kaurakeksit

Sivutuotteena Urtekram-kilpailun makeille keksikupeille syntyi suolainen versio. Itse asiassa alkuperäinen ideani oli kehittää taikina, josta saisi samalla vaivalla sekä makean että suolaisen leivonnaisen. Idea onnistui hyvin ja lopussa yhdistelmäresepti mollemmille.

Suolaisista kauratahinikekseistä tuli vähintään yhtä herkullisia kuin makeista sisaristaan. Lopulta kilpailuohjeen valinnan ratkaisi kuitenkin nutellakerma, jota ei yksinkertaisesti voinut sivuuttaa.

Myös suolaiset keksit voisi hyvin leipoa kuppien muotoon, mutta painelin taikinasta kaurasydämiä, jotka saivat keväisiin juhliin päälleen nokareen mansikkatuorejuustoa ja marinoidun parsalastun. Ne olisivat maistuneet mainosti ilman lisukkeitakin – jopa vaarallisen hyvin!

Näihin kekseihin käy vähän voimakkaampikin tahini. Jos makeat versiot tekee mieli maustaa suklaalla, pähkinöillä tai rusinoilla myös suolaisia voi tuunata vielä paremmiksi. Suklaarouheen sijaan lisäsin keksitaikinaan norjalaista mesjuustoa (brunost), jonka toffeinen maku ja ulkonäkö on mielestäni kiehtova. Mesjuusto sopi kekseihin oivallisesti, mutta sen voi korvata vaikkapa luomucheddarilla tai jollain vegaanisella juustolla. Myös keveästi paahdetut pähkinät tai mantelit käyvät sattumiksi.

kaurakeksit2pysty

Kaura-tahinikeksit

  • 50 g luomuvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 50 g vaaleaa tahinia
  • 1 luomumuna tai 1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
  • 100 g kaurajauhoja
  • 50 g isoja kaurahiutaleita
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl kookossokeria
  • 60 g mesjuustoa pieninä kuutioina
  • (1 rkl kaura- tai mantelimaitoa)

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja päällystä pelti leivinpaperilla.

Vatkaa kulhossa keskenään pehmeä voi /kookosöljy ja tahini. Vatkaa joukkoon kananmuna /pellavasiemenjauhe. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja juustokuutiot (tai vastaavat). Sekoita rasvaseokseen. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, lisää hieman kaura-/ tai mantelimaitoa. Kauli taikina 2 mm paksuiseksi levyksi ja painele muotilla keksejä. Paista uunin keskiosassa n. 20 min.

kaurakeksit2

Sitten kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli

Suolaiset ja makeat kaurakeksit samasta taikinasta

  • 100 g voita/ kookoöljyä
  • 100 g tahinia
  • 2 luomukananmunaa/ 2 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
  • 200 g (gluteenittomia) kaurajauhoja
  • 100 g isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl kookossokeria

 

Valmista taikina edellisen ohjeen mukaan luluunottamatta juustokuutioita ja jaa kahteen osaan. Lisää suolaiseen taikinaan vielä 1/4 tl suolaa ja kääntele sekaan kuutioitu juusto. Lisää makeaan taikinaan 75 g kookossokeria, 4 rkl vaahterasiirappia, 1 rkl kaurajauhoja ja 60 g rouhittua suklaata. Paista, kuten edellisessä ohjeessa.

 

Ps. Ja muistutan myös, että kirja-arvonta jatkuu edelleen! Osallistu Mielekkäiden Eväiden arvontaan. kertomalla oma hyvän mielen ruokasi ja jättämällä vastauksesi tänne. Aikaa on 31.5 saakka.

SaveSave

7 kommenttia “Suolaiset kaura-tahinikeksit”

  1. Tahini sopii kyllä kivasti taikinoihin;tein juustottoman ja gluteenittoman juustokakun naapurin tyttärelle,joka ei voi syödä gluteenpitoisia ja laktoosipitoisia tuotteita ja sen kakun pohjassa oli myös kauraa ja tahinia,mm.

    1. Olikohan se se, jonka huomasin jo Instan puolella? Näytti herkulliselta! Minulla on myös parhaan gluteenittoman ja maidottoman (paistetun) juustokakun metsästys meneillään. Sain aika kivan jo käyttämällä cashew-juustoa, mutta kehitystyö jatkuu. Ja kaura ja tahini ovat selvästi luodut toisilleen.

  2. Voi että, rakastan tahinia kaikissa muodoissaan! Tykkään etenkin tuosta makeasta versiosta, kuulostaa ihan superherkulliselta. 🙂 Kiva kun oot mukana kisassa!

  3. No huhhuh, nämä oli aivan jär-jet-tö-män hyviä!! (Tein suolaista versiota, ilman juustoa tosin, kun en käytä.) Kiitos paljon ohjeesta ja kävin kyllä äänestämässä reseptiäsi 🙂

    Meillä ollaan aikas tahinihulluja. Itse asiassa vasta hiljattain alettiin käyttää sitä levitteenä. Miten en ollutkaan hoksannut sitä ennen.

    1. Hei mahtavaa, että tykkäsit ja kiitos äänestä! Kiva kuulla, että toimii myös ilman juustoa (kuten kyllä arvelinkin). Tahini vaan tekee kaikesta vähän parempaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *