Tarkkasilmäinen on saattanut bongata erään tutun keittiöpsykologin uusimmasta Voi Hyvin -lehdestä. Minulla oli kunnia päästä mukaan lehden Ruokavieraana-sarjaan. Aiemmissa jutuissa ovat esiintyneet mm. Sami Talberg ja Karita Tykkä, joten olin suorastaan hämillisen otettu, kun toimittaja Helena Saine-Laitinen pirautti pyynnön kesäkuun alussa.

On tietenkin hienoa päästä kertomaan hyvän mielen ruoasta mutta vielä paljon kiinnostavampaa oli kurkistaa lehtijutun kulisseihin. Helena ja kuvaaja Sanna Peurankoski  nimittäin tulivat kimpsuineen ja kampsuineen jutun tekoon omaan kotikeittiööni, ja sutinaa riitti hyvinkin työpäivän verran.

rekvisiittakasvikset

Kaksikon yhteistyö sujui saumattomasti alkupaloista jälkiruokasoosin viimeiseen pisaraan. Annoksia valmistettiin, stailattiin ja kuvattiin tinkimättömällä ammattitaidolla. Itse yritin lähinnä pysytellä poissa jaloista.

huhmarekuvauskaksikkoHelena (oikealla) on parhaita toimittajia, jonka haastateltavana olen ollut.

kuvaSannaHuippulahjakas, ihana Sanna.

Sain koota kattaukseen sesongin mukaisen menun suosikkiresepteistäni. – Yllätys yllätys, ne löytyvät melkein kaikki uusimmasta kirjastani, Mielekkäät Eväät. Kirja kuvaakin vahvasti tämän hetkistä keittotyyliäni. Ja vaikka reseptigeneraattori pyörii jatkuvasti, palaan sen ohjeiden ääreen yhä uudelleen.

Poimin teille tähän helpon ja hauskan omppureseptin, jonka voi valmistaa joko raakana tai kypsänä. Ulkonäkö saattaa uskotella, että kyse on piirakasta, mutta tämä paistos syntyy ilman pohjaa. Piste i:n päälle on miso-karamellikastike, eli hyvisversio salted caramel -tyylisestä soosista. Jumalaista myös jonkin nice creamin kanssa.

omenapaistos

Pohjaton omenapiiras

  • 2 l makeita kotimaisia tai luomuomenoita kuorineen
  • 2 rkl kookospalmusokeria
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kurkumaa
  • ½ tl jauhettua anista
  • ripaus muskottipähkinää
  • ¼ tl hienoa merisuolaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 rkl jotain pähkinäöljyä tai seesamiöljyä
  • 2 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna

 

Viipaloi omenat siivuiksi ja poista samalla kota. Laita suureen kulhoon ja sekoita omenaviipaleisiin sitruunan mehu, sokeri, mausteet ja ripaus suolaa sekä lopuksi pähkinärouhe.

Jos kypsennät omenat uunissa:, öljyä laakea piirakkavuoka. Jokin pähkinäöljy, kuten saksan-, hassel- tai pistaasi-, sopii upeasti omenoiden makuun, mutta halutessasi voit käyttää muutakin paiston kestävää öljyä.

Sekä uuni- että raakaversiossa lado omenaviipaleet vuokaan ja ripottele päälle kulhoon jääneet pähkinät.

Raakajälkiruoka on nyt valmis.

Kypsennettävä paistos saa mennä hetkeksi uuniin 125 asteeseen, kunnes omenat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Paistoaika riippuu lajikkeesta mutta on 20 – 30 min. Tarjoa haaleana ja kaada päälle miso-karamellikastiketta (ohje alla).

Miso-karamellikastike

  • 1 rkl vaaleaa (riisi-)misoa
  • 4 pehmeää taatelia (kivet poistettuna)
  • 2 rkl tahinia
  • ½ dl vaahterasiirappia
  • n. 2 dl vettä tai tarpeen mukaan
  • ½ tl vaniljauutetta tai jauhettua luonnonvaniljaa

 

Tehosekoita kaikki sauva- tai tehosekoittimella sakeaksi kastikkeeksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes saat löysän kinuskimaisen koostumuksen. Säilytä jääkaapissa kannellisessa tölkissä, jossa kastike säilyy n. viikon.

pitaleipäKotijoukkojen tehtäväksi jäi tehdä selvää kuvauskohteista. Vastalauseita ei kuultu.

4 kommenttia “Sutinaa kulisseissa ja Pohjaton omenapiiras”

    1. Kiitos Jael! En usko, että tulee pdf:nä yleiseen jakeluun, mutta kun saan lehden käsiini, voin laittaa sinulle 🙂

  1. Kuullostaa hauskalta 🙂

    Kiva versio omenapaistoksesta. Tää ohje tuli sopivaan aikaan, kun juuri tänään ihan äsken maistoin meidän pihan omenapuusta ekan omenan ja alkavat olla kypsiä (joku hyvin myöhään kypsyvä lajike). Täytyykin siis kokeilla yhtä mun kaikkien aikojen lempijälkiruoista noilla sun mausteilla ja tuolla misokastikkeella. Nam.

    Kiitos ohjeesta ja mukavaa syksyä 🙂

Vastaa käyttäjälle Jenni Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *