Oma mottoni on, ettei menneisyyttä kannata vatvoa vaan suunnata nokka kohti tulevaa. Kävin kuitenkin kurkkimassa vuoden takaista ennustettani ja yllättävän moni kohta sai ruksin. Vuonna 2016 vihreä jylläsi, Pohjois-Afrikan mausteita kului ja kasvproteiinit olivat kaikkien huulilla. Soppabaareja sikisi ja kahvinörtteily on pikemminkin sääntö kuin poikkeus (ainakin Helsingin kuppiloissa). Ruokavuosi saatiin siis syötyä ja juotua loppuun mallikkaasti. On aika kiillottaa kristallipallo ja tiirailla tulevia virtauksia.

Hyvinvointi, terveys ja ruoka jatkavat tiiviissä kimpassa.

Yhä useampi ymmärtää, että terveyden avaimet ovat omissa käsissä. Ruoka, liikkuminen ja uni ovat peruspalikoita, joiden varaan kaikki muu rakentuu.  Tiukan optimoinnin sijaan tilaa saa kuitenkin joustavuus ja ilo, sillä stressin ja ylisuorittamisen haitoista puhutaan laajalti kaikilla elämänalueilla. Siispä syömistäkään ei kannata ylisuorittaa. Tiukat dieetit ovat out, riittävän hyvä on uusi täydellinen.

Vaativa maailma syö henkisiä voimavaroja, joten ruoka on myös keino rentoutua ja hemmotella itseä. Herkullinen ja terveellinen löytyvät kuitenkin yhä useammin samalta lautaselta. Lohturuokaa versioidaan ravinteikkaampaan suuntaan ja herkuttelu on mättämisen sijaan laatutietoista nautiskelua.

Myös sosiaalisuus on keskeinen osa hyvinvointia mutta moni haluaa kuunnella omia tarpeitaan. Yksilöllinen yhteisöllisyys on nousussa. Syödään yhdessä mutta jokainen voi tuunata aterian omien mieltymystensä mukaan.

Toisaalta yhteisistä aterioista tulee yhä erityisempiä, sillä yksilöllisyys venyttää myös ruokailurytmejä eri tahtiin. Aterioissa tapahtuu fuusioitumista. Aamiainen all day long, napostelukulttuuri ja katuruokailu ovat esimerkkejä tästä.

Ekologisuus on trendin sijaan pikemminkin elinehto mutta…

sen siivittämänä mm. kasvisruoka jatkaa nousua uudeksi normaaliksi. Pian ehkä naapurin Ranenkin lautaselta löytyy vegenakki. Mennyt vuosi iski pöytään kasviproteiinit. Uusi vuosi nostaa päärooliin kokonaiset kasvikset. Fiininkin aterian keskipiste voi olla kukkakaalipaisti tai munakoisofilee.

Maailmalla ns. rumat vihannekset eli käppyräkurkut ja muut muotopuolet ovat kuuminta hottia. Ruokahävikkiä minimoi myös kannasta naattiin -tyyppinen syöminen.

Pikaennusteet:

Purppura on uusi vihreä

Yhä vegempi ja kansainvälisempi katuruoka (Intialaisen katukeittiön maihinnousua odotellessa).

Hapatetut maito- ja kasvimaitotuotteet

Hyönteiset

 

FODMAP-dietti —> Immunitettia tukeva ja tulehdusta vähentävä ruokavalio

Smoothie- ja soppakulhot —> Pataruoat ja pääruokapuurot

Bataatti ja avokado —> Kookos ja kikherneet

Villivihannekset —> Marjat

Mahtca-latte —> Kurkumalatte

Aamiaiset ja brunssit —> Iltapalat

 

3 kommenttia “Ruokatrendit 2017”

  1. Kukkakaalipaisti? Mulle heti tota missä ohje? Näyttää tosi herkulle tuo rapsakka ruskeakuorinen kukkis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *