntyvä monikulttuurisuus näkyy monin tavoin ruokatarjonnassa ja päivällispöydissä. Viimeisetkin kansalliset ruokainstituutiot, kuten joulukinkku antavat tilaa uusille vaihtoehdoille.

Gardenparty

Lisäksi veikkaan seuraavien (satunnaisessa järjestyksessä listattujen) pienempien ruokailmiöiden ympärille erityistä pöhinää:

Nousussa 2016

limu

Tuorepuristetut mehut ja alkoholittomat drinkit. Moni on jo sitä mieltä, että vastaprässätty mehu on uusi smoothie mutta mehubaareja odotellaan vielä. Asiallisia mocktaileja voi tilata jo ajan hermolla olevista drinkkibaareista. Veikkaan myös hedelmä ja marjapohjaisten, käsityönä tehtyjen sihijuomien, ehkä jopa kuplivien teejuomien tulemista meillekin. Viimeksimainituista maailmalla tekee kovaa nousua kombucha, josta on povattu jopa tiukkaa haastajaa kookosvedelle. Tämä maitohappokäymisellä valmistettu teejuoma voisi kuulua myös seuraavaan kategoriaan, nimittäin…

Probioottiset ruoat ja hapattaminen. Terveen suoliston yhteys hyvinvointiin on jo kiistaton fakta, mutta suolistobakteerien vaikutusta kokonaisterveyteen aletaan vasta vähitellen ymmärtää kaikessa laajuudessaan. Bakteerikantaa tukevat probiootit ja hapatus ovatkin in eikä suosiolle näy loppua. Jos ei itse jaksa tai uskalla tänäkään vuonna hapatella, tuotteita löytyy valmiina yhä enemmän. Myös vanha kunnon hapanjuuri on päässyt takaisin leipätaikinoihin. Niinpä uskallan sanoa jo ääneen, että…

kombucha

Leipä tulee taas ja hiilarit on päästetty pannasta. Nyt kuitenkin valitaan lautaselle hyviä, hitaasti imeytyviä, proteiini- ja kuitupitoisia viljoja ja ryynejä. Hyvät hiilarit antavat pitkäkestoista energiaa, jota tarvitaan ultrajuoksussa, patikoinnissa, kiipeilyssä ja vastaavissa meditatiivisissa lajeissa, jotka kasvattavat suosiotaan osana stressinhallintaa ja henkilökohtaista kasvua. Gluteenittomuus on jo tehnyt tutuiksi tattarin ja quinoan mutta amarantti ja hirssi tulevat myös. Kaura ja ohra sekä ruis pitävät pintansa ja vehnä on mieluiten muinaista eli spelttiä, emmeriä ta kamutia. Pavut, herneet ja linssit löytyvät yhä useamman lautaselta sillä…

Taustakuva

Kasviproteiini on in. Unohda heraproteiini ja jauhelihan käristäminen, sillä uuden ajan prode tulee vaikkapa lupiinista, herneestä tai hampusta. Seitanin ja soijan rinnalle on jo kehitetty mm. lupiinitempehiä, härkäpapurouhetta ja nyhtökauraa, joiden proteiinipitoisuus hakkaa kanafileen mennen tullen. Ja uskon, että uusia uskomattoman herkullisia innovaatioita on luvassa. Ihmiskunta tarvitsee proteiininsa, mutta kasvavan väestömäärän nälkään tarvitaan yhä kipeämmin lihattomia vaihtoehtoja. Nyhtöpossu on niin lääst siisön, ja yhä useampaa meistä kiinnostaa…

burger

Osa-aika veganismi. Ensin tulivat kettutytöt, sitten Hollywoodin superjulkkikset. Nyt jo mattimeikäläinen lukee aamun lehdestä, että maito on pahasta ja punainen liha tappaa. Tiukan pipon voi kuitenkin unohtaa ullakolle, sillä kasvissyöntiä voi harrastaa myös joustavasti. Moni osallistuu vegaanihaasteeseen, viettää kasvisruokamaanantaita tai käy muuten vain lounaalla trendikkäässä vegekuppilassa. Toisaalta veg(-g)aani saattaa silloin tällöin rikastuttaa ravintoympyräänsä lisäämällä avokadoleipänsä päälle eettisesti tuotetun luomumunan. Mustavalkoinen ajattelu ja ruokaismit ovat mennyttä ja tilalle on tullut…

Kimchikimara_vaaka

Yksilöllisyys ja omien tarpeiden kuuntelu. Hyvästi gurut ja yleiset ravintosuositukset. Nyt kuunnellaan omaa kehoa ja mieltä, havainnoidaan elämäntilannetta ja säädetään myös ruokavaliota tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Tiukan detox-kuurin sijaan paino on lempeässä kehon- ja mielenhuollossa. Välillä tarvitaan pumppausenergiaa, välillä rauhoittavia, restoratiivisia ruoka-aineita. Adaptogeenit, eli kehon toimintoja tasapainoittavat ja stressinhallintaa tukevat rohdokset kasvattavat suosiotaan ja yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityjä tuotteita tulee markkinoille.

[vc_separator type=’normal’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”]

Nopeat:

Tehosekoitin -> Mehupuristin

Smoothiebowl -> Soppakulho 

Chili -> Savuaromi

Detox -> Tietoinen syöminen

Luomu -> Pientuottajan lähiruoka

Avokado -> Bataatti

Sriracha -> Harissa, dukkah ja zaa’atar

Raakaruoka -> Whole foods -kasviruoka

[vc_separator type=’normal’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”]
IMG_0668

[vc_separator type=’normal’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”]

Still going strong…

Vihreä – lehtikaali  tosin saa seuraa muistakin vihreistä syötävistä.

Hävikkiruoka – kotikeittiöiden lisäksi ravintoloissa.

Villiruoka – entistä jalommassa muodossa ja valmiina tuotteina.

Kotikasvatus – ikkunalautapuutarhasta kaupunkikanoihin.

Yhteisöllisyys – ruokakulttuuritapahtumat, ateriaseuraa netistä.

Hummus ja guacamole – tosin tuunattuna vaikkapa pähkinöillä tai oliiveilla.

Laatukahvit ja teet – varsinkin kahvin terveysvaikutuksia tuunataan entisestään.

Ekologiset ruoanlaitto- ja säilytysvälineet – kestotuotteiden valikoima laajenee.

[vc_separator type=’normal’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”]

 

Mitä ovat sinun veikkauksesi vuoden 2016 ruokasuosikeiksi?

pilli1

4 kommenttia “Vuoden 2016 hyvän olon ruokatrendit”

  1. Hyvää alkanutta vuotta sinulle! Nyhtökaura (!), never heard, oli pakko heti googlata ja nyt toivon, etta seuraavassa kotimaan ”kuormassa” saadaan tännekin kokeiluun. Noiden kirjoittamiesi lisäksi voisin kuvitella, että raakamaitotuotteiden suosio nousee edelleen. Mitä luulet? Suomen joululomalla iloitsin taas niin paljon Ruohonjuuren delistä (ja toivon tänne Ranskaan juuri tuollaista tarjontaa, vaikka täällä mahtava ruokatarjonta onkin), toiv lisää tälläisiä. Mitä luulet ulkomaan superfoodien käyvän? Viitataanko niille kintaalla ja mennään mustikkametsään? 🙂

    1. Nyhtökaura on ihan uusi juttu, jota olen itsekin päässyt vasta kerran maistaa. Ja raakamaidosta luulen, että kuten muutkin lyhyen ketjun ja pienten tuottajien jutut, se pitää hyvinkin pintansa. Superfoodeista ajattelen itse, että ne ovat löytäneet oman kolonsa ja vakiintuneen kuluttajakuntansa. Mustikkametsä ei ole poissulkeva vaihtoehto, vaan samat ihmiset harrastava molempia 🙂 Hyvää uutta vuotta sinullekin, Suvi, sinne Ranskaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *