collage2

Jos tämän päivän Hesaria on uskominen, joulun sää tulee olemaan jännitysnäytelmä. (Ainakin täällä etelässä.) Kaikkea vesisateesta tuiskuun ja talven ennätyspakkasiin lupaillaan. Lienee siis syytä varautua villasukin ja lämpimin juomin, sillä ne tepsivät sekä märkiin varpaisiin että pakkasen puremiin poskiin.

Tänä vuonna kaamoksen karkoitustoimenpiteisiini on kuulunut runsas glögin lipittäminen. Pidän ihan perusglögistä, mutta testailen mielelläni myös uusia makuja. Olen nyt erityisesti tykästynyt tyrniglögiin ja tarkastuskäynti joulumarkkinoille kertoo, että kyse saattaa olla jopa tämän joulun trendimausta. Muutaman harharetken jälkeen olen päätynyt oman versioni  mausteissa appelsiiniin, anikseeen ja neilikkaan. – Sopii erityisesti tuulessa ja tuiskussa kohmettuneelle. Ja jos tilanne on vakava, sekaan kanattaa lisätä tujaus sitruslikööriä.

IMG_0863

Sitten sain päähänpiston risteyttää kaksi suosikkiani: glögin ja suklaan. Ovathan joulusuklaa ja glögikakkukin kulkusten helinää makuhermoille. Kyse ei ole kaakaosta, vaan kunnon glögistä, jota kanelin ja muskotin kanssa sulostuttaa tumma suklaa. – Niihin päiviin, kun pilvet viistävät maata huopatossunharmaina ja tekisi mieli viettää koko päivä peittoon kääriytyneenä. Iltahmärissä kupillisen voi terästää siivulla grappaa.

IMG_0887

Parina päivänä pilvipeitteeseen on revennyt aukko, josta silmiin on säteillyt sulaa kultaa. Todistettaasti vuoden pimeimpäänkin aikaan aurinko on edelleen olemassa. Tällaisena päivänä kaivoin esiin laventelipussin, joita löytyy liinavaatekomeron lisäksi aina myös maustekaapistani. Laventeli on oivallinen rohto talvimielen virkistykseen ja kuulkaa, sopii erinomaisesti myös kuumien juomien maustamiseen! Kardemumman avustuksella se nosti suloisen mustikkaglögin aivan uudelle tasolle.

IMG_0894

Seuraavat ohjeet ovat yhteen annokseen, ja ne voi helposti monistaa, kun tarvitaan useampi kupillinen kuumaa.

Tyrni-appelsiiniglögi

  • 2 dl luomuomenamehua
  • 0,5 dl kylmäpuristettua tyrnimehua
  • (hunajaa, jos tarve vaatii)
  • 3 tähtianista
  • muutama viipale tuoretta inkivääriä
  • 1/2 luomuappelsiini lohkoina
  • 3 neilikkaa
  • kanelitanko
  • 1 rkl sitruslikööriä

Laita kattilaan omenamehu, appelsiinilohkot ja mausteet. Kiehauta ja siirrä levyltä. Anna hautua kannen alla vähintään 15 min. Kaada sekaan tyrnimehu (ja likööri, jos käytät sitä). Kuumenna mutta älä enää keitä. Siivilöi mukiin ja tupsauta päälle hieman kanelia.

 

Suklaaglögi

  • 2,5 dl viinirypälemehua (tummista rypäleistä)
  • 20 g tummaa luomusuklaata
  • 1/2 dl rusinoita
  • kanelitanko
  • 1/2 vaniljatanko tai ripaus jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1/8 tl muskottia
  • (1/2 rkl grappaa)

Kuumenna mehu kiehuvaksi ja raasta joukkoon suklaa. Vispilöi tasaiseksi. Lisää mausteet ja siirrä levyltä. Anna hautua kannen alla vähintään 15 min. Kuumenna ennen tarjoamista, mutta älä enää keittele. Siivilöi mukiin (lorauta joukkoon grappa) ja tarjoa tumman suklaan kera.

 

Laventeliglögi

  • 1 dl luomuomenamehua
  • 2 dl mustikkamehua (tuoremehua tai kylmäpuristettua valmiiksi laimennettuna)
  • 1 viikuna viipaloituna
  • 1/2 tl kuivattua laventelia
  • 1 tl rouhittua kardemummaa
  • rouhaus mustapippuria

Laita kaikki kattilaan mustikkamehua lukuunottamatta. Kiehauta ja siirrä kattila levyltä. Anna hautua kannen alla vähintään 15 min. Lisää mustikkamehu ja kuumenna, mutta älä enää keitä. Siivilöi mukiin ja tarjoa sellaisenaan tai Mausteisten piparien kera.

 

IMG_0886

6 kommenttia “Suklaaglögi ja sen kaksi kaveria”

  1. Kaupassa juuri katselin kaihoisasti tyrnimehupulloja, mutta ihme kitupiikkeys iski. Täytyy kuitenkin palata pullon äärelle, sillä tuo tyrniglögi kuulostaa niin houkuttelevalta 🙂

    1. Onhan se tyrni tyyristä, mutta toisaalta niin vahvaa, että vähempikin riittää. Tyrni on minulle sellainen talviajan must have -herkku. Jännästi muulloin ei edes tee mieli.

  2. Kivoja glögejä,ja suklaaglögi kuulostaa mielenkiintoiselta:) Samoin tuo tyrninen glögi. Minulla kun sattuu olemaan pakkaus pakaste tyrnejä pakkasessa. Täällä on ollut viime aikoina sen verran lämmintä ettei ihan ole glögittänyt mutta viikonloppuna pitäisi viilentyä niin sitten…

    1. Jos jotain hyvää tässä vuodenajassa ja maantieteellisessä sijainnissa on, niin se on juuri tämä tilaisuus todella nauttia kuumista juomista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *