Päärynät

Pihallamme on pieni päärynäpuu. Viime syksynä löysin siitä yhden hedelmän, jonka kypsymistä odotin vesi kielellä. Tänä vuonna puu on kasvattanut vain lehtiä. Onneksi kaupasta saa nyt kotimaisia päärynöitä. Löysin niitä jopa lähi-Alepasta ja K-marketissa peräti kahta sorttia. Muistan ajan, jolloin kotimaisista päärynöistä saattoi vain unelmoida.

Päärynäpuu2

Päärynä on hedelmä, joka vaatii malttia, sillä yleensä sitä pitää kotona vielä kypsyttää. Kovistakin hedelmistä syntyy kuitenkin hyvä hillo. Tunnustan, että viime vuosien hilloamishullaannus ei ole imaissut minua mukaansa. Usein tulee syötyä marjat ja hedelmät sellaisenaan. Sen kerran, kun hilloa keittelen, kiitän kuitenkin itseäni. Käsin tehty herkku on luksusta sunnuntaibrunssilla mutta syntyy silti naurettavan helposti. Kotikeittiössä voi loihtia myös makuja ja yhdistelmiä, joita ei kaupan hyllyltä löydä. Kuten vaikkapa hilloa saksanpähkinöistä!

Hillo2_pysty

Pähkinät tarvitsevat kuitenkin kaverin tuomaan hilloon rakennetta. Päärynä on niille sopivan neutraali mutta kuitenkin aromikas pari. Hilloa voi toki maustaa lisää, vaikkapa timjamilla tai heittää sekaan kourallisen mulperinmarjoja, kuten keksin tehdä viime tipassa.

Hillo_pysty

Jätin hillon rouheaksi, mutta halutessaan päärynähillon voi ensin soeuttaa ja lisätä pähkinät (ja mulperit) vasta sitten. Tämä erä oli kuitenkin suunniteltu nautittavaksi tuikean vintagecheddarin kanssa ja juustotarjottimelle sopii vähän rouheampikin lisuke. – Maistuu muuten myös taivaalliselle sänkkärin sisällä jonkin vegaanisen juuston tai kotitekoisen cashew-juuston kera.

Hilloleipä2

Mulperi-saksanpähkinähillo

  • 3 pientä päärynää (1/2 l kuutioita)
  • 100 g saksanpähkinöitä
  • (1 dl kuivattuja mulperinmarjoja)
  • 1 dl hillosokeria
  • 1/2 dl vettä

 

Kuori päärynät ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Paahda saksanpähkinät kevyesti joko uunissa tai kuivalla pannulla jatkuvasti sekoitellen. Laita paksupohjaiseen kattilaan päärynäkuutiot, hillosokeri ja mulperinmarjat, jos käytät niitä. Lisää vesi ja anna kiehua ilman kantta 10 min. tai kunnes päärynät ovat pehmenneet. Rouhi sillä aikaa saksanpähkinät. Lisää lopuksi hilloseokseen ja kiehauta, mutta älä enää keitä. Lusikoi hillo (steriloituihin) kannellisiin lasipurkkeihin. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Sokeri

blogirinki_logo_200px

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Hilloleipä3

2 kommenttia “Rouhea saksanpähkinähillo”

    1. En itsekään välitä päärynästä sellaisenaan, vaan juuri ruoanlaitossa tai leivonnassa. Hillopohjana toimii kyllä erinomaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *