kurpitsasamosat_pysty2

Viime aikoina keittiössäni on messuttu intiaa suu vaahdossa ja papukattilat poristen. Mausteiden kulutus on noussut tappiin ja ympärillä leijuu jatkuvasti hienoinen jeeran, kanelin ja korianterin tuoksu. Vastaisku kaamokselle on käynnissä!

Vaikka intilainen kasvisruokaperinne on rikas, sikäläinen kokkaus on jäänyt omassa keittiössäni yllättävän pieneen rooliin. Aloitellessani vegeuraa muinaisella 80-luvulla, kasvisruoka oli aina enemmän tai vähemmän hippihenkistä intiameininkiä ja kiintiö jotenkin täyttyi.

Nyt kuitenkin kaivoin pitkästä aikaa esiin vanhan kasviskeittokirjan, jossa ei ole kuvan kuvaa mutta sivutolkulla klassikkoreseptejä eri puolilta Intiaa. Myös sormisyötävät ovat ilahduttavasti edustettuna, sillä veikkaan, että intialainen katuruoka on the next big thing street food – markkinoilla.

Well, samosakärryjä odotelessa oli pakko turvautua kotisnägärin antimiin. Varsinaisten samosanyyttien näpertely ja upporasvan kanssa räplääminen tuntui liian työläiltä, joten nappasin Pinteresistä idean samosapihveistä. Usein täytteenä oleva peruna vaihtui versiossani hokkaido-kurpitsaan, jonka käytin paahdettuna. Pintaan syntyi kaivattua rapeutta gluteenittomilla korppujauhoilla ja paistaminen hoitui vaivattomasti uunissa. Lisukkeeksi keittelin pikaisen luumuchutneyn ja vatkasin kookoskurkkuraitaa. Oi, ja Nam! Ja kas, taas kirkastui yksi syksyinen ilta.

kurpitsasamosat_pysty

Kurpitsa-samosapihvit

  • 1 l kuutioitua paahdettua kurpitsaa
  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä
  • 1/2 tl juustokuminan (jeera) siemeniä
  • 1,5 dl pakasteherneitä
  • 11/2 tl hienoa merisuolaa (tai maun mukaan)
  • 1/4 t kurkumaa
  • 1 rkl garam masala -mausteseosta
  • 2 tl jauhettua chiliä
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl kookossokeria
  • 1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
  • 4 rkl kikherne-/ gram-jauhoja
  • 1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
  • 1/2 dl mietoa oliiviöljyä tai vastaavaa
  • (tuoretta korianteria viimeistelyn)

Lämmitä paksupohjaisessa kattilassa öljy ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat poksua lisää jeera ja paahda hetki. Lisää herneet ja kurpitsa. Kuumenna seos ja lisää tämän jälkeen loput ainekset sipulia ja kikhernejuahoja lukuunottamatta. Paahda seosta viitisen minuuttia. Lisää vielä sipuli, pyöräyttele sekaisin ja ota sitten kattila liedeltä. Anna jäähtyä hetki.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaivaa kikhernejauhot pihvimassan joukkoon ja muotoile seoksesta 1 cm paksuisia pihvejä leivinpaperoidun uunipellin päälle. Sivele molemmin puolin öljyllä ja taputtele pintaan vielä kerros korppujauhoja. Paista 20 min. Käännä pihvit paistamisen puolivälissä ympäri, jolloin ne saavat väriä tasaisesti. Tarjoa kuumina mieleisesi chutneyn ja raitan kanssa.

kurpitsasamosat_vaaka

4 kommenttia “Samosapihvit kurpitsasta”

  1. Jeps,intialainen katuruoka on hip,ainakin täällä,sillä viimeisen vuoden aikana täällä on avattu pari intialaisen ruuan paikkaa,mitkä keskittyvät katuruokaan. Kivat pihvit,ja intialaiset osaavat sen maustamisen:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *