Teen ystävän kevät alkaa viimeistään silloin, kun ensisadon teelaadut rantautuvat maihin. Nämä kevätpoiminnan teet ovat harvinaisuuksia, sillä niitä tuotetaan vain pieniä eriä. Viileässä ilmanalassa, kuten Intian vuoristossa, Kiinassa ja Japanissa ikivihreä teepensas talvehtii ja alkaa vasta ilmojen lämmettyä puskea uusia kärkisilmuja. Uudet kirkkaan vihreät lehdet ovat erityisen aromaattisia ja niistä haudutettu tee maultaan virkistävää ja hienostunutta. Huippuhetki kestää kuitenkin vain muutaman viikon, minkä jälkeen lehtien maku kehittyä syvemmäksi ja voimakkaammaksi.

Darjeeling First Flush

Ensimmäisenä saapuvat Intian Darjeelingin alueen teet. First Flush eli kevätpoiminta suoritetaan siellä helmikuun loppupuolen ja huhtikuun puolenvälin välisenä aikana, poiminnan ajankohta vaihtelee sääolosuhteiden mukaan. Tänä vuonna ensimmäistä erää sai odottaa hieman tavallista pidempään. Joten kun viime viikkojeni teemana on muutenkin ollut Darjeeling, kipaisin viivana paikalle luottopuotini fb-päivityksen kertoessa ensimmäisen v 2018 erän saapumisesta. Rairuohon sijaan pääsiäiseni sai vihertämään Gopaldharan teetilalta poimittu Moon Drops.

Ensisadon lehtien poiminta on hidasta käsityötä, sillä mukaan otetaan vain kärkisilmuja ja ensimmäiset tuoreet lehdet. Lehdet kuivataan ja hapetetaan eli fermentoidaan hyvin kevyesti, joten lopputulos on oikeastaan lähempänä vihreää kuin perinteistä mustaa teetä. First Flush -teetä voi myös mainiosti hauduttaa useamman kerran.

Moon Dropsin ensihaudutuksessa lehdet muuttuvat varsin vihreiksi ja tuottavat kullankeltaisen juoman. Teen maussa voi aistia hedelmäisiä, hieman sitrusmaisia makuja ja kuten vihreässä teessä, Moon Dropsissa tuntuu myös umami, joka tekee mausta täyteläisen ja viipyilee suussa pitkään. Toisessa haudutuksessa väristä tulee meripihkan keltaista ja makuun hieman mantelimaista pyöreyttä.

Kärkisilmuja sisältävä tee sisältää tavallista enemmän kofeiinia, mikä tekee siitä virkistävän aamuteen ja torjuu tehokkaasti myös iltapäivän silmien lupsahtelua.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *