Ombrekakku

Meillä ei juuri syödä Runebergin torttuja. Ei siksi, etteivät ne maistuisi. Herra Runebergin merkkipäivä vain sattuu olemaan keskellä syntymäpäiväputkea ja täytekakut ovat aina vetäneet pidemmän korren. Koska en täysin halua luopua vadelmahilloleivoksen makumaailmasta, kakut ovat usein sisältäneet elementtejä Fredrikan kehittelemistä klassikoista.

Tämä liukuvärjätty eli ombre-kakku pitää sisällään vadelmataatelihilloa, cashew- ja kaurakermasta vatkatun täytteen ja herkullisia gluteenittomia kakkukerroksia. Värjäämiseen niin täytteessä kuin pohjassakin on käytetty punajuurta. Tein alunperin täytteen pehmeästä vuohenjuustosta ja kaurakermasta mutta tänä vuonna koko kakusta tuli vege. Jos kuitenkin haluat pikantin makuisen vaihtoehdon, korvaa cashew-kerma n. 2,5 dl pehmennettyä vuohentuorejuustoa. Silloin psylliumin ja suolan voi jättää pois.

Kakkupohjan ohjeesta riittää matalampaan kaksikerroksiseen kaakkuun. Jos haluat valmistaa kuvan tapaan korkean nakukakun, tee taikinaa tuplasatsi.

IMG_1397

Punajuuri-vadelma obrekakku

Pohja

Kosteat aineet:

  • 1 keskikokoinen punajuuri + 1 dl vettä keittämiseen
  • 15 pehmeää taatelia
  • 1 1/4 dl kookossokeria
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • 1 rkl mietoa öljyä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • 2,5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)

 

Kuivat aineet:

  • 2 1/4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (laitoin 1 dl riisijauhoa, 1 dl hirssijauhoa, 1/4 dl tapiokatärkkelystä, 1 rkl psylliumin siemeniä)
  • 1 tl ksantaania
  • 1/4 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan tai kahden pienemmän kakkuvuoan pohja sopivan kokoisella leivinpaperilla. Keitä paloiteltu punajuuri pehmeäksi vesitilkassa. Soseuta taateleiden kanssa ja lisää vettä sen verran, että saat 1/2 l sosetta. Säästä loppu keitinliemi täytteen värjäämiseen. Lisää loput kostean seoksen aineet ja soseuta sileäksi.

Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää vähitellen taikinaan. Kaada irtopohjavuokaan tai paista pohjat erillisissä vuoissa. Paistoaika on n. 1/2 t tai kunnes keskelle työnnetty puutikku pypysyy puhtaana. Anna pohjan/ pohjien jäähtyä ja kumoa vuoasta.

 

Vadelma-taatelihillo

  • 1 pss pakastevadelmia
  • 15 taatelia
  • 1/4 dl vettä

 

Kiehauta vadelmat ja taateli vesitilkassa ja keittele hiljalleen viitisen minuuttia. Soseuta tasaiseksi.

Kermatäyte

  • 200 g cashew-pähkinöitä liotettuna
  • 1 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 1 prk vatkautuvaa kaurakermaa (tai soijakermaa)
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • (1 – 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä)
  • 1/2 dl omenamehua
  • 2 tl agar-jauhetta
  • punajuurimehua värjäämiseen

 

Tehosekoita liotetuista cashew-pähkinöistä tiukka kerma. Lisää psyllium ja suola, blendaa tasaiseksi.

Kiehauta omenamehu ja liuota siihen agar. Vatkaa kaurakerma, makeuta ja mausta. Sekoita cashew-kreemi ja kaurakermavaahto. Lisää joukkoon agar-seos perusteellisesti vatkaten. Siirrä 1/2 tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

Kokoa kakku levittämällä pohjalle vadelma-taatelihilloa. Lisää (valkoista) kaurakermaseosta. Sekoita tämän jälkeen kaurakermaan 2 tl punajuurimehua. Sivele toiselle kakkupohjalle hilloa ja nosta ensimmäisen kerroksen päälle. Lisää kermakerros. Sekoita kaurakermaan 1 rkl punajuurimehua. Sivele kolmannelle kakkupohjalle hilloa ja nosta edellisen kerroksen päälle. Levitä seuraavaksi kermakerros. Jatka, kunnes kakku on haluamasi korkuinen. Levitä päällimäiseksi kaurakermaa ja viimeistele pursotuksilla tms. Jos kakku vaikuttaa epävakaalta, tue se työntämällä muutama varrastikku kakun lääpi. Peitä ne kermalla (mutta varoita syöjiä pikku yllätyksistä). Tarjoa heti.

 

Herkullista Runebergin päivää!

6 kommenttia “Runebergin obrekakku”

  1. Aivan ihanan näköinen Runebergin-kakku! En pahemmin välitä tortuista, mutta tämä näyttää siltä että tykkäisin! 🙂
    Hauskaa Runeberginpäivää ja viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *