Salaattivalmis2

Sain Raakatorilta testattavaksi valikoimiin tulleen tuoreen aaloen lehden. Aloe vera on itselleni läheisempi ihonhoitotuotteista. Muutaman kerran on tullut nautittua valmista aloe-juomaa. Ikkunalaudaltani löytyy myös hieman kitulias kasvi, josta olen silloin tällöin puristellut geeliä palovamman päälle.

Aloeleaves

Uuden raaka-aineen kohtaaminen on aina pieni seikkalu.

Aloeprep

Aaloeta käytetää sisäisesti lähinnä lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi: Aaloe-geeli hoitaa mm. ruoansulatuselimistöä ja tukee kehon puhdistumista. Pikanen googletus kuitenkin paljastaa, että aaloekasvia voi nauttia myös sellaisenaan tai kevyesti kypsennettynä. Syötäväksi käytetään käytetään vain lehden sisus, vihreä kuori sisältää voimakkaasti ulostavia ja oksettavia aineita.

Aloe_cutAloen valmistus ruoaksi

Syötävästä osasta n.  98 % on vettä, joten en ehkä itse lähtisi ainakaan pieniä määriä sen kummemmin kypsentämään. Helpoin tapa nauttia aaloensa on halkaista lehti pituussuuntaan ja lusikoida sisus lusikalla suoraan suuhun tai heittää smoohtien sekaan. Suositeltu päiväannos on pari ruokalusikkaa. Ainakin kylmiltään suuremmat määrät voivat aiheuttaa ylimääräisiä vessareissuja.

Aaloen maku on hyvin mieto ja kasvimainen. Testasin yhtä lehteä smoothiessa, johon se toi kevyesti aistittavaa raikkautta, hieman samaan tapaan kuin kurkku. Jonkin verran aaloe taisi myös sakeuttaa koostumusta.

Halusin kuitenkin kokeilla raaka-ainetta myös jossain oikeassa ruoassa ja valitsin tarkoitukseen kurkkupohjaisen salaatin.

Raakatorilta luomulaatuista aaloeta saa 2 lehden nipuissa, jotka tulevat Italiasta. Käyttämäni lehdet olivat melko pieniä, joten niiden käsittely meni vähän näpertelyn puolelle. Muutaman harjoituskappaleen jälkeen preppaukseen kuitenkin muodoistui toimiva rutiini.

Terävä kokki- tai fileerausveitsi on aloen kuorimisessa välttämätön, muuten hyytelömäistä sisusta menee turhan paljon hukkaan. Eli kannattaa aloittaa teroittamalla veitsi. Lisäksi tarvitset leikkuulaudan.

Omat lehteni olivat hieman mutaisia, joten huuhtelin ja taputelin ne kuiviksi. Halkaisin tämän jälkeen lehden ensin pitkittäin, jolloin näkyviin tuli geelimäinen sisus. Leikkasin seuraavaksi pois pikikkäät reunat. Totesin myös, että lehdet kannattaa paloitella jo tässä vaiheessa pienempiin osiin, jolloin kuoren poistaminen ja jatkokäisettely on helpompaa. Kuoren poistamiseksi painoin lehdenpalaa leikkuulautaa vasten ja fileoin kuoren irti ensin alapinnalta. Käänsin palan ja toistin saman toiselle puolelle. Ja kas, läpikuultava pala aaloeta lötkötti veitsellä valmiina käytettäväksi.

Aaloe on kuitenkin, noh, erittäin limaista, mikä saattaa koostumuksena olla jollekulle ehdoton nounou ruoasta puhuttaessa. Totesin, että limaisuus kuitenkin vähenee, kun aaloeta marinoi hetken ja puristelee sitten käsin ylimääräisen nesteen pois. (Neste kannattaa kyllä käyttää johonkin, sillä juuri tuo limageeli on hyväksi.) Tämän jälkeen aaloe käyttäytyi ihan siivosti salaatissa.

Aloeready

Kovin voimakkaita makuja mietoon aaloeen on turha yhdistää. Keveän salaatin ohella voisin kokeilla sitä myös jossain makeassa jälkkärissä, kuten tuomaan kiinnostavaa rakennetta hyytelöön tai kiisseliin.

Ainekset

Aaloe-kurkkusalaatti

2 – 4:lle

  • 2 dl kuorittua ja paloiteltua aaloeta (n. 8 – 10 lehteä)
  • 1 kurkku
  • 3 limeä
  • tuoretta minttua
  • 3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
  • (paahdettuja kookoshiutaleita)
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • agavesiirappia tai muuta neutraalia makeutusta

 

Kuori ja viipaloi inkivääri paperinohuiksi siivuiksi. Sekoita niihin hyppyselinen suolaa, n. 1 rkl riisiviinietikkaa, 1 rkl makeutusta ja jätä marinoitumaan.

Paloittele ja kuori aaloe edellä olevan ohjeen mukaan. Sekoita niihin hiukan suolaa, makeutusta ja 1/2 limen mehu. Halkaisen kurkku pituussuunnassa ja koverra siemenet. Säästä mayoa varten. Viipaloi viistosti 1/2 cm:n paloiksi. Sekoita kurkkuviipaleisiin 1 rkl riisiviinietikkaa, hieman suolaa, mustapippuria, 1 tl seesamiöljyä ja 1 tl makeutusta.

Nypi mintunlehdet ja paahda kookoshiutaleita kevyesti. Sekoita kurkkuviipaleisiin inkiväärit ja aaloepalat. Puristele niistä ylimääräinen neste ennen lisäämistä. Sekoita lopuksi  mintunlehdet ja nostele ainekset sekaisin. Tarkista maut. Viimeistele annokset kookoshiutaleilla ja tarjoa kesäisenä lisukkeena kurkku-wasabimayon kanssa.

Salaattikulho

Kurkku-wasabimayo

  • kurkun sisus (ks. yllä)
  • 1 limen mehu
  • 1/2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 rkl wasabitahnaa
  • 2 dl mietoa kasvisöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 tl agavesiirappia tai vastaavaa
  • 1/4 tl ksantaania

 

Tehosekoita ainekset. Seos paksunee ksantaanin myötä majoneesimaiseksi.

Salaattivalmis1

Tässä vielä pro-vinkit aaloen trimmaamiseen. Käsittelyssä tosin vähän muhkeampia lehtiä…

Aaloen lehdet saatu veloituksetta blogikirjoitusta varten.

6 kommenttia “Raikas aaloe-kurkkusalaatti ja wasabimayoa”

  1. Tässä puistossa kodin vieressä kasvaa Aloe arboensis.aloeta,joka teholtaan on tehokkaampi kuin Aloe vera (Brasiliassa jopa myydään syöpälääkkeenä) Samoin tavoin olen käsitellyt sitä,mutta en ole syönyt vaan käyttänyt itse tekemiin salvoihin ,tai sitten kun on joku haava käyn hakemassa lehden puistosta. Kerran kyllä maistoin ja ainakin se aloe oli kitkerää. Asun kaktuspuiston vieressä ,ja siellä on myös Aloe veraa,sain kerran lehden otettua sieltä (luvan kanssa!) ja laitoin sitä smoothieen,muuten en ole aloeta syönyt.Kiva että sitä on tullut valikoimiin:)

    1. Oletko käynyt pihistämässä lehden palaa..? 😉 Aaloeita on kai tosi monia lajeja ja lääkinnällisillä ominaisuuksilla on eroa.

  2. Aamiaisella smoothiin kokonaista tuoreena n. 2 rkl, ei mitään oireita ja maku ok.
    Toisella kerralla kokonaista pakasteena n. 2 rkl ja pahoinvointinen olo loppui iltapäivällä.
    Mies ei saanut mitään oireita, joten piti testata vielä kolmannen kerran kokonaista vähemmällä määrällä, kun oli tosi kitkerää. Sama toistui minulla muttei miehellä, joka vetääkin radicchiota (punasikuri) silmää räpäyttämättä ja minulta ei mene alas, vaikka endiivi on ok.
    Pelkkä geeli ei aiheuta mitään oireita eli kaikki hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *