Nutella ei varsinaisesti liity vappuun, paitsi jos sitä sattuu tarvitsemaan vappu-brunssin jälkiruokaan. Siksi simasta seuraava vappuvalmisteluni olikin suklaisen pähkinätahnan teko.

IMG_3147

Parasta herkkutahnojen tekemisessä on tietenkin kulhon nuoleminen. Seuraavaksi se, että suklaiset ja karamelliset levitteet voi kotikonstein päivittää vähän terveellisemmiksi ilman, että makoisuudesta tarvitsee tinkiä tippaakaan.

Olen tehnyt nutellasta eri versioita, joista yksi löytyy mm. kirjastani Raakaruoka-aika! Tänään tein vähän helpomman ja nopeamman tahnan kevyesti paahdetuista hasselpähkinöistä, mantelimaidosta ja raakakaakaosta. Hyrisyttävän hyvää herkkua, jota voisi lusikoida suoraan purkista. – Mutta mikä tuleekaan olemaan tahnan loppusijoistupaikka? Siitä lisää myöhemmin…

Parempi nutella

  • 250 g hasselpähkinöitä kevyesti paahdettuna ja kuorittuna
  • 1/2 dl hasselpähkinä- tai macadamiaöljyä*
  • 1/2 dl – 1 dl vaahterasiirappia  (maun mukaan)
  • 11/2 dl mantelimaitoa
  • 5 rkl raakakaakaojauhetta

 

Paahda pähkinöitä 150 asteisessa uunissa, kunnes ne alkavat tuoksua ja saavat hieman väriä (n. 2o min.). Hiero käsien välissä pähkinöistä kuoret.

Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon ja jauha jauheeksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä ja vähitellen myös muut ainekset luetellussa järjestyksessä. Suhteet eivät ole kovin tarkkoja, paras maku ja koostumus selviävät maistellen ja säätäen. Jatka monitoimikoneella tehosekoittamista, kunnes koostumus on tasainen ja helposti levittyvä. Lusikoi kannelliseen puolen litran lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

 

* öljyksi käyvät muutkin kylmäpuristetut pähkinäöljyt mutta myös jokin muu neutraalin makuinen laadukas öljy, kuten Neito-rypsiöljy

 

7 kommenttia “Parempi nutella kotikeittiössä”

  1. Oho, tämäpä näyttää sangen ihanalta! Nutellaa en ole vielä kokeillutkaan tehdä, vaikka varmaan kaikki muut pähkinävoit on tullut kokeiltua 🙂 Jo plain hasselpähkinävoi vain pienellä suolaripauksella on kyllä ihan parasta!

    Jään innolla odottamaan mihin tämä päätyy, jos ei kaikki mennyt lusikalla suoraan suuhun 🙂

    1. Huolestuttavan paljon on jo päätynyt parempiin suihin, mutta jotan senyään jäi päärooliinkin. Hasselpähkinävoi ihan sellaisenaankin on myös oma suosikkini ja suklaan kanssa todellinen Match made in Heaven.

    1. Niinpä! En tosin muista, koska olisin viimeksi maistanut ihan ehtaa Nutellaa, kun on tullut tehtyä näitä omia variantteja…

  2. Olen kerran tehnyt kotona itse Nutellaa mutta siitä ei tullut ihan tarpeeksi tasaista.VItamixilla saa varmaan tosi hyvän tuloksen:) Hauskaa Vappua Outi!

    1. Käytin tähän itse asiassa monitoimikonetta, sillä se on mielestäni kätevämpi. Ihan silkinsileä tulee tosiaan parhaiten Vitamixilla tai vaastaavalla, varsinkin jos tekee vähän juoksevamman tahnan. Itseäni ei pieni rakeisuus kuitenkaan haittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *