valmis_1

Torstaileipuri täällä terve!

Näköjään sitä voi blogissakin lykätä ikäviä asioita ja keksiä sijaistekemistä. Tarkoitukseni oli nimittäin kokeilla tänään Food Detective – ruoka-aineyliherkkyystestiä ja raportoida siitä teillekin. En kuitenkaan millään saa testiä tehdyksi ja myönnän heti, että syynä on siihen liittyvä pikku verikoe. Kaivoin jo reippaasti pakkauksesta esiin lansetin, mutta koin äkillistä ja pakottavaa tarvetta ryhtyä leipomaan.

No, päätän leipoa pikaisesti päässäni muhivan reseptin ja ryhtyä sitten näytteenottopuuhiin. Mutta sitten pitikin vielä kuvata kakku ja järjestää koemaistelu. Ja maistella varmuuden vuoksi vielä hieman lisää… Ja keittää kahvia kakun kanssa. Ja tässä sitä nyt ollaan. Ei testiä. Mutta sen sijaan herkullinen kakku. No, ehkä huomenna…

grapes3

Skillet Cake

Paistinpannulla valmistettu kakku on jotenkin kotoisa. Ja kaiken lisäksi helppo ja nopea. Ohjeita on netti pullollaan, mutta en silti tiedä kakulle suomenkielistä nimeä? Pannukakku se ei voi olla. – Millä nimellä itse kutsutte skillet cakeja?

Nimestään huolimatta kakut valmistetaan yleensä uunissa. Halusin kuitenkin kokeilla, miten homma hoituisi liedellä. Vaikkapa tulevan kesälomailun varalta on hyvä olla reseptijemmassa uunittomia herkkuja. Ja jos ollaan tarkkoja, liedellä kypsentäminen kuluttaa myös vähemmän energiaa.

grapes

Kakku ilman uunia

Kakku pannulla on muutenkin helppo ja nopea yhden kulhon leivonnainen. Aikaa tähän leivonnaiseen kului paistoineen 40 minuuttia ja siitäkin meni osa ihmettelyyn. Käytin paistamiseen pientä 22 cm halk. teflonpannua. Seuraavalla kerralla kokeilen valurautapannua, jonka pohjalle on taiteltu kolminkertainen leivinpaperi.

grapes2

Koska kypsyminen liedellä on vähän arpapeliä, valitsin taikinaan nopeasti kypsyviä jauhoja, joita voisi käyttää raakanakin. Niinpä vähän kosteammaksikaan jäävä kakku ei rassaisi masua. Kakusta tuli myös luontaisesti gluteeniton. Kauran, pähkinöiden ja kookosjauhon ansioista se on täynnä hyviä kuituja mutta myös proteiinia. Jos et halua käyttää voita, sen voi korvata neitsytkookosöljyllä. Vegaanista versiota en ole testannut, mutta ohjeen kananmunan korvaisin tällaisessa tapauksessa seoksella 1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä + 2 rkl vettä. Ilman kokeilua lopputuloksesta en kuitenkaan toistaiseksi mene takuuseen.

paisto

Kakun voi viimeistellä haluamillaan hedelmillä tai marjoilla (raparperit ja mansikat, odotan erityisesti teitä!). Viimeistelin kypsän kakun carob-siirapilla mutta sen tilalla voi käyttää jotain muuta siirappia tai vaikkapa hunajaa. Kakku on supermehevä ja hieman paistosmainen. Siis oivallinen pari jäätelölle, joka tulevana kesänä valmistetaan tietysti itse.

carob

Uuniton viinirypälekakku carob-siirapilla

22 cm ⍉ kakku (gluteeniton) 

Taikina:

  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 1,75 dl hasselpähkinäjauhoa (tai manteli tai jotain muuta pähkinäjauhoa)
  • 0,75 dl kookosjauhoja
  • 1 tl ksantaania
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 dl kookossokeria
  • 1/2 – 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1 luomumuna
  • 50 g luomuvoita sulatettuna (tai neitsytkookosöljyä)
  • 2,5 dl mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa tai vanhan ajan luomumaitoa
  • 1 tl omenviinietikkaa
  • 2,5 dl tummia (luomu-)rypäleitä tai muita pehmeitä hedelmiä tai marjoja

 

Paistamiseen: 3 rkl voita, gheetä tai neitsytkookosöljyä

Viimeistelyyn: 2 rkl carob-siirappia (Lähi-Idän ruokatavaraa myyvistä kaupoista), kookosjauhoja tai pähkinärouhetta

Jauha kaurahiutaleet jauheeksi tehosekoittimessa. Yhdistä suuressa kulhossa kaikki kuivat aineet. Tee keskelle syvennys ja kaada siihen maito, johon on sekoitettu viinietikka, sulatettu voi ja riko joukkoon vielä kananmuna. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.

Sulata rasva paistinpannulla miedolla lämmöllä ja kaada taikina pannulle. Painele tasaiseksi kerrokseksi ja peitä kannella. Kypsennä kaikkein miedoimmalla lämmöllä 20 min. Painele rypäleet (tai muut hedelmät tai marjat) paistumisen puolivälissä kakun pintaan.

Varaa kakun kääntämiseen reilusti pannua suurempi, matala lautanen. Päällystä se tukevalla levinipaperilla. Käännä leivinpaperoitua lautasta apuna käyttäen kakku ylösalaisin. Jos kakkua on tarttunut pannun pintaan, putsaa se ja laita sitten kakku leivinpaperin päällä takaisin pannulle. Jatka paistamista kannen alla vielä 10 min. Sammuta levy ja anna kakun jäähtyä liedellä. Jälkilämpö kypsyttää sitä vielä vähän lisää.

Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja poista leivinpaperi. Viimeistele pinta carobsiirapilla ja halutessasi siivilöi päälle kookosjauhoja tai ripottele hienojakoista pähkinärouhetta. Tarjoa esim. jäätelön kanssa. Maistuu kyllä myös sellaisenaan.

annos2_1

annos2

2 kommenttia “Skillet Cake eli Kakku pannulla (gluteeniton)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *