IMG_6022

Paluu arkisempaan reseptiikkaan saa vielä odottaa. En nimittäin malta olla jakamatta vielä paria juhlakauden kulinaarista tähtihetkeä. Tallettukoot ne vaikkapa ensi joulun varalle. Kuvien raakakakkunen tosin maittaa hyvin myös juhlakauden jälkeen, sillä kyse on ehdottomasti hyvisherkusta.

Sahramipullat ovat olleet meillä perinne lapsuudesta lähtien enkä voi kuvitellakaan joulua ilman tuota lämpimän aromaattista maustetta. Gluteenittomassa elämässäni olen kiepauttanut perinteiset lussepullat myös ihan mukiinmenevään vehnättömään muotoon mutta nyt halusin kokeilla jotain muuta.

Muistatte ehkä intoiluni Hannamarin Raakaleivonnan ABC -kirjasta ja erityisesti eräästä pullan ystävää viettelevästä reseptistä. Nähdessäni Ameriikan pullakakun ohjeen, joulun jälkiruokavoittaja oli valittu. Tosin sahraminkeltaisella kierteellä.

Pyrin noudattamaan alkuperäistä reseptiä tarkasti, mutta täytteeseen sekoittelin vaniljan sijaan sahramia ja vahvassa englantilaisessa teessä liotettuja rusinoita. Sahrami vapauttaa arominsa kunnolla vasta yli 75 asteen lämmössä, joten kiehautin täytteeseen tulevan veden ja uutin sahramin siihen. Kakun vetäytyessä yön yli, kokonaisuus tasoittui ja sahramin maku hieman lieveni. Yksi pussi sahramia riitti kuitenin tuomaan kauniin värin ja juuri sopivasti makua.

IMG_6011

Oma kakkuni jäi ohueksi, sillä olin lainannut pienen irtopohjavuokani muualle. Niinpä pohjasta tuli hieman liian paksu suhteessa täytteeseen ja jouduin myös vähän venyttämään herkullista rusinahilloa. Suosittelen siis valmistusta alkuperäisten mittojen mukaan. (Originaalin ohjeen muut määrät ja ainekset suluissa)

Sahramipullakakku

(Alkuperäinen ohje: Ameriikan pullakakku. Hannamari Rahkonen, Raakaleivonnan ABC)

1 kakku ∅ 18 cm

Pohja:

  • 3 1/2 dl kuivia manteleita
  • 1 1/2 (1 dl) rusinoita
  • 1/2 dl lucuma-jauhetta
  • 2 tl kardemummajauhetta 1 1/2 tl kanelia
  • 1 – 2 rkl rusinoiden liotusvettä – ks. rusinahillon ohje

 

Rusinahillo:

  • 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 2 dl (1 11/2 dl) rusinoita
  • 1 dl vahvaa mustaa teetä (3/4 dl vettä)
  • 2 tl kokonaisia psylliumin siemeniä
  • 1 1/2 tl kanelia

 

Sahramitäyte (Pullatäyte):

  • 2 1/2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • 1 pss sahramia (1/2 tl vaniljajauhetta)
  • 1/2 dl neutraalin makuista neitsytkookosöljyä (esim. Urtekram)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 dl hunajaa
  • 1/2 tl kardemummajauhetta

 

Pohja: Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita. Lisää nestettä vähän kerrallaan, kunnes saat hieman yhteen takertuvan murumaisen taikinan. Levitä tasaiseksi kerrokseksi irtopohjavuokaan.

Rusinahillo: Hauduta tee ja liota rusinoita 10 minuutin ajan. Ota sivuun vajaa 3/4 dl rusinoista täytettä varten ja mittaa loput yhdessä muiden hilloainesten kanssa tehosekoittimeen. Sekoita, kunnes hillo on tasaista paksua ja tahmeaa. Seos tarttuu tehosekoittimen reunoille, joten joudut välillä pysäyttämään koneen ja kaapimaan hilloa reunoilta keskelle. Levitä rusinahillo keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja valmista seuraavaksi sahramitäyte:

Kiehauta vesi ja uuta siihen sahrami. Lisää kookosöljy ja anna sen sulaa. Lisää yhdessä muiden  ainesten kanssa tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes täyte on sileää. Pyöräytä lopuksi joukkoon sivuun ottamasi rusinat mutta älä enää tehosekoita. Kaada sahramitäyte hillokerroksen päälle. Siirrä kakku jähmettymään pakastimeen noin tunniksi. Viimestele tummilla viinirypäleillä, raastoin omani päälle myös vähän raakasuklaata.

IMG_6039

4 kommenttia “Sahramipullakakku (Raaka)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *