Hello, I back!

Blogi vietti pitkän kesäloman. Ihan omin lupineen syntyi tauko, joka venähti. Koska asioita tapahtui, kuten muutto ja muitakin hieman massiivisempia elämänmuutoksia. Ja uusi keittiöni on niin pikkuruinen, että kokkauksen on melkein joutunut opettelemaan uudelleen. Samoin oikeat kuvakulmat ja valon suunnat. Yllättävän iso juttu on tuo ympäristön muutos.

Mutta arjen asettuessa uomiinsa blogi-inspiraatio alkoi taas kutitella ja päätin kokeilla, josko reseptivelho olisi tullut paikalle. Ja mikäpä muu olisi parempi avaus, kuin mukava, kotoinen ja ah niin hygge klassikko: Banaanikakku. Tämä versio synty arjen evästarpeet mielessä, sillä tässä vaiheessa useimmat ovat jo tukevasti takaisin töissä, koulussa tai aloittelemassa opiskeluja.

Kakku ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria, vaan kaikki makeus tulee täysin banaanista, bataatista, carob-jauheesta ja viikunoista. Muutoksen aiheuttama stressi on itselläni aiheuttanut poikkeuksellista makeanhimoa, jopa pienoisen sokerikoukutuksen, johon myös halusin terveellisempää tyydytystä. Sokerin puutetta ei tosin lopputuloksesta tajua, paitsi ehkä jälkikäteen olon keveydestä. Kakku on vegaaninen, mutta ei gluteeniton, sillä siirryttyäni ayurvediselle dietille olen ilolla kyennyt vähitellen ottamaan vehnän maltillisissa määrin takaisin listalle. Huom: Jos haluat kuitenkin gluteenittoman version suosittelen vehnän tilalle joko valmista gluteenitonta jauhoseosta tai rohkeasti vain hienoja kaurajauhoja + tapiokaa n. suhteessa 1/5 tapiokaa jauhon määrästä.

Carob-banaanikakku

  • 3 (yli-)kypsää isoa banaania
  • 100 g bataattia kypsennettynä ja soseutettuna
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl kaardemummaa
  • 1/2 tl inkivääriä
  • 2 rkl kookosöljyä
  • ripaus merisuolaa
  • 1/2 dl vettä + 1 tl omenaviinietikkaa

 

Kuivat aineet:

  • 3,5 dl spelttijauhoja
  • 1 dl carob-jauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 6 kuivattua (pehmeää) viikunaa pieninä viipaleina.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja valmistele 1,5 l vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Soseuta banaani ja bataatti mahdollisimman hienoksi. Lisää pehmennetty kookosöljy ja mausteet sekä suola. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja viikunat. Sekoita banaanisoseeseen ja lopuksi neste. Jos taikina tuntuu kovin kuivalta, lisää nesteen määrää vähän kerrassaan. Taikina saa kuitenkin olla tukevaa. Lusikoi vuokaan, tasoita pinta ja paista n. 50 min tai kunnes keskelle työnnetty tikku pysyy puhtaana. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä n. viikon. (Ainakin teoriassa). Kakun voi myös pakastaa.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

11 thoughts on “Sokeriton carob-banaanikakku (veg)”

    1. Auts, moka! Sen siitä saa, kun silmät ristissä kirjoittelee… xD Eli desi carobia. Korjasin ohjeeseen, kiitos kun huomasit!

  1. Täällä muuttostressin syövereissä mieli hamuaa koko ajan makeaa, joten tämä näyttää just nyt aivan täydelliseltä, pakko testata <3 Kotoisia oloja sinne uuteen asuntoon!

    1. Kiitos Tuulia <3 Tää on kyllä jännä tää stressimakean himo. Kun yleensä en edes niin välitä herkuista 😀 Mutta onneksi on hyvisherkkuja 😉

  2. Hahaa! Täälläkin on blogitaukoiltu oikein urakalla. Syytän minäkin muuttoja ja muutoksia 😁
    Tilanteen rauhoituttua ja syksyn tultua alkaa leipomisinto heräillä. Tällainen mausteinen banskukakku maistuisi justiinsa!

  3. Tåmä postauksesi meni multa ihan ohi, Ihanan näköinen kakku:) Kävin just poimimassa carobeja , mutta tulin liian myöhään ,sillä ne olivat jo liian kuivahtaneita, olisi pitänyt kerätä ne elokuussa. Kiva nähdä täällä taas postaus:)

  4. Hei Outi! Kaiholla katselen tuota banaanisuklaakakkua, jota en voi suuren hiilihydraattimäärän vuoksi syödä. Sen sijaan haluan kiittää sinua minttu-carobkakkureseptistä, jonka sain blogisi sivuilta jo vuosia sitten. Sen pohjaa olen käyttänyt ainakin pariin raakakakkuleipomukseen. Yleensä teen vähähiilihydraattisia raakaruokaleivoksia, jotka jaan pieniin pahvivuokiin. Niitä saa erivärisinä ja -kuvioisina ainakin Prismoista. Toivonkin, että kehittelisit jonkin uuden vähähiilihydraattisen pohjan meille kakkosdiabeetikoille, jotka sinnittelemme dieetin varassa, jossa on vain vähäenergiaisia hiilihydraatteja.

    1. Marja, mukavaa kuulla, että minttu-carobkakkureseptistä on ollut sinulle iloa. Tämä kakku tosiaan sisältää todennäköisesti melko paljon hiilareita, vaikka lisättyä makeutusta ei siinä olekaan. Laitan toiveesi korvan taakse 🙂

  5. Täytyykin kokeilla. Carobia ei tosin taida juuri nyt olla vaan ainoastaan kaakaota, joten laitetaan kauppalistalle.

    Onnea uuteen kotiin ja muihin muutoksiin 🙂

    – jennia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *