Pst. Lopussa myös muita synnittömän hyviä wappuherkkuja.

Uunissa paistetut donitsit ovat selvästi tämän vapun hitti ainakin sen perusteella, että sain metsästää donitsipeltiä kissojen ja koirien kanssa. Hyllyt ammottivat tyhjinä lähistön leivontaputiikeissa, eikä hätäiselle leipurille verkkokauppa tullut kysymykseen. Pelastus löytyi Confettista, joka oli varautunut vappuhulinaan kollegojaan paremmin.

Uunidonitsit ovat mahdollisia myös ilman vuokaa, mutta silloin taikinaan tarvitaan hiivaa, mikä ei nyt sopinut suunnitelmiin. Halusin pehmeitä ja kuohkeita rinkuloita mutta perinteistä uppopaistoa  helpommin ja terveellisemmin. Sitä paitsi tämän vappuviikonlopun luokattoman huono sää suorastaan vaatii laittamaan uunin päälle.

Kehittelin ohjeen alunperin CocoVi:n sivustolle. Tykkään käyttää superfood-jauheita leivonnassa, jossa ne nostavat herkun ravinteikkuutta mutta lisäävät myös uusia makuvivahteita ja rakennetta. Acai-jauhe on sellaisenaan mielestäni aika mitättömän makuista  mutta yllättäen nostaa mustikan aromin ihan uudella tavalla donitsissa esiin. Toinen makuboosteri on lucuma-jauhe, jota lisäsin taikinaan samasta syystä. Ja kinuskikuorrutteessa lucuma on kunkku.

Alun perin käytin taikinaan spelttijauhoja mutta testasin myös gluteenittomana. Tässä ohjeet molempiin. Jos kuorruttaminen tuntuu työläältä, superhelppo viimeistely syntyy myös sipauksella kookosöljyä ja ripauksella kookossokeria. Eikä leivonta kaadu donitsipellin puutteeseen, sillä taikinasta voi paistaa myös pieniä muffineita.

Acai-mustikkadonitsit, lucuma-kinuskikuorruttetta

(myös gluteeniton)

12 kpl

Donitsitaikina:

Kuivat aineet:

  • 2 3/4 dl leivontakarkeita spelttijauhoja
  • 1 dl CocoVi:n lucumajauhetta
  • 3 rkl CocoVi:n acai-jauhetta
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl soodaa
  • 1/4 CocoVi:n Kalaharin suolaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 3/4 dl CocoVi:n kookossokeria
  • 1 dl pakastemustikoita

Nesteet:

  • 2 luomumunaa
  • 2 dl manteli- tai kauramaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunan mehua
  • 40 g sulatettua CocoVi:n kookosöljyä tai muuta mietoa kasviöljyä
  • 40 g sulattua CocoVi:n kaakaovoita

 

Gluteeniton taikina:

Kuivat aineet:

  • 2 3/4 dl jotain gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • t tl ksantaania, ellei sitä jo ole jauhoseoksessa
  • 1 dl CocoVi:n lucumajauhetta
  • 3 rkl CocoVi:n acai-jauhetta
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl soodaa
  • 1/4 CocoVi:n Kalaharin suolaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1 3/4 dl CocoVi:n kookossokeria
  • 1 dl pakastemustikoita

Nesteet:

  • 2 luomumunaa
  • 2 dl manteli- tai kauramaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunan mehua
  • 40 g sulatettua CocoVi:n kookosöljyä tai muuta mietoa kasviöljyä
  • 40 g sulattua CocoVi:n kaakaovoita

 

Lucuma-kinuskikuorrute:

  • 50 g kaakaovoita sulatettuna
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa tai agavesiirappia
  • 3 rkl lucumajauhetta

Pinnalle: 

  • Acai-jauhetta

Lisäksi:

  • Donitsipelti ja pursotinpussi (jos haluat tasaisen kauniita rinkeleitä)

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kuivat eineet suuressa kulhossa mustikoita lukuunottamatta. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri. Lisää seokseen vatkaten kasvimaito ja etikka tai sitruunanmehu. Kääntele jäiset mustikat jauhoseokseen ja sekoita tämän jälkeen vuorotellen joukkoon muna-maitoseos ja sulatetut rasvat. Lusikoi taikina pursotuspussiin ja täytä sen avulla jokainen donitsimuotti 3/4 täyteen. Taikinan voi myös lusikoida muotteihin, lopputulos on vähä epätasaisempi. Paista uunissa kunnes donitsien pinta alkaa saada väriä, gluteenittomia donitseja n. 10 min ja spelttivehnäisiä 15 min. Kumoa donitsit muoteista saman tien ja jätä jäähtymään siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen.

Sulata kuorrutetta varten kaakaovoi. Vatkaa joukkoon hunaja tai agavesiirappi sekä lucuma. Levitä jäähtyneiden donitsien pinnalle esim. pullasudin avulla. Ripottele halutessasi pintaan vielä acai-jauhetta. Anna jähmettyä hetki ennen tarjoilua.

……………………………….

Ps. Muita ohjeita parempien wappuherkkujen himoon:

Gluteenittomat sahramimunkit (gf, v)

Vegaaniset vaniljadonitsit (v)

Lucuma Cake Pops (raw, gf, v)

 

SaveSave

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *