Salde

Jos tänä kesänä mielii piknikille saa olla nopea käänteissään. Säätila vaihtuu sen verran tiuhaan. Mutta ei se mitään: huono sää, sitäkin paremmat eväät.

Sain maahantuojalta testiin uuden espanjalaisen luomuviinin, Footmark Organic White.  Viini on pakattu 1 litran kierrätysmuovipulloon, mikä vuoksi se on helppo kantaa eväskorissa vaikkapa rantakalliolle. Muuten muovipullo herättää hieman epäluuloja laadun suhteen. Tässä tapauksessa viini osoittautui kuitenkin oikein mukiinmeneväksi ja raikkaan hedelmäiseksi. Eihän se mikään syvällinen makujen tutkimusmatka ole, mutta hyvin viilennettynä kiva kesäsalaatin kyytipoika.

Viinin innoittamana loihdin raikkaan salaatin sesongin kasviksista. Ainekset ovat simppelit mutta hifistelin mauilla ja marinadeilla. Valmistin kurkun vaihteeksi grillaten, mikä luo keveään kasvikseen tukevan, jopa lihaisan rakenteen. Mansikkakriisin keskellä poimin makeaksi elementiksi kirsikat, sekä tuoreena että kuivattuina. Nappivalinta, joka sai ihmettelemään, miksi en käytä kirsikoita suolaisissa resepteissä enemmänkin. Hapokkuutta salaattiin toi vadelmavinegretti, jossa marinoin kukkakaalin, sekä labneh-juusto. Vegaaniseen versioon korvaisin sen sitruunamehussa marinoidulla avokadolla.

Grillattua kurkkua ja kirsikkaa

Marinoitu kukkakaali:

  • 1/2 kukkakaali kukintoina
  • 1 dl kuivattuja kirsikoita (esim. Punnitse & Säästä tai karpaloita)
  • 1/2 dl vadelmaviinietikkaa
  • 2 rkl agavesiirappia tai mietoa juoksevaa hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • reiluisti mustapippuria

Jaa kukkakaali kukinnoiksi ja höyrytä puolipehmeiksi (5 min.). Sekoita joukkoon marinadiainekset sekä kuivatut kirsikat ja siirrä jääkaappiin maustumaan, miellään tunniksi.

Grillattu kurkku

  • 2 kurkkua
  • 1 rkl mietoa oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • hyppysellinen kookossokeria

Lämmitä uunin grillivastus tai ulkogrilli. Puolita kurkut pituussuuntaan ja roiski pintaan mausteet. Grillaa nopeasti, kunnes pinta saa väriä. Ota jäähtymään ja leikkaa sentin viipaleiksi.

Lisäksi:

  • (kevät-) sipulin varsi viipaloituna
  • 150 g labneh-juustoa, vuohenmaitofetaa tai sitruunamehussa murusteltuna tai marinoituja avokadokutioita
  • 100 g tuoreita kirsikoita
  • kourallinen tuoreita mintunlehtiä ja basilikaa revittynä

Kastike:

  • kukkakaalin marinointiliemi
  • 1 dl mietoa oliiviöljyä

Poista kirsikoista kivet ja viipaloi marjat neljään osaan. Siivilöi kukkakaalin marinointiliemi talteen ja vispilöi siihen öljy. Sekoita kaikki ainekset minttua ja basilikaa lukuun ottamatta suuressa kulhossa ja valuta päälle kastike. Revi lopuksi joukkoon tuoreet yrtit ja pyöräytä sekaisin.

Salde2

Footmark Organic White, Alkosta 9,49€. Viini saatu testattavaksi maahantuojalta. 

2 kommenttia “Salaatti grillatusta kurkusta ja kirsikoista + viini piknikille”

    1. Kirsikat ovat ihan täydellinen lisä varsinkin salaattiin, jossa on jonkin sortin juustoa. Tykkään kyllä myös rusinoista ja karpaloista lisukkeina mutta kirsikka on todella aromias.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *