Tänä vuonna laskiainen ja ystävänpäivä osuivat hauskasti vierekkäin. Ajattelin ensin, että skippaan ne kirjakiireiden vuoksi, mutta olisihan se ollut sydämetöntä.  Niinpä löin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja pyöräytin leivonnaisen, jolla sopii juhlia molempia.

IMG_1700

Poimin idean sydämen muotoisiin puusteihin Pinterestin puolelta mutta koska pullista piti saada gluteenittomia, ulkonäkö kärsi hieman. Kosmeettisista haitoista huolimatta, pullataikinasta tuli hyvä. Omaan makuuni paras gluteeniton pulla ja monia sentään olen ennättänyt jo kokeilla.

Täytin pullarullan vadelmahillolla, oma laskiaispullalempparini on nimittäin hillotäytteinen. Mantelitöhnää tulee syötyä niin paljon muutenkin. Sitkottomasta taikinasta ei ehkä tule kauneimpia pullia mutta, sitä on helppoa muotoilla. Joten, kun taikina oli kääritty, nipistelin rullat puustien sijaan sydämen muotoon. Taikina on sen verran löysää, että jouduin vähän tinkimään alkuperäisestä rullailuideasta.

IMG_1675

Täyttämisen voi hoitaa miten haluaa. Aidolla luomukermalla tai vegevaihtoehdoilla. Jälkimmäisistä tähän kävisi hyvän kuohkeaksi vatkattu kookoskerma, mutta nyt oikaisin varman päälle ja käytin Alpron vispautuvaa soijakermaa. Kookoksen vaahdotus on mielstäni pikkuisen oikukasta eikä aina onnistu. Valentinuksen päivä säväytti kerman pinkiksi, mikä hoituu luonnonmenetelmin punajuurimehulla.

IMG_1689

Jos et piittaa kardiovaskulaarisista pullista, seuraavalla ohjeella syntyy myös ihan normipullaa (jos gluteenittomasta voi niin sanoa). Taikina on jopa hieman sitkoista ja lopputuote ihanan pehmeä ja mehevä. Siinä tapauksessa voit hypätä yli puustien rullauksen ja pyöritellä taikinan pikkupulliksi. Myös hyvät gluteenittomat korvapuustit syntyvät tällä ohjella.

Sydämelliset laskiaispullat (gluteeniton)

  • 3 rkl psylliumin siemeniä
  • 2,5 dl kuumaa vettä
  • 5 dl mieleistäsi vege- tai luomumaitoa
  • 2 tl suolaa
  • 2,5 dl mietoa juoksevaa hunajaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1,25 dl tapioca-tärkkelystä
  • 2,5 dl gluteenitonta jauhoja, mieluiten vähintään kahta eri laatua (itse käytin tässä 2/3 tummia riisijauhoja ja 1/3 täysjyvämaissijauhoja)
  • 2 tl ksantaania
  • 2 pkt kuivahiivaa
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 1,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä tai luomuvoita sulatettuna (voita käyttäessäsi vähennä inaus suolan määrästä)

Täyttämiseen:

  • itse tehtyä tai luomuvadelmahilloa*

Valmiiden pullien väliin:

  • vatkautuvaa luomu- tai vegekermaa
  • hunajaa tai agavesiirappia maun mukaan
  • ripaus luonnon vaniljaa
  • 1 tl punajuurimehua

 

Laita psyllium leivontakulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna turvota viitisen minuuttia.  Lisää kylmä (!) kasvimaito, suola, hunaja ja kardemumma sekä sula rasva. Sekoita rakenne rikki sauvasekoittajalla tai sähkövatkaimella. Sekoita toisessa kulhossa jauhot kookosjauhoa lukuunottamatta, ksantaani ja kuivahiiva. Lisää vähitellen nesteeseen ensin vatkaimella, sitten esim. tukevalla spatulalla. Lisää lopuksi kookosjauhoja muutamassa erässä välillä perusteellisesti vaivaten, kunnes taikina tuntuu paksulta sitkeältä muffinitaikinalta. Kookosjauhot turpoavat, joten tarvittava määrä saattaa hieman vaihdella. Peitä kulho kannella tai muovikelmulla ja siirrä lämpimään paikkaan kohoamaan pariksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Aseta leivinalustalle leivinpaperi. Öljyä/voitele kädet ja paperi. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja muotoile suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taikina on takertuvaa, mutta muotoilun pitäisi onnistua öljytyin käsin. Voit käyttää apuna myös kookosjauhoja.

Levitä levylle vadelmahillo ja rullaa pötköksi leviinpaperia apuna käyttäen. Leikkaa terävällä veitsellä n. 16 parin sentin paksuiseksi kiekoksi. Siirrä varovasti leivinpaperoidulle uunipellille ja muotoile sydämiksi painamalla saumakohtaan vako esim. spatulan muovisella varrella ja nipistämällä kärki peukalolla ja etusormella. Siirrä saman tien kuumaan uuniin ja paista 8 – 10 minuuttia tai kunnes pullat saavat väriä. Ota uunista ja anna jäähtyä täysin ennen täyttöä

Täytteeseen vatkaa kerma ja makeuta itsellesi sopivaksi. Lirauta teelusikallinen punajuurimehua vatkausvaiheessa, jos haluat pinkkiä kermaa. Pursota tai  lusikoi kahden pullan väliin ja tarjoa heti.

Ps. Oma pullani sisältää aina hiivaa, mutta kepeämpiä ratkaisujakin löytyy. Käykää vaikkapa  kurkkimassa Vaneljan Virpin ihanuuksia.

IMG_1686

10 kommenttia “Valentinon laskiaispullat”

  1. Ihanan näköisiä pullia! Tuollainen kahvihetki kyllä maistuisi milloin vain 🙂 Laskiaispullat on mun heikko kohta – voisin syödä niitä tusinan verran yhdeltä istumalta, eikä kyllästyminen olisi vielä lähelläkään 😀

  2. Hei. Onko 3 rkl psylliumia mitattu 15 ml mitalla? Sekoitetaanko psylliumin tasaiseksi veden kanssa (muuten tulee paakkuja)? Kiitos mahtavasta reseptistä! 🙂

    1. Hei, mittana 15 ml ja sekoitin tasaiseksi. Käytin siis kuorittuja psylliumin siemeniä. Hienojakoista jauhoa (kuten Farinan) tarvitaan vähemmän eli 1 rkl ja sitä saakin sitten vatkata kunnolla 🙂

  3. Tätä täytyy testata, kiitos reseptistä 🙂

    Muuten, sivuilla skrollaus menee kovin nopeasti eli joudun aina ohi siitä, mihin yritän skrollata. Mulla on läppäri käytössä eli näyttö ei ole kovin iso.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *