Pe_salaatti_osapysty

Perjantai-iltana, hektisen viikon jälkeen energia ja inspiraatio riittää juuri ja juuri mättösalaatin kokkaukseen. Määrätietoisella ranneliikkeellä kuoharipullo auki ja ruoanlaittajan erikoisen tahdittamana kulhoon sitä, mitä kaapista sattuu löytymään. – Mikä ei ole ihan totta, sillä salaattinörttinä kurvaan kotimatkalla erikseen siihen paremmin varusteltuun lähikauppaan noukkiakseni koriin freesit romainet ja radicchion.

Oma mukavuussalaattini on caesar, yleensä jonkin sortin vegaanisena versiona. Runsaasti erilaisia vihreitä salaatteja ja kermainen soosi cashew-pähkinöistä. Kylkeen paahdan usein tofua ja artisokkaa, heittelen pinnalle oliiveja sekä tänään sesongin mukaisesti tuoreita tomaatteja ja mansikoita. Pihalta nyppäsin mukaan tuoretta villirucolaa ja ruukusta basilikan lehtiä.

Pöydän ääreen kokoontuvat omat tärkeät ihmiset, joiden kanssa haarukkapalojen lomassa on vihdoin aikaa päivittää viikon kuulumiset.

Onni on tässä ja nyt.

Pe_salaatti

Mättösalaatti

3 – 4:lle

  • 1 pkt kylmäsavutofua
  • 1 prk artisokan sydämiä
  • loraus (tryffeli-)öljyä
  • 2 romainesalaattia
  • 1 radicchio (punasalaatti)
  • 4 kypsää tomaattia
  • 100 g vegaanista juustoa (esim. Violife) tai parmesaania, jos haluat käyttää maitotuotteita
  • mustapippuria myllystä
  • kourallinen tuoreita mansikoita (poista kannat)
  • mustia kalamataoliiveja

 

Vegaaninen caesar-kastike

  • tomaattien sisus
  • 2 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1/2 dl mietoa oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1/2 rkl sitruunanmehua
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1/2 tl sinappia
  • 1 tl hunajaa tai muuta makeutusta
  • 1/2 valkosipulinkyns
  • 1 rkl hiivahiutaleita
  • mustapippuria

 

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Kuutioi tofu ja puolita artisokan sydämet. Laita leivinpaperilla päällystetylle pellille ja pirskottele päälle tryffeliöljyä tai muuta laadukasta kylmäpuristettua öljyä. Paahda n. 20 min, kunnes tofut ja artisokat saavat väriä. Valmista sillä aikaa kastike. Puolita tomaatit ja lusikoi sisus tehosekoittimeen. Säästä loput tomaateista salaattiin. Lisää tehosekoittimeen muut kastikeainekset ja blendaa majoneesimaiseksi.

Suikaloi salaatit suureen kulhoon ja viipaloi tomaatit. Sekoita niihin salaatikastike. Raasta joukkoon juusto ja lisää paahdetut tofukuutiot ja artisokka. Pyöräytä sekaisin. Kauho salaatti tarjoiluastiaan. Lisää päälle oliivit ja viipaloidut mansikat sekä tuoreet yrit. Rouhi päälle vielä reilusti mustapippuria ja kiikuta pöytään. Tarjoa lisukkeena laadukkaalla oliiviöljyllä sipaistua ja za’atarilla maustettua, uunissa paahdettua flatbreadia (rieska, pita, lavash, naan… you name it).

4 kommenttia “Perjantain mättösalaatti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *