Viime päivien tapahtumat ovat olleet levottomuutta herättäviä: Helsingin hautautuminen äkkitalveen, USA:n presidentinvaalit… Kun maailmassa kuohuu on pyrittävä säilyttämään oma fokus ja pitää kiinni siitä, mikä on itselle tärkeää. Huolehtia perusasioista, ravita kehoa ja mieltä, syödä ja olla yhdessä rakkaiden ihmistensä kanssa. Myös joogamatolla on kaikki hyvin.

Sain CocoVi:lta maisteltavaksi purkillisen luomu gheetä, joka on suhteellisen tuore tulokas valikoimassa. Ajoitus on täydellinen, sillä yksi intohimoni kohteista on tällä hetkellä intialainen ruoka.

ghee
Sattuneista syistä olen kiinnostunut varsinkin lohturuokaosastosta. Intialaisessa keittiössä sieltä löytyy mm. (bastmati-)riisistä ja jonkin sortin linsseistä tai pavuista vamistuva kichadi (tai kichidi), vähän risottomainen, helposti mussutettava ruoka. Perusohjetta voi varioida monin tavoin ja käyttää maustamisessa rentoa kättä omien mieltymystensä mukaan. Ja mikä parasta, kehoa ja mieltä lämmittävä ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa.

Vaihdoin tällä kertaa riisin quinoaksi ja lisäsin sekaan myös gojimarjoja. Ja kun tälle linjalle mentiin, ripottelin annoksen pinnalle vielä siitepölyrakeita, jotka mätsäävät veikeästi annoksen makumaailmaan. Ne voi toki jättää pois.  Gheetä voi käyttää jo mausteiden paahtamisessa, itse lisäsin maustettuna valmiiseen ruokaan. Tästä lisämausteseoksesta voit tehdä ihan simppelin paahtamalla gheessä vain kourallisen gojimarjoja ja tuoretta tai lisätä kaikki mausteet.

quinoa-kichadi_pysty

Quinoa-kichadi

  • 11/2 kp quinoaa
  • 1 kp kuorittuja, halkaistuja mungpapuja tai punaisia linssejä
  • 2 rkl gheetä (tai kookosöljyä)
  • 8 kokonaista neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • 6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tuore chili viipaloituna
  • 3 cm inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
  • 11/2 tl Kalaharin suolaa
  • n. 7,5 dl kiehuvaa vettä
  • 4 rkl gojimarjoja

Lisämausteseos:

  • 2 rkl gheetä
  • 2 rkl gojimarjoja
  • 1 tuore chili viipaloituna
  • (1 tl sinapinsiemeniä)
  • (6 currynlehteä)
  • (1/2 tl hajupihjaa (asafoetida)

Viimeistelyyn:

  • (1 rkl siitepölyrakeita)
  • nippu tuoretta korianteria silputtuna

Huuhtele erikseen mungpavut tai linssit sekä quinoa. Lämmitä suuressa kattilassa ghee (tai kookosöljy) ja paahda neilikoita ja kanelitankoa pari minuuttia. Lisää valkosipulinkynsi ja chili sekä inkivääri ja jatka paahtamista hetki sekoitellen, kunnes valkosipuli saa vähän väriä. Lisää pavut tai linssit, kuullota pari minuuttia ja lisää vesi. Hauduta kannen alla 10 min. Lisää suola ja quinoa sekä gojimarjat. Anna hautua kannen alla vielä 10 min. LIsää tarvittaessa vettä, jos seos kuivuu liikaa. Valmiin kichadin tulisi olla pehmeää ja puuromaista.

Kuumenna kichadin kypsyessä ghee pienessä kattilassa ja lisää lisämmausteseoksen ainekset (ainakin gojit ja chili). Paahda, kunnes seos saa väriä. Sekoita lopuksi valmiin kichadin joukkoon, viimeistele annokset (siitepölyrakeilla ja) tuoreella korianterilla.

quinoa-kichadi_over

2 kommenttia “Quinoa kichadi”

  1. Näyttääpä hyvältä:) Minäkin juuri postasin intialaisesta ruuasta;D
    Hieman (hetkellisesti)kadehtien olen katsonut lumikuvia Helsingistä,samalla kun täällä on ollut muutama tosi helteinen päivä,mikä ei ole niin tavallista marraskuulle.

    1. Huomasinkin herkullisen dosapostauksesi 🙂 En ole tippaakaan talvi-ihminen, joten mielummin se helle kuin tämä luminen keli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *