Vadelmaskonssi_pysty

Yksi suosikkileivonnaisistani ovat peri-brittiläiset skonssit. Jotain suolaisen ja makean väliltä, sopivia suosikkiaterialleni: sunnuntai-aamiaiselle tai iltapäiväteelle /-kahville. Lisäksi nopeita ja helppoja leipoa myös hetken mielijohteesta.

Lomareissullamme Pohjois-Englantiin skonssitarjontaa tuli testailtua tienvarsipubeista…

D1_PunchBowl

…artesaanileipomoihin.

IMG_3958

Ja kaikkea siltä väliltä.

IMG_3956

Koska vehnäskonssidieetti ei kuitenkaan istu normaaliarkeeni, pähkäilin hetken täydellisen, gluteenitietoiselle sopivan skonssin valmistusta. Tuotekehittely vei pidempään kuin olin olettanut, gluteenittomien jauhojen kanssa lopputuloksesta tuli aina joko liian höttö tai mureneva ja jauhoinen. Mutta nyt luulen, että taisin onnistua. Salaisuus piilee psylliumin siemenissä.

Jauhoina käytin yksinomaan kaurajauhoja, joita kevensin tapiokatärkkelyksellä. Sidosaineen toimii psyllium, joka on olennainen aavistuksen sitkoisen ja suussasulavan rakenteen luomiseen. Täysjyväkaura ja psyllium lataavat skonsseihin myös kunnon satsin vesiliukoisia kuituja ja loihtivat niistä salavihkaisen terveellisiä. Käytin skonsseissa maun vuoksi luomuvoita, mutta vegaanisessa vaihtoehdossa korvaisin sen kiinteällä kylmäpuristetulla kookosöljyllä.

Elokuun skonssien mauste ovat itseoikeutetusti kypsät vadelmat ja laventelin kukat, mutta muutkin tuoreet marjat tai liotetut rusinat/kuivatut hedelmät ja mausteet käyvät hyvin.*

Vadelmaskonssi

Vadelma-skonssit

8 kpl
  • 3 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä,
  • 3 3/4 dl kuumaa vettä
  • 11/2 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • n. 5 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
  • 1/4 dl tapiokatärkkelystä
  • 1 tl ksantaania
  • 3 rkl jotain mietoa kasviöljyä (esim. Neito-rypsiöljy tai macadamiaöljy)
  • 30 g kylmää luomuvoita tai kiinteää neitsytkookosöljyä
  • 2,5 dl tuoreita vadelmia (+ 1 rkl kookossokeria tai täysruokosokeria)
  • 1 tl kuivattuja laventelin kukkia tai rouhittua kardemummaa

 

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Sekoita suuressa kulhossa psylliuminsiemenet ja kuuma vesi. Anna sakeutua ja jäähtyä. Lisää joukkoon hunaja ja öljy, sekoita. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet + laventeli/kardemumma. Lisää jäähtyneeseen psylliumseokseen ja sekoita nopeasti. Kuutioi lopuksi joukkoon voi tai lisää kookosöljy pieninä nokareina. Nypi taikina sormin sekaisin. Päällystä pelti leivinpaperilla. Laita pellille reilut ruokalusikalliset taikinaa (skonsseja tulee 8 kpl). Painele jokaisen skonssin keskelle muutamia vadelmia. Makeuta halutessasi kevyesti. Peitä vadelmat lopulla taikinalla ja muotoile tarvittaessa jauhoja apuna käyttäen. Paista kuumassa uunissa n. 10 min. tai kunnes skonssit ovat kullanruskeita.

* Samalla ohjeella syntyy myös aivan naturelli leipänen, jonka voi tarjota pikkusuolaisena (kuvassa puolikas keveästi paahdettuna).

Skonssipohja

2 kommenttia “Vadelmaskonssit (gluteeniton)”

    1. Taini, periaatteessa ovat sama asia, mutta jos jauhe on hyvin hienojakoista, sitä tarvitaan vähemmän. En muista ulkoa, millaista Fiber Huskin tuote on, mutta esim. Vuohelan herkun psylliumjauheella korvaussuhde on 1 tl jauhetta = 1 rkl siemeniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *