Onnea on 10 kg laatikollinen luomutomaatteja! Varsinkin kun kyseessä on pelastus hävikkikohtalolta. Seuraavat päivät meillä syödään tomaattiruokia.

Tomaatit_vaaka2_1

Aloitin miellyttävän urakan valmistamalla saramilla maustettuja puolikuivia tomaatteja. Niistä tuli lähes kohokohta lauantain Marokko-henkisellä dinnerillä. Ruokavieraat poistuivat paikalta vuolaasti kiitellen ja kyllä itselläkin makuhermoissa alkoi sutina. Niin se vain on, että kotitekoiset lisukkeet tekevät ateriasta erityisen. Useimmat eivät edes ole vaikeita valmistaa.

Näiden tomaattien kanssa eniten puuhaa aiheuttavat viipalointi ja sahramiöljyn valmistus. Muuten ne saavat muhia itsekseen kuivurissa tai uunin alaosassa. Kuivattelu tosin kestää yön yli tai pidempäänkin, jos malttia riittää. Siksi on viisasta valmistaa kerralla vähän isompi satsi, sillä tomaatit säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Niillä voi sitten upgreidata useammankin aterian.Tomaatit_vaaka3

Samalla aterialla tarjosin muitakin herkkuja, mm. kuvasta löytyviä litteitä kademummaleipäsiä, marinoituja oliiveja ja korianterijogurttidippiä. Niistä syntyisi jo sellaisenaan yksinkertainen alku- tai välipala. Flatbreadin alkuperäinen ohje on Kira Åkerström-Kekkosen käsialaa. Käytin omassa versiossani voin tilalla oliiviöljyä, mikä toimi hyvin. Lisäsin taikinaan kardemumman lisäksi myös kuminansiemeniä. Superherkullista!Tomaatit_lähi_1

Puolikuivat sahramitomaatit

(n. 2 pellillistä)

  • 11/2 – 2 kg tomaatteja

Sahramiöljyyn:

  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 pss jauhettua sahramia
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 tl fenkolin- tai kuminan siemeniä jauhettuna
  • rouhittua mustapippuria ja merisuolaa maun mukaan

 

Leikkaa tomaatit vaakasuunnassa n. 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi. Jos tomaatit ovat pienikokoisia, puolittaminen riittää. Asettele leivinpaperoiduille uunipelleille tai kuivurin tasoille. Tomaatit kutistuvat kuivuessaan, joten ne voi latoa vieriviereen.

Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja lisää siihen mausteet suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää hunaja ja sekoita tasaiseksi. Sudi mausteöljyä tomaattien pinnalle ja ripottele niille myös suolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Kuivattele tomaatteja kuivurissa 45 asteessa tai uunin alaosassa miedoimmalla lämmöllä luukku hieman raollaan. Valmiit tomaatit muistuttavat aurinkokuivattuja tomaatteja, mutta ovat keskeltä vielä meheviä. Omani saivat kuivua uunissa yön yli. Säilytä valmiit tomaatit jääkaapissa kannellisessa astiassa.

Ja lopuksi on pakko mainita myös eräs salvialla ja ananaskirsikoilla maustettua gluteeniton focaccia, jonka ohje löytyy CocoVi:n puolelta.

Herkullista viikon alkua!

Foccacia2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *