Sunnuntaista on muotoutunut meillä katuruokapäivä, nautitaan se sitten ulkona tai, kuten useimmiten, oman ruokapöydän ääressä. Fiinit sunnuntaipäivälliset häviävät mukavuusruoalle myös ystäviä kestitessä, vaikkei katuruokahenkisen annoksen valmistus vie yhtään vähempää aikaa. Hommiin saa ryhtyä viimeistään aamulla ja useimmiten jo edellisenä iltana, kun pavut tai siemenet heitetään likoon ja taikinajuuri käymään. Mutta siinä tiivistyy myös viikonlopun syvin olemus, kun on aikaa leppoisalle puuhailulle ja yhteiselle tekemiselle.

Tämän päivän Pohjois-Afrikkalaisesta setistä nostan esiin munakoisoranut dukkahilla ja harssiaketsupilla. Niistä tuli uunissa kuivattamalla niin rapeita, että oikeastan on parempi puhua  tikuista. Ranumaisemman olemuksen saisi jättämällä koisot paksummiksi suikaleiksi. Olivat koukuttavan hyviä tällaisinakin ja tikut voisi valmistaa myös raakaruoka-tyyliin kuivurissa. Tällöin kokkailu on todellakin syytä aloittaa jo edellisenä iltana, sillä kuivattelu vie aikaa.

Itse valmistettu dukkah on uusi ihastukseni, ja toimii munakoison kanssa täydellisesti. Oikeastaan en voi ymmärtää, miten olen aiemmin pärjännykäänt ilman, sillä melkein mistä tahansa tulee parempaa, kun sekaan ripautta vähän paahdettujen mauteiden ja pähkinöiden aromaattista seosta. Dukkahista on lukuisia eri versioita, lopussa omani.

munakoisotikut

Munakoisotikut dukkahilla

1 pellillinen

  • 2 reilua munakoisoa
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 6 rkl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • 1/4 dl dukkah-mausteseosta (ohje alla)

Leikkaa munakoisot pitkittäin n. 1 cm paksuiksi tikuiksi. Ripottele suuressa kulhossa joukkoon suola ja lisää 2 rkl öljystä. Levittele leivinpaperoidulle uunipellille tai kuivurin tasolle. Kuivattele uunin alaosassa 75 asteessa 5 – 6 tuntia tai kuivurissa 45 asteessa n. 12 tuntia tai kunnes viipaleista on tullut rapeita tikkuja. Sekoittele joukkoon loput öljystä ja dukkah. Paahda / kuivaa vielä puolisen tuntia.

Dukkah

n. 4 dl

  • 2,5 dl hasselpähkinöitä
  • 1,25 dl seesaminsiemeniä
  • 1,25 dl korianterisiemeniä
  • 0,75 dl juustokuminan siemeniä
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • 1 rkl kokonaisia mustapippureita
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1/4 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl kookossokeria

Paahda hasselpähkinät ja seesaminsiemenet erieseen uunissa 150 asteessa, kunnes ne saavat väriä. Paahda kuivalla paistinpannulla korianterinsiemeniä ja mustapippureita ja eri erässä juusto- ja tavallisen kuminan siemeniä, kunnes ne alkavat tuoksua. Siirrä mausteet monitoimikoneen kulhoon. Lisää seesaminsiemenet ja hienonna. Lisää hasselpähkinät ja loput mausteet ja jauha pähkinät hienoksi rouheeksi. Säilytä jääkaapissa tiiviissä lasipurkissa.

munakoisotikut2

Harissa-ketsuppi

Harissasoosissa oikaisin ja käytin pohjana Lidlin luomuketsuppia. Se kuitenkin nousee makuvertailuissa ihan omaan kastiinsa, myös lasipullo on plussaa. Harissa-ketsuppi syntyy sekoittamalla keskenään 2/3 luomuketsuppia ja puolet 1/3 harissatahnaa.

 

 

 

2 kommenttia “Streetfood Sunday: Munakoisotikut, dukkahia ja harissaketsuppia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *