nyhtoHesarin artikkelissa pohdittiin kasvisyöntiä uutena ruokatrendinä (HS, 3.11.2016). Juttuun haastateltu ruokaprofessori Johanna Mäkelä uskoo kuitenkin, että kyse on pysyvästä muutoksesta. Liputan saman näkemyksen puolesta.

Kasvissyönnin vakiintumiseen valtavirraksi on kuitenkin vielä matkaa. Vaikka pyörähdys lähikaupassa vahvistaa, että vegeä on tyrkyllä ennenäkemätön määrä, lihankulutus on edelleen hienoisessa kasvussa. Moni pitää pihvistään tiukasti kiinni ja näkee Härkisten, Vihisten ja lihattomien lokakuiden esiinmarssin ärsyttävänä muoti-ilmiönä. Ruoka herättää kiihkeitä tunteita ja poteroituminen tapahtuu herkästi.

Väitän, että muotioikun sijaan kasvissyönnin kohdalla on kyse kuitenkin välttämättömästä muutoksesta kohti kestävämpiä elintapoja. Tulevaisuudessa vaihtoehdot ovat vähissä, jos haluamme porskuttaa sinivihreällä pallollamme pidempään. Mutta trendiajattelusta on myös hyötyä. Aallon mukana moni sellainenkin lipsahtaa mukaan, jolle asia muuten jäisi vieraaksi. Ruokakokeilujen ja hurahdusten kautta oma kattaus laajenee ja monipuolistuu. Parhaassa tapauksessa kasvaa myös ymmärrys siitä, mikä lisää omaa hyvinvointia.

ombrechia

Raakaruokainnostus toi itselläni aikoinaan uusia ruoka-aineita ja kiinnostavia makuja peruskokkailuuni vaikken raakaruokailija enää olekaan. Teini-ikäisen veganismi saattaa kannustaa koko perheen vähentämään lihankulutusta, mikä näkyy ikäkausitarkastuksessa yllättäen parantuneina kolesteroli- ja verenpainelukemina. Myös tyytyväisyys ja hallinnantunne lisääntyvät, kun huomaa pystyvänsä vaikuttamaan konkreettisesti omaan hyvinvointiin. Tunne yhteisen hyvän edistämisestä vahvistaa niitä lisää.

Ja kiitos liike-elämän haistaman markkinaraon, kasvisvaihtoehdon valitseminen ei ole ainakaan helppoudesta kiinni. Härkiksen tai Nyhtiksen nakkaa ostoskärryyn yhtä nopealla ranneliikkeellä kuin paketin broilerisuikaleita ja nauttii vielä nopeammin: hätätilassa suoraan paketista (mitä en tietenkään suosittele, enkä varsinkaan broiskulle).

IMG_0745

2 kommenttia “Ruokatrendeistä ja vegeilystä”

  1. Hyvä kirjoitus Outi:) Ja mahtavaa että on tullut enemmän ja mielenkiintoisia kasvisruokajuttuja teille,kuten Härkis ja nyhtökaura,joita molempia on pakko päästä joskus kokeilemaan.Täälläkin syödään paljon lihaa,mutta vegaanipaikkoja on sitten vastapainoksi oikein kunnolla;

    1. Kiitos Jael ja ihan totta, kehitys on tosiaan menossa hyvään suuntaan. Siellä on mielestäni juuri oikea meininki, eli vaihtoehtoja on paljon ja ruoka tietysti on muutenkin varsin kasvisvoittoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *