Parin viikon ajan olemme saaneet lukea nyhtökaurapäivityksiä. Ensimmäiset viralliseen jakeluun saadut paketit vietiin käsistä ja moni joutui jäämään ilman. Siksi tuntuu vähän keljulta hehkuttaa, että meillä nyhtöä on mussutettu jo monta pakettia. Ajan hermolla oleva K-kauppamme nimittäin on ollut tässä suhteessa jatkuvasti hyvin varusteltu. Nyhtöä saa lihatiskiltä vuoronumeron takaa, max 1 pkt/ talous. Kaikille on riittänyt.

Alkuun kauhoin nyhtöä suoraan paketista. Ensimmäinen virallinen nyhtöruoka oli bo ssäm, jonka vegeversioon olen aiemmin käyttänyt mm. revittyjä quorn-fileitä tai tempehiä. Sanomattakin selvää, että nyhtökaura ajaa asiaa paremmin.

Mutta. Ei bo ssämiä ilman kimchiä, mikä saattaa olla nyhtöäkin suurempi pulma (ellei asu Aasiakaupan läheisyydessä tai harrasta aktiivista kotihapatusta.) Ettei herkkuretki tyssäisi heti alkuunsa suosittelenkin oikotietä.

Pikakimchi varhaiskaalista

Ohje pikakimchille löytyy mm. kirjastani Mielekkäät Eväät mutta tällä kertaa kokeilin toista versiota, pienin variaatioin: Kiinankaalin sijaan käytin pehmeän rapeaa varhaiskaalia, joka on kuin kotonaan myös korealaisessa keittiössä. Gochugaru-chilin sijaan laitoin maustesoosiin kochujang-tahnaa, joka jauheen puutteessa toimii varsin mainiosti. Jos tulisemmasta kimchistä pitäisit, sekaan voisi silputa myös tuoretta chiliä.

Kyllähän tätäkin kimchiä kannattaisi hapattaa mutta kun kimchi-hätä on suuri, sitä voi syödä vaikka heti ja lisätä halutessaan hapokkuutta tujauksella limemehua. Ja koska kimchiä tulee kerralla n. 1 1/2 l, osan satsista voi säästää hapattumaan taiteen sääntöjen mukaan.

Kimchi3

Pika-kimchi varhaiskaalista

n. 11/2 l

  • 1 kg varhaiskaalia
  • 1 l vettä
  • 1 1/4 dl merisuolaa

 

Lusikoi suola suureen kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna jäähtyä sillä aikaa, kun suikaloit kaalin. Upota kaali suolaveteen ja jätä likoamaan 20 minuutiksi. Käsittele sillä aikaa muut kasvikset ja valmista maustekastike.

Muut kasvikset

  • 2 kevätsipulia silputtuna
  • 1 punainen paprika tai 1 porkkana suikaloituna
  • (100 g retikkaa tai retiisejä ohuina siivuina)

 

Kimchi1

Kimchi-soosi

  • 2 rkl riisijauhoja
  • 2 rkl kookossokeria
  • 1/2 dl vettä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 (vegaanista) kalakastiketta
  • 2 rkl kochujang-tahnaa (tai gochugaru-chiliä)
  • 1 salottisipuli (tai pieni keltasipuli) karkeasti pienittynä
  • 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja silputtuna

 

Sekoita pienessä kattilassa riisijauho, sokeri ja vesi.  Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos paksunee. Anna jäähtyä hetki. Laita riisitahna tehosekoittimeen loppujen ainesten kanssa ja blendaa tasaiseksi seokseksi.

Kimchi2

Hiero kimchi-kastike kasviksiin, mieluiten puhtain käsin (suojakäsineet on ihan fiksut).

Kaalimash

Painele kimchi tiiviisti 2 litran kannelliseen lasipurkkiin tai halutessasi useampaan pienempään purnukkaan. Anna fermentoitua huoneen lämmössä hetki, tai jos ei ole kiire, jätä tekeytymään vuorokaudeksi ja siirrä jääkaappiin, jossa pikakimchi säilyy n. kuukauden.

Kimchipurkki2

Muutama tärkeä pointti onnistuneen kimchin valmistukseen: • Huolehdi puhtaudesta tarkasti etenkin, jos hapatat kimchiä pidempään. Steriloi lasiastiat 100° C uunissa tai keittämällä niitä hetki reilussa vesimäärässä. Anna kuivahtaa. Voit desinfioida leikkuuvälineet ym. sipaisemalla niitä etikkaan kostutetulla puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Käytä tarvittaessa suojakäsineitä.

 

 

Nyhtökaura Bo ssäm

4 – 6:lle

Nyhtökaura

  • 1 pkt lime-seesami -maustettua nyhtökauraa
  • 2 rkl seesamiöljyä (ei paahdettua)
  • 1 tl kookossokeria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 tl viismaustetta (tai samassa suhteessa jauhettua tähtianista, kanelia, fenkolia, neilikkaa, sechuanin pippuria)
  • 1/2  rkl riisiviinietikkaa
  • 1/2 dl vettä
  • tuoretta korianteria silputtuna

 

Kuumenna öljy pannulla ja paahda mausteita hetki. Pyöräytä sekaan nyhtökaura ja kuumenna. Lisää loput ainekset ja anna hautua kannen alla, kunnes neste haihtuu ja nyhtö imee maut. (Itse rakasta sechuanin pippuria, joten lisäsin sitä vielä vähän erikseenkin.) Viimeistele tuoreella korianterilla ennen tarjoilua.

 

Kevästipulisalsa

  • 1/2 l  silputtua kevästipulia
  • 1 dl siputtua tuoretta inkivääriä
  • 2 kevästipulin vartta hienonnettuna
  • 1/2 dl mietoa kasviöljyä
  • 1 1/2 tl soijakastiketta
  • vajaa 1 tl sherryetikkaa (tai omenaviinietikkaa)
  • 1 tl merisuolaa

Sekoita ainekset keskenään.

 

Ssam-kastike

  • 2 rkl fermentoitua paputahnaa (ssamjang) tai tummaa misoa
  • 1 rkl  kochujang-tahnaa
  • 1 1/4 dl sherryetikkaa
  • 11/4 dl mietoa kasviöljyä
  • 1 tl juoksevaa hunajaa

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.

 

Lisukkeet:

  • 1 l keitettyä riisiä
  • 2 – 3 kerää lehtisalaattia
  • kimchiä
  • ituja

Kasaa annokset salaatinlehtien päälle.

 

SaveSave

SaveSave

2 kommenttia “Pikakimchi varhaiskaalista ja Nyhtökaura bo ssäm”

  1. Hei Outi

    Kiitos ohjeista!Olinkin jo odottanut nyhtökaurasta ruokaohjetta vaikka en vielä ole onnistunut kaupasta saamaan kaupasta saamaan.
    Tuo pikakimchi on houkuttelevaa.Viime syksynä tein ohjeellasi kimchiä pitkän kaavan mukaan ja se onnistui erinomaisesti.Aiemmin en ollut sellaista maistanutkaan mutta heti kolahti!Sitä satsia on vielä hieman jäljellä ja se on säilyttänyt makunsa hyvin.Nyt kokeilen tätä versiota.Mitkä kuvat..!
    Leena

    1. Kiva kuulla kimchi-kokemuksistasi! Kimchi on kyllä kolahtanut itsellänikin lujaa ja vaikka tämä ei ole ihan yhtä muhevan makuista kuin pitkän kaavan mukaan tehty, fiiliksiin pääsee hyvin. Toivottavasti saat pian nyhtökauraakin käsiisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *