Joulukattaus ei aina vaadi pitkiä valmisteluja, olen itse ex-tempore juhlien ystävä. Eilen pistettiin pystyyn pikkuiset joulut naapureiden kesken. Juhlamielen kohotuksena toimi oivallisesti Hardys Crest Sparkling -kuohuviini, jonka sain maisteltavaksi maahantuojalta. Improvisoin Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä tehdyn aussikuohuvan kylkeen pikaiset sormisyötävät kaapin sisällöistä.

Pöydästä löytyi nyhtökauralla täytettyjä savutaateleita ja herkkusienen lakkeja, rosmariinipähkinöitä, dukkah-maustetut lehtikaalisipsit sekä yllätyshittinä pikagraavattu persimoni. Viimeksimainittu tullaan ehdottomasti näkemään uudelleen vielä joulupöydässä, sillä oma kärsivällisyyteni ei ehkä tänä vuonna riitä trendikkäälle porkkalalle.

Graavattu persimoni

Valmistus 30 min.

  • 1 – 2 napakkaa persimonia
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl mietoa oliiviöljyä
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • nippu tuoretta tilliä

Leikkaa persimonit ohuenohuiksi viipaleiksi, mieluiten madoliinilla. Asettele kerros viipaleita laakealle lautaselle tai leivinpaperilla päällystetylle leikkuulaudalle. Ripottele viipaleille suola ja rouhi pippuria. Pirskottele etikkaa. Asettele päälle toinen kerros viipaleita, suolaa ja pippuroi ja lisää etikkaa. Jatka, kunnes kaikki viipaleet on maustettu. Anna marinoitua 20 min. Asettele tarjoilulauteselle, pirskottele päälle öljy ja silppua päälle tilliä. Voit tarjota heti tai antaa vielä maustua jääkaapissa.

Rosmariinipähkinät

Valmistus 30 min.

  • 200 g saksanpähkinöitä
  • 1 rkl saksanpähkinä- tai oliiviöljyä
  • 1/2 – 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita pähkinöihin muut ohjeen ainekset. Levittele leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda uunissa, kunnes pähkinät saavat väriä eli n. 10 min.

Nyhtökauralla täyteyt savutaatelit

Valmistus 30 min.

  • 1 tl nestesavua
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl nyhtökauraa
  • rouhittua mustapippuria

Poista taateleista kivet. Sekoita kulhossa loput ainekset nyhtökauraa ja mustapippuria lukuunottamatta ja yhdistä joukkoon taatelit. Jätä marinoitumaan 10 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen.

Poimi taatelit marinadista ja asettele leivinpaperilla päällystetylle pelille. Sekoita jäljelle jääneeseen marinadiin nyhtökaura, mausta mustapippurilla. Täytä taatelit nyhtökauraseoksella ja paahda uunissa 10 min tai kunnes taatelit muuttuvat pinnalta rapeiksi ja saavat vähän väriä.

Vinkki: Valmista täytetyt herkkusienet samaan tapaan.

Dukkah-sipsit

Valmistus 30 min.

  • 5 suurta lehtikaalin lehteä
  • 3 rkl saksanpähkinä tai oliiviöljyä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 rkl dukkahia
  • 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Revi lehtikaalin lehdet ruodeista ja pieni suupaloiksi. Sekoita käsin joukkoon loput ainekset. Levittele leivinpaperilla päällystetylle pellille yhteen kerrokseen. Paahda uunissa 20 min. välillä sekoitellen – tai kunnes lehdet ovat täysin rapeita.

Hardys Crest Sparkling Chardonnay – Pinot Noir löytyy Alkon tilausvalikoimasta hintaan 12,49€. Tuote saatu testattavaksi maahantuojalta.

Print

Graavattu persimoni

Ingredients

  • 1 - 2 napakkaa persimonia
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl mietoa oliiviöljyä
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • nippu tuoretta tilliä

Instructions

  1. Leikkaapersimonit ohuenohuiksi viipaleiksi, mieluiten madoliinilla. Asettele kerros viipaleitalaakealle lautaselle tai leivinpaperilla päällystetylle leikkuulaudalle. Ripottele viipaleille suola ja rouhi pippuria. Pirskottele etikkaa. Asettele päälle toinen kerros viipaleita, suolaa ja pippuroi ja lisää etikkaa. Jatka, kunnes kaikki viipaleet on maustettu. Anna marinoitua 20 min. Asettele tarjoilulauteselle, pirskottele päälle öljy ja silppua päälle tilliä. Voit tarjota heti tai antaa vielä maustua jääkaapissa.

 

Print

Rosmariinipähkinät

Ingredients

  • 200 g saksanpähkinöitä
  • 1 rkl saksanpähkinä- tai oliiviöljyä
  • 1/2 - 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia

Instructions

  1. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Sekoita pähkinöihin muut ohjeen ainekset. Levittele leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda uunissa, kunnes pähkinät saavat väriä eli n. 20 min.

 

Print

Nyhtökauralla täyteyt savutaatelit


Ingredients

  • 20 tuoretta taatelia
  • 1 tl nestesavua
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 dl nyhtökauraa
  • rouhittua mustapippuria

Instructions

  1. Poista taateleista kivet. Sekoita kulhossa loput ainekset nyhtökauraa ja mustapippuria lukuunottamatta ja yhdistä joukkoon taatelit. Jätä marinoitumaan 10 min. Lämmitä silläaikaa uuni 200 asteeseen.

    Poimi taatelit marinadista ja asettele leivinpaperilla päällystetylle pelillle. Sekoita jäljelle jääneeseen marinadiin nyhtökaura, mausta mustapippurilla. Täytä taatelit nyhtökauraseoksella ja paahda uunissa 10 min tai kunnes taatelit muuttuvat pinnalta rapeiksi ja saavat vähän väriä.

Recipe Notes

Valmista täytetyt herkkusienet samaan tapaan.

 

Print

Dukkah-sipsit

Ingredients

  • 5 suurta lehtikaalin lehteä
  • 3 rkl saksanpähkinä tai oliiviöljyä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 rkl dukkahia
  • 1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta

Instructions

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Revi lehtikaalin lehdet ruodeista ja pieni suupaloiksi. Sekoita käsin joukkoon loput ainekset. Levittele leivinpaperilla päällystetylle pellille yhteen kerrokseen. Paahda uunissa 20 min. välillä sekoitellen - tai kunnes lehdet ovat täysin rapeita. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *