Intian ruokakulttuuri tarjoaa makusilmuja täräyttäviä ruokaelämyksiä. Samaa euforiaa en kuitenkaan koe jälkiruokaosastolla, jossa makeutta tuntuu riittävän enemmän kuin makua. Etelä-Intian puolelta löytyy kuitenkin muutama kiinnostavampi tuttavuus.

Payasam on Etelä-Intian vastine kheerille, maidosta ja riisistä keitellylle makealle vanukkaalle – tai puuroa se mielestäni muistuttaa. Maidon tilalla käytetään kuitenkin usein kookosmaitoa ja sokerin korvaa raakaruokosokeri (jaggery). Riisillekin löytyy vaihtoehtoja, joista kiinnostavimmat palkokasvien puolelta. Lohturuokaa-kirjaani tutustuneet tietävätkin jo rakkauteni papuihin ja linsseihin makeissa leivonnaisissa, joten papujälkiruoka solahtaa kuvioon luontevasti.

Ohjeita on netissä lukuisia, omaani poimin ideat täältä. Paruppu tarkoittaa mungpapuja ja keltaiset kuoritut mungpavut muodostavat kookosmaidon ja raakaruokosokerin (omaani käytin kookossokeria) kanssa ihmeellisen ihanan kinuskisen vanukkaan. Tämän tyylinen payasam on suosittu erityisesti Keralan alueella paikallisten juhlakausien jälkiruokana. Ehkäpä kinuskinen papuvanukas uhmaa tänä vuonna meillä mämmiä pääsisäispöydässä…

Muutama reseptihuomio:  Keltaiset, kuoritut mugpavut ovat miedon makuisia, mutta niitä löytää yleensä vain etnisistä ruokakaupoista. Punaisista linsseistä tulee vähän voimakkaammin pavunmakuinen mutta silti herkullinen kinuski. En ole kokeillut, mutta näkisin myös erittäin kypsäksi keitettyjen kikherneiden soseutuvan tällä ohjeella kinuskiksi erinomaisesti. Sisällytin ohjeeseen alkuperäisen esikuvan mukaisesti rusinat, mutta ne voi (ehkä jopa kannattaa) jättää pois.

Kinuskinen papuvanukas

4:lle, valmistus 15 min. + papujen/ linssien keittoaika

  • 1 1/2 dl kuorittuja halkaistuja mungpapuja tai punaisia linssejä
  • 1/2 vaniljatanko tai kanelitanko
  • 3 dl vettä keittämiseen
  • 1 1/2 dl kookossokeria
  • 2 1/2 dl paksua kookosmaitoa
  • 15 cashew-pähkinää
  • (1/2 dl rusinoita)
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl ceylonin kanelia tai jauhettua inkivääriä
  • muutama hippu hienoa merisuolaa/ sormisuolaa

Huuhtele mungpavut/ linssit pariin otteeseen kuumalla vedellä. Laita pieneen kannelliseen kattilaan vanilja-/kanelitangon kanssa, lisää keitinvesi ja kypsennä keskilämmöllä 20 – 30 min tai kunnes pavut/linssit ovat täysin kypsiä. Jos seos kuivuu liikaa, lisää vettä sen verran, että saat kypsät pavut sauvasekoittimella löysäksi soseeksi. Kypsien papujen soseutus onnistuu myös kauhalla painellen, jos karkeampi rakenne ei haittaa. Ota vaniljatanko pois ennen soseutusta. Lisää soseen joukkoon kookossokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kuplia välillä sekoitellen n. 10 min tai kunnes seos hieman sakenee. Lisää kookosmaito ja kuumenna vielä pari minuuttia kunnes seos kiehahtaa. Siirrä sivuun jäähtymään.

Kuumenna pienellä pannulla tai kattilassa kookosöljy ja paahda siinä cashew-pähkinöihin vähän väriä. Lisää mausteet ja rusinat. Jatka paahtamista miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes rusinat paisuvat. Jaa vanukas tarjoiluastioihin ja viimeistele pähkinä-rusinaseoksella ja mausteöljyllä. Tarjoa hieman jäähtyneenä.

4 thoughts on “Papukinuski (Paruppu payasam)”

  1. Tätä herkkuohjetta täytyy kokeilla pashan asemesta pääsiäisenä.

    Mikä on suosikkikauppasi keltaisten kuorittujen mungpapujen ostoon?

    1. Yleensä osta Indian Marketista Hakaniemestä mutta ihan laiskuuttani en ole varsinaisesti metsästänyt vaihtoehtoja. Vii Voan on vähän tyyriimpi ja siellä on pienemmät pussit 🙂

    1. Maikki, makunsa puolesta ehdottomasti. Koostumus on kuitenkin aika juokseva, mutta vähentämällä nestettä voisi toimiakin ainakin täytteenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *