Jatkona edelliselle samosareseptille vinkkaan aromikkaan sesonkilisukkeen. Intilaisessa keittiössä chutneyt, relissit, raitat ja muut soosit ovat sitä parasta. Kulahtaneessa keittokirjassani on helppo rusinapikkelssin ohje (Pickled Raisins), jota teen usein, kun en ennätä keitellä keitellä kokoon chutney’a (tosin raamattuni antaa ohjeita myös pelkästään ainekset surauttamalla syntyviin supernopeisiin sylttyihin).

aroniat_vaa

Pihapensaissa notkuu vielä runsaasti aroniamarjoja, joita kokeilin vaihteeksi rusinoiden tilalle. Makean etikkaisessa liemessä aronia antoi parhaat puolensa. Tiukka kuori piti marjan kasassa, maussa karvaus ja tanniinisuus ei jyrännyt liikaa ja aromit pääsivät esille. Suolaisen ruoan lisukkeena aronia toimii muutenkin hyvin. Passaa hyvin monenlaisen intiahenkisen sapuskan lisukkeeksi mutta – vink vink – myös vaikkapa nyhtökauralle.

aroniapickle_pysty

Pikkelöidyt aronian marjat

  • 1/2 l aronian marjoja
  • 1/2 dl omenaviinietikkaa
  • 3 1/2 dl vettä
  • 1 dl mietoa hunajaa
  • 1 rkl kokonaisia juustokuminen siemeniä (jeeraa)
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl hienoa merisuolaa (tai  maun mukaan)

Paahda kuivalla pannulla miedolla lämmöllä juustokuminan siemeniä, kunnes ne saavat vähän väriä. Sekoita marjojen joukkoon. Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa etikka, vesi ja hunaja. Keittele ilman kantta viitisen minuuttia. Lisää suola ja chilihiutaleet sekä marjat. Keittele vielä muutama minuutti, kunnes marjat paisuvat. Siirrä puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Jäähdytä, kierrä kansi kiinni ja säilytä jääkaapissa. Jos purkki ja valmistusastiat ovat steriilin puhtaita, pikkelsi säilyy kuukaude tai pidempäänkin.

2 kommenttia “Pikkelöity mustamarja-aronia”

  1. Täydellinen ajoitus! Siippa on juuri keräämässä aronioita ja ohjeellasi tulee mainio lisä joulupöytään anoppilaan. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *