kirja

Aina välillä saan keittokirjoja kustantajalta arvostelukappaleina. Ne eivät kuitenkaan ole sellaisia, kuten esimerkiksi Jenni Höjerin Sokerileipurin salaisuudet. Hyvinvointipainotteinen blogini ei kuulu ”kohderyhmään”. Todellisuudessa eniten hyppysissäni – tai jauhopeukaloissani – kuluvat kuitenkin juuri normileivonnan opukset, sillä perustekniikka on hyvä olla hallussa, kun lähtee soveltamaan. Toinen syy on silloin tällöin (varsinkin sunnuntaisin) tapahtuva tietoinen herkuttelu, joka on mielestäni osa rentoa hyvinvointia.

Katselen ja inspiroidun herkullisista kuvista mutta pidän grammantarkoista ohjeista, joissa vähintään keittiövaaka on olennainen osa työvälinearsenaalia. Huippukondiittoreihin kuuluvan Höjerin kirja on juuri tätä. Visuaalisesti tyylikäs ja näyttävin kuvin varustettu kotikondiittorin alkeiskoulu, josa on selkeät ohjeet erilaisille massoille ja täytteille työvaihekuvin täydennettynä. Pidän myös siitä, että teknisemmän tiedon kohdalla on kerrottu, miksi jokin työvaihe kannattaa tehdä tietyllä tapaa. Reseptien hieman kuivakka ulkoasu on jollain tapaa myös tae siitä, että näillä ohjeilla onnistuu.

jenni

Suurimmalla osalla ns. hyvisleivonnaisistakin on huttuisempi esikuva. Kuten vaikkapa raakakakuilla, jotka monesti muistuttavat juustokakkua. Juustokakku oli tälläkin kertaa mielessäni, kun ryhdyin leipomaan, mutta hieman toisella tapaa soveltaen.

Alunperin tarkoitukseni oli kokeilla uunissa kypsennettyä juustokakkua, mutta käyttää täytteeseen paksua vuohenmaitojogurttia ja paahdettua valkosuklaata.

juge

Mutta tiedoksi sitten vaan, että riisimaitopohjaista valkosuklaata ei kannata paahtaa – ainakaan liian kovalla lämmöllä…

suku

Vaikka valkosuklaat olivat mennyttä takataskusta löytyi toimiva Plan B: Lisäsin täytemassan sekaan sulatettua kaakaovoita. Se ei ehkä tuonut karamellisuutta mutta ihanan valkosuklaisen maun kuitenkin. Täytteen rakenne säilyi keveänä ja kokonaisuus raikkaana. Oikeastaan hyvä vain, ettei mokoma valmissuklaa toiminut.

kakku1_1 kakku2_1 kakkupala

Levitin gluteenittomalle murotaikinapohjalle kerroksen itse keiteltyä hilloa vadelmista ja kevään ensimmäisestä raparperinvarresta. Lisäilin muutaman kokonaisen vadelman…  Ja syntisen hyvä, mutta sittenkin hieman fiksumpi nautiskelukakku oli siinä. Juuri sellainen, jota kannattaa maistella silmät kiinni, lusikallinen kerrallaan erilaisia makuja ja rakenteita aistien. Nopea hotkiminen on tämän kakun kohdalla ehdottoman laitonta.

pala2_1

Vadelmainen vuohenjuusto-valkosuklaakakku

24 cm halk.

Gluteeniton muropohja:

  • 60 g täysjyväriisijauhoja
  • 100 g (gluteenittomia)kaurajauhoja
  • 60 g tapiokatärkkelystä
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ksantaania
  • 120 g luomuvoita
  • 90 g kookossokeria
  • 1 valkuainen

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja kookossokeri. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja yhdistä voi-sokerieokseen. Lisää valkuainen ja sekoita taikina tasaiseksi välttäen turhaa vaivaamista. Muotoile taikina palloksi ja siirrä kylmään jähmettymään ainakin tunniksi. Valmista sillä aikaa vadelmahillo.

Vadelma-raparperihillo

  • 1-2 pitkää raparperinvartta
  • 1 pss pakastevadelmia (ota sivuun n. 10 kokonaista)
  • 3/4 dl hunajaa

 

Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes hillo sakenee (n. 20 min.) Siirrä jäähtymään.

Vuohenjogurtti-valkosuklaatäyte

  • 1 prk vuohenjogurttia (esim. Saloniemen juustolan Mielihalu)
  • 100 g kaakaovoita sulatettuna
  • 1,25 dl juoksevaa hunajaa
  • 1/2 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa
  • 1 luomumuna + 1 keltuainen
  • 1 rkl maissitärkkelystä.

 

Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa kaikki täytteen ainekset sekaisin ja lisää kaakaovoi ohuena nauhana.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli tai painele murotaikina irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille. Suojaa pohja leivinpaperilla ja kaada täytteeksi kuivattuja papuja tai herneitä. Esipaista pohjaa n. 10 min. Ota uunista ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen.  Levitä esipaistetun pohjan päälle vadelmahillo. Kaada varovasti päälle jogurttiseos. Painele vielä kokonaiset valdemat täytteeseen. Paista kakkua 150 asteessa n. 50 min. tai kunnes täyte vielä hieman hyllyvä keskeltä. Jäähdytä täysin, mieluiten seuraavaan päivään.

pala3

 

 

 

4 kommenttia “Vadelmainen jogurttivalkosuklaakakku”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *