kurpitsasalaatti

Olen melkein sitä mieltä, että syksy on parasta salaattisesonkia. Laarit ovat täynnä värikkäitä vihanneksia ja juureksia. Viilenevät illat kutsuvat täyteläisten makujen ääreen. Syksyn parhaat salaatit ovatkin tukevia. Ne pitävät sisällään paahdettuja, vahvoin yrtein maustettuja juureksia, kurpitsaa tai bataattia. Sieniä ehkä ja reilusti pähkinöitä. Granaattiomenoiden sesonkin kolkuttaa jo ovella ja ne toimivat loistavasti salaateissa. Jos granaattia ei löydy, voi tilalle laittaa kuivattuja karpaloita tai tummia viinirypäleitä. Eikä kannata unohtaa marjoja. Hienostunut yhdistelmä on vaikkapa lakka ja punajuuri.

Syyssalaattien kanssa voi hyvin ajatella täyteläistä punaviiniä. Monien rotevienkin viinien joukosta löytyy pari paahdetuille juureksille, sienille ja karamellisoidulle sipulille. Kuten vaikkapa tämä portugalilainen. Suositusten maininnat pihveistä voi huoletta unohtaa ja kokeilla rohkeita yhdistelmiä.

viini

Viikolla lounastin Cafe Kuppi & Muffinissa, joka on lempikahviloitani. Rakastan sen kodikasta ilmapiiriä ja varsinkin paikan päällä, aidoista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Ystäväni tilasi kanasalaattia paahdetulla kurpitsalla. Itse haarukoin avokado-salaatin (sekoitus syvän vihreitä salaatteja, juuri oikeaa kypsyyttä oleva avokado, punasipulia, aromikkaaksi paahtuneita pekaanipähkinöita ja kirpeän makeaa karpaloa). Maukas, mutta ei kovin proteiinipitoinen. Hieman pupuruokaosastoa siis. Sen sijaan kana-kurpitsasalaatti jäi vainoamaan loppuviikoksi. Tiesin heti, että haluan tehdä siitä oman versioni.

Kanan sijaan laitoin salaattiin intialaisittain maustettua quornia. Quorn on harvoja pitkälle jalostettuja lihan korvikkeita, joita käytän. Pidän enemmän aidoista asioista, mutta quornin etu on sen ylivoimaisen hyvä rakenne. Varsinkin jos gluteenipohjaiset vaihtoehdot, kuten seitan eivät sovi (Huom. joissain quorn-valmisteissa, kuten valmiissa pihveissä on vehnägluteenia). Jos quorn ei nappaa, sen voi tässä reseptissä korvata tempehillä – tai sillä luomukanan rintafileellä.

Vegen kana-kurpitsasalaatti

4:lle tai 2:lle erittäin nälkäiselle

  • 2/3 butternut kurpitsasta (kulkee myös myskikurpitsan nimellä)
  • paahtamiseen: kylmäpuristettua seesamiöljyä, hiukan omenaviinietikkaa, kuivattua rosmariinia ja timjamia, suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 1 pss quorn-kuutioita
  • paistamiseen: 2 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä, 1 rkl curry-jauhetta, ripaus asafoetida-jauhetta (hing) tai 1/2 tl valkosipuolijauhetta, 1 tl tamaria/soijakastiketta, 1 tl kookossokeria tai mieleistäsi tummaa sokeria, kuivattua chiliä, mustapippuria ja suolaa maun mukaan
  • 1,5 dl pekaanipäkinöitä*
  • 1/2 granaattiomenan siemenet
  • 250 g tuoretta salaattipinaattia (mielellään luomuna)
  • Sitrus-vinegretti
  • 1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 1 rkl agavesiirappia tai mietoa juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 1/2 – 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl mietoa oliiviöljyä

 

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Kuori ja viipaloi kurpitsa. Mausta ja paahda 15 min tai kunnes kurpitsaviipaleet saavat väriä. Paista ja mausta sillä välin quorn. Lämmitä pannulla öljy ja lisää kuivat mausteet. Paahda hetki miedolla lämmöllä ja lisää sitten quorn. Kääntele hetki pannullam kunnes quorn saa hieman väriä. Lisää tarvittaessa tilkka vettä ja loput mausteet. Tarkista maku.

Anna kurpitsan ja quornin jäähtyä ja valmista sillä aikaa vinegretti sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Kokoa salaatin pohja pinaatista. Pirskottele päälle vinegrettiä, jätä osa sivuun. Lado pinaatin päälle quorn, kurpitsat ja pähkinät. Viimeistele granaattiomenalla. Tarjoa vinegretti erikseen.

*Pähkinät ovat terveellisimmillään sellaisenaan mutta paahtaminen tuo pekaaneihin upean maun ja rakenteen. Siksi paahdan osan pähkinöistä keveästi käyttämällä niitä pikaisesti uunissa samalla, kun kurpitsat kypsyvät.

kurpitsasalaatti2

Viikonlopun toinen salaatti oli klassinen punajuuri-vuohenjuusto pehmennetyllä lehtikaalipedillä. Erityisen siitä tekivät kuitenkin lakat.

lakkapunajuuri

2 kommenttia “Vegen kana-kurpitsasalaatti”

  1. Ihanan näköinen salaatti:) Kuppi&Muffiniin ihastuinkin kesällä ,ja olisin käynyt siellä useamminkin elleivät olisi sulkeneet oviaan loman ajaksi.Puuroaamiainen siellä on ihana!
    Täällä granaattiomenia on nyt joka puolella,kodin lähellä olevassa puussa ne ovat jo kypsyneet.Pian teilläkin riittää niitä.

    1. Ajattelinkin, että siellä on varmaan jo granaattisesonkin meneillään. Täällä ovat vielä vähän tyyriitä mutta ostin jo syksyn ensimmäisen. 😛
      Kuppi&Muffinissa on kieltämättä yritystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *