Rikkaruohopasta_pysty

Hyvinvoinnin eväitä LiikkumaTilassa

Olin lauantai-iltapäivän puhumassa raakaruoasta ihanassa LiikkumaTilassa Helsingin Malmilla. Paikka on varsinainen Pohjois-Helsingin  best kept secret, hyvinvoinnin salainen helmi ja ihana mielenrauhan keidas vanhassa Hankkijan tiilimakasiinissa. Hyvinkin junamatkan arvoinen myös keskustasta käsin. LiikkumaTilan hauskasti nimetyt tunnit käsittävät jumppaa, zumbaa, erilaista kehon ja mielen huoltoa sekä valmennusta oman kuntoharjoittelun ja terveellisten elämäntapojen tueksi. Tarjolla on myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä kursseja juoksukoulusta mindflunessiin. Olin paikassa kouluttamassa ensimmäistä kertaa ja ihastuin ensi ovenavauksella valoisiin tiloihin ja hyviin energioihin. Koska helatorstaiviikonloppu verotti jonkin verran osallistujamäärää, eivätkä kaikki halukkaat päässeet paikalle, luvassa on uusi workshoppi syksyllä.

Pastaa rikkaruohoista

Koulutuspäivän jälkeen en kotona jaksanut kokkailla pitkän kaavan mukaan. Koska lounas kuittaantui raakapuuroja maistellen, vatsa vaati pikaista täytettä. Apuun tuli jälleen yhden kattilan ihme, helppo pasta-ateria sesogin parhaista ja huokeimmista antimista eli villiyrteistä – rikkaruohoista siis.

Nopeasti improvisoitu kulhollinen ponnahti välittömästi kesän ja ehkä kaikkien aikojen suosikkipastaksi, sillä siinä kohtasivat kypsät ja tuoreet elementit tavalla, joka on parhautta keholle, mielelle ja kielelle. Eikä pienestä yrttienpoimintaretkestäkään ollut haittaa. Villivihannekset hyödynsin peston tapaan kevyesti monitoimikoneessa silputtuna. Laitteen puuttuessa pehmentäisin kasvikset käsin öljyn ja suolan avulla ja hakkaisin silpuksi terävällä veitsellä. Pasta oli ihan lähikaupan perus-gluteenitonta maissipastaa, mutta siitäkin saa maukasta, kun maustaa keitinveden sitruunalla ja valkosipulilla. Lisukkeeksi tarjottu simppeli mansikka-basilikasalaatti balsamico-siirapilla kruunasi herkkuaterian. Jos vatsa sietää vehnäpastaa, käyttäisin ehdottomasti rehdin makuista spelttiä.

Rikkaruohopasta

4:lle

Pasta:

  • 500 g lyhyttä gluteenitonta pastaa tai spelttipastaa + keittämiseen reilusti vettä, 3 rkl merisuolaa, 1/2 luomusitruuna, 2 valkosipulinkynttä kevyesti rikottuna

 

Persiljakerma:

  • 1 prk kaura- tai mantelikermaa
  • 1 shalottisipuli puolitettuna
  • 1 – 2 valkosipulinkynttä
  • 75 g lehtipersiljaa (mummopersiljakin käy)
  • 1/2 tl merisuolaa

 

Rikkaruohopesto:

  • 2 l mietoja villivihanneksia, esim. vuohenputkea, nokkosta, jauhosavikkaa tms.
  • 1/2 dl mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 tl merisuolaa

 

Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan, lisää sitruuna ja valkosipulinkynnet sekä suola. Veden kiehuessa lisää pasta ja keitä ohjeen mukaan.

Laita sillä aikaa pieneen kasariin kerma ja puolitettu sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kiehauta. Siirrä persilja varsineen tehosekoittimeen. Lisää suola. Kaada kiehuva kerma-sipuliseos persiljan päälle ja blendaa hienojakoiseksi kastikkeeksi.

Siirrä villivihannekset monitoimikoneen kulhoon ja hienonna öljyn ja suolan kanssa leikkuriterällä rouheaksi silpuksi.

Valuta kypsä pasta ja poista sitruuna ja valkosipulit. Siivilöi persiljakastike pastan sekaan. Lisää lopuksi villiyrttiseos ja pyöräytä kunnolla sekaisin. Viimeistele pinjansiemenillä ja mustapippurilla. Tarjoa heti esim. tomaattibasilikasalaatin kanssa.

Rikkaruohopasta_vaaka

Ps. Jos et vielä ole osallistunut Mielekkäiden Eväiden arvontaan, tee se 31.5. mennessä. Kerro oma hyvän mielen ruokasi ja jätä vastauksesi tänne, niin olet mukana kirja-arvonnassa signeerauksen kera!

2 kommenttia “Iltapäivä EväsTilassa ja Rikkaruohopastaa”

  1. Hauska nimi pastalla;D Harmi että rikkaruohot täällä ehti jo kuivua pois ja kun tulen Suomeen niin teidänkin rikkaruohojen aika on enimmäkseen ohitse.

    1. Niinhän se on, että paras kausi menee täälläkin nopeasti ohi, mutta vuohenputkea ja nokkosta voi kyllä laiduntaa läpi kesän. Ja kuivumisongelmaakaan ei täällä juuri ole…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *