05 huhti Vatan vihersmoothie?

Ayurvedan suhde smoothieihin on varautunut, niistä katsotaan oleva jopa haittaa. Käsitystä on kieltämättä vähän vaikeaa niellä. Länsimaissa smoothiesta on tullut terveellisen ruoan symboli ja blenderit pauhaavat kotitalouksissa etelästä pohjoiseen ja idästä länteen.

Entisenä smoothie-addiktina kaipaan hieman perusteluja sille, miksi vihersmoothiet ja varsinkin vatalle ja varsinkin epätasapainossa olevalle vatalle ovat nou-nou. Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta ei kannata jahdata (vaikka niitä ayurvedasta julkaistaankin kiihtyvää tahtia) mutta muutaman tuhannen vuoden mittainen perimätieto nostaa esiin moniakin syitä. Tässä muutamia:

Kylmyys: Smoothiesta tykätään yleensä kylmänä ja sekaan blendataan jäisiä marjoja tai vähintään pari jääpalaa. Fysikaalisen kylmyyden lisäksi smoohtien perusmateriaali, kuten monet hedelmät, marjat ja vihreät vihannekset ovat laadultaan viilentäviä varsinkin raakoina. (Tällä viitataan ruoansulatusprosessin lopputulokseen, ei välttämättä syödessä tapahtuviin aistimuksiin.) Lehtivihanneksia, selleriä ja kaaleja pidetään myös kuivina ja karheina. Kaikki ominaisuuksia, jotka nostattavat vataa, joka on laadultaan kylmä, kuiva ja karhea. Liiallinen vata tarkoittaa aina ongelmia ruoansulatukselle ja jos vata on jo valmiiksi vahva… well, arvaatte loput.

Raakuus: Toinen asia, jota ayurveda ei oikein sulata, on kasvisten syöminen raakana. Intiassa ymmärrettävästi myös hygieniasyyt puoltavat kunnollista kypsennystä mutta varsinainen syy löytyy taas sylttytehtaalta eli ruoansulatuksesta. Raakaruokaa perustellaan usein ravintotiheydellä, mutta jos ruoansulatus ei toimi, hyvät aineetkaan eivät imeydy ja hyöty jää saamatta. Sen lisäksi, että raakaruoka sulaa hitaammin ja monilla myös työläämmin, se kiihdyttää kehon kuonanpoistojärjestelmien toimintaa. Vihersmoohtiet ja tuorepuristetut mehut ovat itseoikeutetusti detox-kuurien keskeinen elementti ja pieni putsaus silloin tällöin tekee hyvää useimmille (Huom. Ayurveda puoltaa vahvasti kausiluonteisia puhdistuskuureja erityisesti keväisin ja syksyisin). Pitkään jatkuessaan se saattaa kuitenkin verottaa kehon voimavaroja ja häiritä kudosten uusiutumista.

Ruoka-aineyhdistelmät: Kolmas tärkeä perustelu liittyy yhdistelysääntöihin (henkilökohtainen ärsykkini). Näistä, mielestäni monimutkaista säännöistä tärkein on välttää tuoreiden hedelmien  tai marjojen yhdistämistä muihin ruoka-aineisiin. Hedelmät sulavat nopeasti, monet kasvikset hitaammin  ja pähkinät, öljyt sekä monet kuivista superfood-valmisteista, joilla itsekin olen boostannut pirtelöitäni, vielä hitaammin. Eri tahtiin sulavat ja laadultaan eri tyyppiset ainekset aiheuttavat jälleen kerran vatsan ja suoliston marmatusta ja haitallisia aineenvaihduntatuotteita.

Ehdottomuus ei kuitenkaan tässäkään ole tarpeen. Itse olen sitä mieltä, että smoothie silloin tällöin on ihan jees ja näin ajattelee suuri osa moderneista ayurveda-asiantuntijoistakin. Ja mikäänhän ei ole kiellettyä, ratkaisevaa ovat määrät ja toistot. Vatan ei kannata lähteä baanalle hilepirtelöstä paleltuneena mutta erityisesti tuliselle pittalle smoothiet voivat toimia hyvinkin. Smoothien voi myös valmistaa viisaasti, valita siihen keskenään mätsääviä aineksia ja pitää kombon simppelinä. Joten seuraavassa…

Muutamia vinkkejä smoothien tuunaukseen:

  • Inkivääri ja kurkuma avittavat ruoansulatusta, samoin tiraus sitruunaa
  • Kokeile hedelmien sijaan kypsennettyä bataattia tai porkkanaa
  • Käytä kypsennettyjä hedelmiä, esim. omenaa tai päärynää, joita sopii sekoittaa myös salaatin kanssa
  • Lisää lusikallinen kookosöljyä tasoittamaan kasvisten viilentäviä tai kuivattavia vaikutuksia
  • Tarjoa smoothie huoneenlämpöisenä tai jopa lämpimänä
  • Suosi sesonkiajattelua: Paras smoothiekausi on luonnollisesti keväällä ja kesällä, jolloin tuoreita aineksia pukkaa mailla ja metsissä
  • Juo pieniä määriä ja harvakseltaan varsinkin jos olet vata
  • Last but not least: Kuuntele kehoasi ja sovita määrät ja laadut sen viestien mukaan

Vatan vihreä smoohtie?

Ja kaiken tämän paasauksen jälkeen uskaltaudun kuitenkin julkaisemaan smoothiereseptin. Ohjeesta kiitos Justine Cederbergille, jolta sain alkuperäisen vata-ystävällisen reseptin. Vähän sitä muokkailin, kuten tapoihini kuuluu. Määrät ja suhteet ovat myös omiani. Suosittelen käyttämään luomukasviksia ja -omenaa, vaikken ole sitä ohjeessa erikseen maininnut. Lakritsijuuritee tuo luonnollista makeutusta, sen voi korvata vedellä ja muulla makeutuksella. Sellaisenaan smoothie ei ole kovinkaan makea. Ja jos pidät suolaisista versioista, makeutuksen sijaan ripauta joukkoon hieman merisuolaa ja lisää ronskimmin sitruunaa.

Lämmin omenakaneli-smoothie

2:lle

  • 1 dl cashew-pähkinöitä + vettä liotukseen
  • 1 makea omena
  • 1/4 – 1/2 kesäkurpitsaa (2 dl kuutioituna)
  • 1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 tl kanelia + ripaus viimeistelyyn
  • 1/8 tl muskottia
  • 2,5 dl vettä tai lakritsinjuuriteetä
  • pieni kourallinen tuoretta pinaattia
  • 2 tl sitruunan mehua
  • 2 tl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • (2 tl kookossokeria)

Liota cashew-pähkinöitä vähintään 1/2 t. Voit nopeuttaa pehmenemistä käyttämällä kiehuvaa vettä. Huuhtele ja siivilöi ennen käyttöä. Kuutioi omena ja kesäkurpitsa. Kuori ja viipaloi inkivääri. Kiehauta vesi tai lakritsitee pienessä kattilassa ja lisää omena, kurpitsa ja inkivääri. Hauduta kannen alla pehmeiksi (n. 5 min. tai riippuen kuutioiden koosta). Lisää lopuksi joukkoon pinaatti ja mausteet, hauduta vielä 1 min. Siirrä ainekset tehosekoittimeen ja lisää cashew-pähkinät ja sitruunan mehu. Blendaa sileäksi, lisää vettä tarvittaessa. Jos käytit vettä, lisää makeutusta tarvittaessa. Kaada kahteen lasiin ja lisää kumpaankin lusikallinen kookosöljyä. Viimeistele pinta kanelilla ja tarjoa heti.

4 Kommenttia
  • Jael
    Posted at 16:40h, 06 huhtikuun Vastaa

    Tämä oli mielenkiintoista. itse lisään lähes aina smoothieen inkivääriä ja tuoretta kurkumaa,kun sitä on saatavilla.

    • Outi
      Posted at 17:50h, 06 huhtikuun Vastaa

      Niin se keho kertoo 😉

  • jenni
    Posted at 09:15h, 18 huhtikuun Vastaa

    En ole itse koskaan ajatellut, että raaka olisi parempi vaan että monipuolisuus on hyvä. Käsittääkseni aika monesta kasviksesta voi imeytyä vähän eri aineita riippuen siitä, onko ne raakoja vai kypsiä. Muistaakseni esimerkiksi karoteeni imeytyy paremmin kypsästä kuin raa’asta porkkanasta ja lykopeeni kypsästä tomaatista. Voisi ajatella, että on monia tällaisia aineita.

    Tuohon yhdistelyhommaan olen törmännyt muuallakin varsinkin tietenkin yhdistelydieetissä (mikäköhän sen englanninkielinen nimi taas olikaan). Niissä juurikin hedelmiä ei koskaan yhdistetä muuhun, koska niiden lähteiden mukaan hedelmä alkaa nopeasti käydä suolistossa, jos seassa on hitaammin sulavaa kamaa.

    • Outi
      Posted at 13:47h, 18 huhtikuun Vastaa

      Samoilla linjoilla. En kannata rajoittamista, mihin herkästi ajautuu, jos alkaa noudattaa oppeja liian kirjaimellisesti. Viisas itsensä kuuntelu ei ole sekään ihan helppoa mutta opeteltavissa sentään.

Jätä kommentti