Tandoorikukkis2
Iltojen tummuessa olen löytänyt intialaisen ruoan pariin. Täyteläisen mausteinen ruoka puhuttelee ilmojen viiletessä. Kukkakaali on lempparini intialaisten makujen parina. Erityisen paljon sitä on syöty viime aikoina uunissa paahdettuna ja tandoorimaustein kuorrutettuna. Uunissa paahtaminen on vaivaton tapa valmistaa kokonainen kaalinpää näyttäväksi pääruoaksi ja kuorrutteen alla siitä muhii makoisa. Bongasin ohjeen jossain vaiheessa My new roots- Sarah Brittonin silmiähivelevän herkullisesta keittokirjasta.

Tandoorikukkis

Olen käännellyt ja väännellyt ohjetta mieleisekseni ja kokeillut siitä sekä vegaanista että maidollista versiota. Jogurttipohjainen kuorrutus on osoittautunut parhaaksi, koska proteiinit muodostavat kuoreen rapsakan pinnan. Alpron Go On maustamaton rahka selviytyy toiseksi parhaana vaihtoehtona.  Kookosmaito sen sijaan (jota alkuperäisessä ohjeessa ehdotetaan vegaanisena vaihtoehtona) sen sijaan ei mielestäni oikein toimi. Sen sijaan siitä syntyy hyperherkullinen raita. Kookosmaitotölkki täytyy jähmettää jääkaapissa, koska raita syntyy kiinteästä valkoisesta osasta.

urtekram_maustehaaste

Osallistun ohjeella myös Urtekramin maustehaasteeseen. Joten jos ohje innostaa, hop linkin taaksen klikkaamaan ääni Tandoorikukkikselle! Äänensä jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl  99 euron arvoista pakettia Urtekram-tuotteita. Äänestysaikaa on 20.10.2016 saakka ja voittajat julkaistaan 25.10.2016 Ruoka.fi:n sivuilla.

 

Tandoorikukkis4

Tandoori-kukkakaali ja kookos-kurkkuraitaa

  • 1 keskikokoinen kukkakaali

Kuorrute:

  • 2 rkl mietoa oliiviöljyä
  • 2 rkl kotitekoista tandoorimaustetta (ks. alla)
  • 2 dl turkkilaista jogurttia tai soijarahkaa (Alpro Go On)
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 ½  tl merisuolaa

Valmista kuorrute: Aloita sekoittamalla tandoorimauste. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää tandoorimauste ja anna seoksen kuohahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää valkosipuli ja kuumenna vielä nopeasti. Ota sivuun ja anna jäähtyä hetki. Sekoita mausteseos muihin kuorrutteen aineksiin, kunnes saat tukevan kastikkeen.

Poista kukkakaalista suojuslehdet ja kanta. Levitä kuorrute kukkakaalin pintaan ja sisälle niin hyvin kuin pystyt. Jos sinulla on aikaa, jätä kukkakaali jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi, jolloin maut voimistuvat. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta kukkakaali voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda 30 –  40 min. kunnes kukkakaali on pehmeää ja pinta saanut väriä. Tarjoa lämpimänä viielän kookos-kurkkuraidan kanssa.

Tandoorimauste:

  • 6 tl paprikajauhetta
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 2 tl jauhettua jeeraa
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua maustepippuria
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl kurkumaa
  • ¼ tl cayennepippuria

Sekoita valmiiksi jauhetut mausteet keskenään. Säilytä maustepurkissa valolta suojattuna.

Kookos-kurkkuraita:

  • 1 tölkki rasvaista kookosmaitoa jääkaapissa yön yli jäähdytettynä
  • 1 limen mehu
  • ½ kurkku
  • 5 oksaa minttua silputtuna
  • 2 kokonaista kaardemummaa
  • ¼ tl merisuolaa
  • rouhittua mustapippuria

Jauha kardemumma morttelissa. Halkaise kurkku ja kaavi pois siemensisus. Käytä muuhun. Raasta jäljelle jäänyt kurkku karkealla terällä. Valuta kookosmaitotölkistä neste ja lusikoi paksu valkoinen osa kurkkuraasteen joukkoon. Lisää limen mehu, kardemumma sekä silputtu minttu.  Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa tandoori-kukkakaalin lisukkeena.

Tandoorikukkis3

Äänestä Tandoorikukkakaali maustehaasteen voittoon!

urtekram_maustehaaste

22 kommenttia “Tandoorikukkakaali ja kookos-kurkkuraitaa + Urtekramin maustehaaste!”

  1. Lienee pakko testata! Mietin vain, että mitähän laittaisin Alpron tilalle. Ei oikein houkuta ne tuotteet yhtään. Cashew-jugurttia ajattelin
    , mutta malttamattomana se ei ehdi valmistua täksi päiväksi! Tulisikohan pehmesästä tofusta mitään?

    1. Peukutan pehmeää tofua, johon kannattaa tehosekoittaa pari rkl öljyä, ettei kuorrutteesta tule liian kuivaa. Proteiinipitoisuus on se juttu. Kokeilin itse myös tahinia, mutta se ei oikein miellyttänyt. Kuorrutteen ei tarvitse välttämättä olla kovin hapanta, jos käytät tofua, voit vaikka laittaa vähän reilummin sitruunanmehua.

      1. Pehmeällä tofulla testattu! Käytin kookosöljyä ja laitoin tuplamäärän ja sitruunaa (about), Mausteseokseenkin laitoin tuplasti kurkumaa ja cayannea, paprikan tilalla laitoin savupaprikajauhetta, nam! Tein aika paksun kerroksen mössöä kukkakaalin päälle ja uuniaika oli vähän pidempi, mutta lopputulos oli rapea päältä ja pehmeä sisältä. Seuraksi meni myös maustetut punaiset linssit ja tuoreet kasvikset. Vähän mössö liukui leikatessa kaalin päältä pois, koska tofu, mutta ei makua haitannut tietenkään. Kiitos reseptistä! Käyn äänestämässäkin 🙂

        1. Wau, kuulostaa supermakoisalta! Savupaprikaa pakko testata! Ja kiva kuulla, että pehmeä tofu toimii. Mulla itselläni vain on joku soijayliherkistymä tällä hetkellä ja on vähän nounou, mutta jossain vaiheessa kokeilen ehdottomasti. Kiitos, kun jaoit kokeilun <3

  2. Näyttääpä hyvältä. Rakastan uunissa paahdettua kukkakaalia yli kaiken,ja käynin vähintään kerran viikossa syömässä sellaisen yhdessä ravintolassa täällä missä annos maksaa vain 3.5 euroa,joten melkein kannattaa syödä se ulkona;D INtialaiset maut ovat kyllä ihanat ja tuo versio on takuulla hyvää:)

    1. Heh, söin itse viikko sitten Sandrossa kuukakaaliannoksen ja hintaa tuli 22 €… Mut olihan se hyvää ja tää on Suomi 😀

  3. P,.S. Jos teen itse uunisa paahdettua kukkakaalia,niin ensin keitän sen suolatussa vedessä,al dente (niin että kukkapuoli alaspäin. Sitten mausteet ym. .Vähentää tuota uunissaoloaikaa kivasti ja lopputuloskin tosi hyvä:)

    1. Joo, mäkin olen aiemmin aina ryöpännyt uunikukkakaalin ensin mutta loppujen lopuksi nyt tykästynyt enemmän tuohon pelkästään uunissa kypsennettyyn myös maun puolesta. Ehkä maut säilyy jotenkin paremmin… Mutta kestää kieltämättä pidempään ennen kuin ruoka on lautasella.

  4. Kuorrutteen listassa mainitaan raastettu inkivääri, selostuksessa sen sijaan valkosipuli (jota taas ei ole mainuttu ainesosalistassa). Kumpaa laitetaan, vaiko molempia? Vaikuttaa aivan ihanalta reseptiltä. Pakko kokeilla heti, kun entiset pöperöt on syöty. 🙂

  5. Ah, ihanan näköinen ja varmaan myös makuinen. Kukkakaali on mielestäni niin herkullista kaikin tavoin ja tämä intialainen maustaminen paahtamisessa on ihan paras idea syksyyn! Menee varmasti testaukseen meillä 🙂

  6. Oli vielä ihan pakko tulla kommentoimaan tätä ohjetta. Mausteseokseen laitoin puolet paprikasta savupaprikaa, kun tavallinen loppui kesken. Maku sopi erittäin hyvin. Jogurtin tilalta kokeilin kaurafraichea, kun sitä oli valmiiksi jääkaapissa.. Kuorrute valui uunissa hiukan pois, mutta kukkakaalin pinnasta tuli kumminkin rapea ja vuokaan syntyi samalla superherkullinen kastike. Aaah! Tein lisukkeeksi myös kookosnaaneja sekä raitaa. Raitaan laitoin pohjaksi samaista kaurafraichea. Kokonaisuus oli ihan mielipuolisen hyvä!!!

    1. Ihanaa, että maistui ja kiva kuulla kaura fraichesta. Täytyy kokeilla jossain vaiheessa. Savupaprikaa samoin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *