24 helmi Pikavisiitti Tallinnaan – vegen nopeat ravintolatärpit

Tallinnaan on minulle tuuletusikkuna Eurooppaan. Viime vieralusta oli tosin vierähtänyt tovi. Kaupunki oli taas muuttunut, kivaa urbaania pöhinää ilmaantunut uusiin paikkoihin ja raunioista ehostunut kiinnostavia kujia ja kortteleita. Yönylireissulla missio oli pyöriä vanhassa kaupungissa ja syödä.

Megastarin iltavuoro oli lähes tyhjä mutta kiidätti sutkajasti D-terminaaliin, josta kipaisimme yöpymisluukkuumme. Hoidin majoituksen laiskan naisen taktiikalla Tallink City Hotellissa. Mielikuvituksetonta mutta helppoa. Pikaisen peiliinvilkaisun jälkeen kipitimme tihkusateessa kohti vanhaa kaupunkia.

Tajusin, etten ole koskaan kuljeskellut Tallinnassa talvipimeällä. Tunnelmallista ja sopivasti jännittävää. Nälkä ja pöytävaraus pakottivat kuitenkin suorinta kiertoreittiä osoitteeseen Rataskaevu 12. Vegan Restoran V odotti meitä melkein liian kodikkaana ollakseen totta. Paikka oli arki-iltanakin täynnä, mikä kuulemma on normaalitilanne. Kiitin itseäni aikaisesta varauksesta, sillä saimme mukavan ikkunapöydän.

Olen kuullu V:stä pelkkää hyvää mutta sattumien summana en ole aiemmin onnistunut käymään siellä. Odotukset olivat siis kohtalaiset mutta paljastan heti, että ne ylittyivät täysin. Söimme täydet kolme ruokalajia ja kaikki oli hyvää. Siis kaikki. Yleensä löydän jotain nirputtamista mutta nyt tämä ruokanörtti päästeli suustaan pelkkiä ylisanoja.

Alkuun seuralaiselle täysjyvä-ciabattaa, punajuurihummusta, sieni-linssipateeta ja artisokkatöhnää. Itse lämmittelin kirkkaalla lehtikaali-linssikeitolla.

Pääosaan pääsi omalla puolellani kikherneburgeri lisukkein. Punajuurta sisältänyt pihvi oli todella maukas ja ilahduin myös kun bataattiranuiksi luulemani olivatkin yrttiporkkanoita. Freesiä vaihtelua. Seuralaisella tofu-quinoa -torni ja tomaattista kookossoosia.

Jälkkärin jaoimme tasapuolisesti siten, että minä söin kaksi lusikallista ja seuralainen loput. (Näin voi käydä, kun häärää välillä Instagramin kanssa…)  Uuniomena ja porkkana-inkiväärijäätelö oli joka tapauksessa juuri sopiva makuräjähdys päättämään aterian. Itse siemailin loppuun vielä kupillisen hampunlehtiteetä. Itselleni täysin uusi tuttavuus, johon ihastuin heti. Maku on pehmeän yrttinen ja …noh, vihreä!

Myös palvelu oli lämmintä ja  ystävällistä. Varsinkin oma tarjoilijamme jutteli mielellään raaka-aineista, Tallinnan katuruokakulttuurista ja veganismin suosiosta Virossa.  Ja paikan atmosfääri tulikin jo kuitattua edellä.

Aamulla viisas skippaa hotellin aamupalabuffan ja hysteerisen prinssinnakkien metsästyksen. Olin kuitenkin varannut hoidot hotellin spa:sta heti aamutuimaan, joten jonotimme kiltisti kahviautomaatilla. Muuten olisin aloittanut päivän täällä. Kadriorgin kaupunginosassa sijaitseva Nop jäi sivuun reitiltä, sillä seuralainen halusi takaisin vanhalle puolelle.

Matkalla vanhaan kaupunkiin poimin kauppaksekus Solariksen Biomarketista tuliaisiksi pussillisen sitä hampunlehtiteetä. Harmi kyllä samassa osoitteessa sijaitseva luonnonkosmetiikkapuoti Pillerkaar oli jäänyt rempan alle ja avautuu seuraavan kerran vasta maaliskuun lopussa.

Putiikeissa luuhaaminen ja kuljeskelu aurinkoisessa mutta viimaisessa säässä herätteli lounasnälän, jonka taltutimme Vegan Kohvik Inspiratisoonissa (Lai 44). Kahvien, raakakakkujen ja vegaanisten herkkujen lisäksi paikka tarjoaa suolaisia naposteltavia, keittoja, salaatteja, burgereita ja kulhoannoksia. En oikein innostunut kahvilan hiukan nuhjusta retrohippityylistä mutta aikataulu ja vatsan vaatimukset saivat jäämään. Ja hyvä niin, sillä ruoka ylitti jälleen kerran odotukset.

Valitsin päivän annoksen, Sri Lankan kookoscurrya. Ei ehkä kaunista katseltavaa mutta täyteläisestä kikhernesoosista löytyi makuja: Ceylonin kanelia, neilikkaa, inkivääriä, päällä tuoretta korianteria ja sipulin ituja (<3). Kaikessa yksinkertaisuudessaan ja epäesteettisyydessään tajunnan räjäyttävä satsi. Seuralaiseni haarukoi yhtä vimmaisena quinoa-avokadosalaattiaan ja sinappinen kastike kirjaimellisesti nuoltiin viimeistä pisaraa myöten.

Matkalla lauttasatamaan kävimme vielä jälkkärillä Chocolate de Pierressä (Vene Tänav 6). Kaikkea muuta kuin vegaanista, gluteenitonta, terveellistä saatikka ayurvedista mutta oikea osoite, kun haluaa suklaaöverit yhdestä konvehdista (tai kahdesta…). Pittoreski sijainti sisäpihalla ja venäläistyylisen sisustuksen runsaus kruunasivat makean vapaapäivän.

4 Kommenttia
  • Pauliina
    Posted at 07:19h, 24 helmikuun Vastaa

    Kiitos hyvistä vinkeistä! Pitääpä testata seuraavalla kerralla Tallinnassa. Aurinkoista kevättä, Outi!

    • Outi
      Posted at 18:49h, 24 helmikuun Vastaa

      Kiitos samoin, Pauliina!

  • Menolippu Maalle
    Posted at 07:25h, 24 helmikuun Vastaa

    Tämä postaus tulikin tarpeeseen, sillä varasin juuri pari päivää sitten meidän perheelle kevätreissun Tallinnaan. Kiitos siis vinkeistä!

    • Outi
      Posted at 18:50h, 24 helmikuun Vastaa

      Kiva, jos osui hyvään saumaan.

Jätä kommentti