IMG_1310

Henkilökohtaisen kakkugaluppini perusteella myös vuonna 2015 raakakakut pitävät pintansa mutta niiden rinnalle nousee entistä vahvemmin myös muita vaihtoehtoja, joissa on optimoitu sekä maku että terveellisyys esteettistä nautintoa unohtamatta. Ovat nämä sitten upgreidattuja klassikoita, semiraakoja, gluteenittomia tai vegaanisia veikkaan, että myös kakkujen ns. biohakkerointi yleistyy. Herkuista optimoidaan yhä yksilöllisempiä hyvän olon kokemuksia.

Epäilemättä rinnalla myös karamellia valuva tuplasuklaakermakinuskivoikreemimarenki-linja jatkaa elegantin esteettistä tai rustiikin rouheaa kukoistustaan. Käyn itsekin säännöllisesti syömässä silmilläni  mm. Linda Lomelinon ihanuuksia. Mutta sittenkin upotan lusikkani mieluummin vaikkapa Vaneljan resepteihin, sillä nautin hyvästä olosta myös jälkeen päin.

IMG_1315

Omassa kakkutehtaassani evoluutio on viime aikoina suuntautunut semiraakoihin makunautintoihin. Usein lisään reseptiin salamyhkäisesti myös jotain erityisen hyvää tekevää, kuten vaikkapa hiukan lehtivihreää tai probiootteja. Jos minttukreemin värjää vehnänorasjauheella tai matchalla tulee nauttineeksi myös hieman antioksiantteja, rautaa tai magnesiumia asiasta suurempaa hälyä nostamatta. Ja miksei suklaakakkukin voisi pitää sisällään immuniteettia tehostavia ja vatsaa helliviä hyvisbakteereja täyteläisen suussasulavuuden lisäksi?

IMG_1314

Sunnuntain jälkkäriksi halusin jotain oikein överisuklaista ja tahmean täyteläistä (kyllä, on pienoista stressiä ilmassa…). Kakkutäyte syntyi tällä kertaa raakakaakaosta, kaakaovoista ja pehmeästä tofusta, joista tuli taateleiden, kookossokerin ja lucuman avulla kinuskisen makeaa. Kakku syntyy muutoin raakakakkujen tapaan ilman uunia. Biohakkerilisä täytteeseen on probioottijauhe, joka ei sinällään maistu eikä tunnu, mutta ehkä osaltaan saa aikaan vieläkin kokonaisvaltaisemman hemmotteluhetken. Sen voi hyvin jättää halutessaan poiskin. Kakku on erittäin täyteläinen ja makea. Jopa kaltaiselleni raakakakku-gourmandistalle yksi pala riitti täydellisesti. Aina kriittinen teini-ikäisistä muodostuva kotiraati hämäytyi luulemaan tavalliseksi mutakakuksi, mitä pidettäköön suurena kunnianosoituksena.

IMG_1305

Suklaa-fudgekakku

Pohja:

  • 2,5 dl kookoshiutaleita
  • 2 dl kaakaonibsejä
  • 2 rkl kookossokeria
  • 12 taatelia
  • 1 rkl lucumaa
  • ripaus laadukasta suolaa ja jauhettua luonnon vaniljaa

 

Täyte:

  • 1 pkt pehmeää tofua
  • 6 rkl kookossokeria
  • 24 taatelia
  • (veitsenkärjellinen steviajauhetta)
  • 1 tl luomu-vaniljauutetta
  • 5 rkl lucumajauhetta
  • 2 rkl carob-jauhetta
  • 4 rkl raakakaakaojauhetta
  • 2,5 dl kaakaovoita sulatettuna
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl lesitiinijauhetta
  • (4 probioottikapselin sisältö)

 

Aja monitoimikoneessa kaakaonibsit, kookossokeri ja -hiutaleet hienojakoiseksi rouheeksi. Lisää kivettömät taatelit ja loput ainekset. Käytä konetta niin kauan, että saat yhteen takertuvaa takinaa. Painele irtopohjavuoan pohjalle tai korkeareunaiseen piirasvuokaan.

Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi. Valmista täyte tehosekoittamalla kaikki ainekset, lisää sula kaakaovoi lopuksi ohuena nauhana koneen vielä käydessä. Huom. täyte onnistuu myös sauvasekoittimella. Varsinkin jos lisäät probioottijauhetta, varmista, ettei täyte pääse kuumenemaan liikaa tehosekoitusvaiheessa. Kaada täyte pohjataikinan päälle. Tasoita pinta ja anna jähmettyä jääkaapissa parisen tuntia tai puoli tuntia pakastimessa. Sopii myös pakastettavaksi.

6 kommenttia “Vuoden 2015 kakkutrendit ja probioottinen Suklaa-fudgekakku”

  1. Mmmm, miten viettelevät kuvat 🙂 Pehmeä tofu on loistava lisä tällaisiin moussemaisiin kakkutäytteisiin. Se keventää koostumusta ja tekee täytteestä niin pehmoisen.

    1. Kiitos Anni 🙂 Edelleen tämä pimeys vähän häiritsee. Muistelen että sinäkin olet tofua käyttänyt tämän tapaisissa jutuissa. Toimii!

    1. Kuten Anni tuossa jo totesikin, se toimii loistavasti tällaisissa täytteissä. Koostumuksesta tulee raikkaampi kuin vaikkapa pähkinöillä (jos nyt käsite raikas sopii mitenkään tähän yhteytee…).

  2. Oi, ihana ohje – kiitos 🙂 Olen usein ”keventänyt” raakakakkuohjeita juuri esimerkiksi tofulla tai vaikka omenasoseella.

    Mulla tulee raakakakuista usein yhtä huono olo kuin sokerikakuista. Sanon sitä rasvaäklöksi, kun niissä voi olla pähkinöitä ja kookos- ja kaakaorasvaa ihan järjetön määrä, johon minä reagoin pahalla ololla.

    Tästä kakusta ei varmasti tule sokeri- eikä rasvaähky.

    1. Ihan samoista syistä kevennän myös kakkuja mielelläni, sillä raakakakut ovat kyllä todella tuhtia tavaraa. Rasvaähkyä tästä ei ehkä tule, mutta jos olet herkkä sokerille, kannattaa makeutuksen määrää vähentää. Sitä nimittäin on kyllä ihan kohtalaisesti tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *