Kaamosajan ensiapulaukustani löytyy aina suklaata. Valon vähetessä mm. serotoniinin ja melatoniinin tuotanto tahtoo herkästi takkuilla, mikä heijastuu mielialaan, vireystilaan, nukkumiseen ja ruokahaluun. Tumma ja varsinkin raakasuklaa sisältää näiden mielihyvähormonien tuotantoa buustaavia aineita. Tumman suklaan nauttimisen on myös todettu auttavan ruokahalun säätelyssä. Eräässä hollantilaisessa tutkimuksessa todettiin tumman suklaan vähentävän nälkäisyys-hormoni greliinin tuotantoa, jolloin koehenkilöt söivät vähemmän rasvaisia, sokerisia ja suolaisia herkkuja. Juuri niitä siis, joiden seurassa tekee kaamosväsyneenä mieli viettää aikaa nohvannurkassa makoillen.

Suklaa_pysty

Terveellinen suklaa on kuitenkin aina tummaa ja vähäsokerista, kaakaopitoisus yli 70%. Nämä näppäimet mielessäni hämmensin erän sokeritonta, vain keveästi stevialla ja lucumalla makeutettua suklaata työviikon välipalaeväiksi.

Olen valmistanut lukemattomia versioita raakasuklaata. Silti lopputulos onnistuu yllättämään yhä uudelleen. Suurpiirteinen otetaan-mitä-on -kokkaus tuotti nimittäin täysosuman. Vaikka kaavailin suklaan arkikäyttöön, julistin sen koemaistelun jälkeen yhdeksi parhaista raakasuklaaresepteistäni. Niinpä ensiapulaukun lisäksi aion valmistaa sitä myös pukinkonttiin.

Inkamarja

Suklaa on hieman ruokaisa, niinkuin välipalan pitääkin mutta osoittautui toimivaksi myös jälkkärinä. Varsinkin jos sokerihampaasi on vähään tyytyväinen. Inkamarjat ja raakakaakao toimivat täydellisesti yhteen ja makunautinto on enemmän kuin osiensa summa. Arkikäyttöön en suklaata yleensä temperoi ja tässä koostumus toimii hyvin ilman sitäkin. Voit kuitenkin suorittaa temperoinnin, mikäli se kuuluu suklaarutiineihisi. Lisää siinä tapauksessa inkamarjat ja kaakaonibsit vasta lopuksi.

Suklaa_pystylähi

Sokeriton välipalasuklaa

n. 200 g

 • 1,25 dl kaakaovoita
 • 30 g kaakaomassaa
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 1 rkl carob-jauhetta
 • 1 rkl lucumaa
 • 1/8 tl jauhemaista steviaa
 • 1 rkl herneproteiinijauhetta
 • ripaus Kalaharin suolaa
 • 1/2 tl raastettua luomuappelsiinin tai -mandariinin kuorta tai pari tippaa appelsiiniaromia
 • 1 dl inkamarjoja silputtuna
 • 1/4 dl kaakaonibsejä
Sulata kaakaovoi ja -massa vesihauteessa. Vatkaa joukkoon loput aineet inkamarjoja ja nibsejä lukuunottamatta. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi inkamarjat ja kaakaonibsit ja kaada suklaalevymuottiin tai neliskulmaiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laita hetkeksi pakastimeen, kunnes suklaa jähmettyy. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Säilytä viileässä.

Suklaa_osapysty

2 kommenttia “Sokeriton välipalasuklaa”

 1. Näyttää hurjan hyvältä! Mikä siinä on että vaikka olen valmistanut lukemattomia kertoja raakasuklaata niin en ole siihen täysin rakastanut.Sain nyt kun olin Helsingissä levyn Goodion chilisuklaata eikä sekään saanut minua vakuuttuneeksi. Ehkä koska se ei sula suussa.MUtta tämä raakasuklaasi näyttää kyllä mielettömän hyvältä!

  1. Olen ratkaissut omalta kohdaltani asian niin. että en edes yritä ajatella, että raaka ja tavallinen suklaa olisivat sama tuote. Mielestäni normisuklaa on parempaa, kun haluaa herkutella. Raakasuklaa on minulle vähän niinkuin ruokaa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *