Auringonsäteet ovat siirtyneet tiukkaan viistokulmaan ja hups, ensi viikonloppuna siirretään kellotkin talviaikaan. Pelkäsin kaamosajan saapumista jo etukäteen mutta kumma kyllä, juuri nyt päivän lyheneminen ei minua huoleta. Kylmä sää saa sormet ja varpaat kipristelemään mutta inspiroi samalla puuhailemaan lämpimän hellan ääressä.

paarynakakku1

Leipominen on oma vastalääkkeeni talviangstiin. Samoin mausteiset ja makeat maut. Yhdistin tähän kakkuun molempia: talvikauden suosikkiyrttini rosmariinin ja kulhon pohjalle hylätyt päärynät. Resepti on oikeastaan kombinaatio kahdesta kakkuohjeesta, jotka löysin Food52-sivustolta (originaalirepsut tässä ja tässä). Tein kuitenkin kakusta omin luvin maidottoman ja gluteenittoman. Täysin vegaaniseksikin sen voi muokata, jos hunajan vaihtaa sokeriksi. Siirapissa käytin gheetä, sillä voin maku on karamellisiirapissa melko korvaamaton. Kookosöljy toimii kuitenkin myös hyvin.

paarynakakku6

 

Rosmariini-päärynäkakku

Rosmariinisiirappi

  • 6 rkl hunajaa
  • 3 rkl vettä
  • 2 tl kuivattua rosmariinia
  • gheetä, luomuvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä

Kakkutaikina

  • 250 dl maustamatonta kaura-, soija- tai luomujogurttia
  • 1,25 dl jotain mietoa kylmäpuristettua kasviöljyä
  • 360 g kookossokeria tai täysruokosokeria
  • 210 g gram-jauhoja (= hienojakoisia kikhernejauhoja)
  • 40 g perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 iso tai 2 pienempää päärynää 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla siten, että pohja ja reunat peittyvät. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa rosmariinisiirapin ainekset. Kiehauta ja anna jäähtyä hetki. Leikkaa sillä aikaa päärynä(-t) pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Kaada siirappi vuoan pohjalle ja asettele päälle päärynäviipaleet.

Sekoita pohjataikinaa varten jogurtti, öljy ja sokeri keskenään. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Sekoita jogurttiseokseen ja kaada taikina päärynöiden päälle. Kypsennä uunin alaosassa 40 min. Kokeile kypsyyttä kakun keskeltä tulitikun avulla. Peitä vuoka paiston puolivälissä foliolla, ettei pinta kärähdä. Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia uunista ottamisen jälkeen ja kumoa. Tarjoa sellaisenaan tai jonkun hyvisjäden tai vatkatun kaura- tms. kerman kanssa.

paarynakakku5

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *