Minusta on vaivihkaa tullut teen lipittäjä. Rakastan suuresti kahvia mutta hermostoni ei jaa samaa intohimoa. Ellei takana ole kokopäivän patikointia vuoristopoluilla tai vastaavaa unilääkettä, kahvittelu saa minut kukkumaan yömyöhään. Vaikka teessä on laadusta riippuen myös enemmän tai vähemmän kofeiinia, sen vaikutus on pehmeämpi.

Jossain vaiheessa vaihdoin aamukahvin teehen ja kun työmatkan varteen osuu sopivasti Suomen paras teekauppa, riippuvuus aamuiseen teemukilliseen on ollut helppo kehittää. Samalla minulle on auennut aivan uusi maailma. Valmiiksi maustetut teesekoitukset eivät minua juuri kiinnosta, sen verran rikas makukirjo löytyy pelkästään eri maailman kolkissa kasvaneiden teepensaiden sadosta.

Aamuteeni on aina tummaa – eli mustaa tai punaista, miten sitä haluaakaan nimittää. Rakastan eri kuparin sävyissä läikehtivää eliksiiriä kupissani. Usein lirautan sekaan iKaffe kauramaitoa (maku on kasvimaidoista neutraalein), mikä on todennäköisesti todellisen teeasiantuntijan kauhistus. Se on kuitenkin kumarrus maitokahvin muistolle – tai tuulahdus englantilaista ja intialaista teekulttuuria, miten sen ottaa.

Minulla on paha tapa hurahtaa asioihin ja niin on käynyt myös teen kanssa. Nyt maistelen ja vertailen innolla tietyn alueen teetarhojen tuotoksia ja hämmästelen, miten lukematon määrä eri vivahteita ja luonteita niistä voikaan löytyä. Sen jälkeen kun tajusin, että esim. Assam-tee on vain karkea yleistys ja alueella tuotetaan kymmeniä eri makuisia teelaatuja, laitoin nörttivaihteen silmään. Myönnetään, että olen edelleen vähän kuin Liisa Ihmemaassa.

Badamtam Second Flush

Viime viikkojen aamuja ovat ilahduttaneet Darjeelingin alueelta tulevat teet. Tänään pannussani hautui Badamtam, syvän makuinen second flush eli kesäpoiminnan tee. Théhuoneelta ostamani tee kasvatetaan 1858 m korkeudella 17 km Darjeelingin kaupungista sijaitsevalla Badamtamin teetarhalla.

Badamtamin tarha on perustettu vuonna 1851 ja erityisesti ensipoiminnan teet ovat arvostettuja. Itse pidän kuitenkin tästä toisen sadon hieman voimakkaammasta teestä, jossa on kuitenkin Darjeeling-teelle luonteenomainen hienostunut ja monivivahteinen aromi. Maku on pyöreän täyteläinen, hieman makea ja siinä voi aistia kuivattua luumua.

Haudutusohjeena on 2 min 90 – 95 asteisessa vedessä mutta itse olen todennut sen kestävän myös pari lisäminuuttia. Aamutohinassa kun ei aina ennätä ajastimen kanssa häärätä. Juoma on syvän kuparinpunainen ja kestää myös maitotilkkasen mutta parhaiten maut tulevat esiin sellaisenaan.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

2 kommenttia “Tee-päiväkirja: Darjeeling Second Flush, Badamtam”

  1. Minusta tulee ahkera teenjuoja talvikuukausina, tai niin kauan kun on tarpeeksi viileää. Enimmäkseen tosin vihreää teetä tai yrttiteetä, mutta olisi kyllä hyvä kokeilla kunnon teetä, etenkin kun täällä on niin hyviä teekauppojakin , kuten vaikka tämä ranskalainen ketju. https://www.palaisdesthes.com/en/

    1. Talvella tee lämmittääkin ihanasti. Silloin ei täällä pakkasissa (jotka edelleen jatkuvat!) tee mieli juoda mitään kylmää, niin hörpin usein jotain yrttiteetä ihan janojuomanakin. Palais de thes on aivan ihana! Nettikaupassa on hyvät kuvaukset eri teelaaduista ja upeita teekannuja ja muita teetarvikkeita. En ole tosin ole tilannut sieltä mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *