Vege-grillailijana yksi suosikkivihanneksistani on paprika. Tykkään paprikasta kyllä muutenkin, mutta paahdettuna sen makeus tulee erityisen herkullisesti esiin. Paprika on myös mieliruokien aatelia, sillä se sisältää runsaasti karotenoideja, jotka suojaavat herkkiä hermosoluja hapettumiselta. Paprika on myös yksi parhaita kasviksia C-vitamiinin  lähteenä ja pitää sisällään myös mukavasti B-ryhmän vitamiineja ja E-vitamiinia. Paprikaa kannattaa rouskuttaa sekä raakana että kypsenettynä. Vitamiinit ovat parhaimmillaan tuoreessa vihanneksessa, mutta karotenoidit imeytyvät paremmin kypsennyksen jälkeen.

Paprika1

Tuontipaprikat kuitenkin esiintyvät myös niiden kasvisten listalla, jotka keräävät itseensä herkästi kasvatuksessa käytettyjä kemikaaleja. Siksi paprika kannattaa valita luomuna aina kuin  mahdollista tai ostaa kotimaista Ihania lähipaprikoita saakin nykyään yhä useammasta marketista ja monesti myös irtomyynnissä. (Omani tosin löytyi tällä kertaa vähän tylsästi kelmuun pakattuna.) Kotimaisen paprika tunnistaa sirkka-merkistä.

Paprika2

Paprikoita on jos jonkin värisinä ja muotoisina, mutta kotimaisia variantteja löytyy yleensä tutuissa punaisen, keltaisen ja vihreän väreissä. Makunsa puolesta punainen on näistä makein ja monikäyttöisin. Pikainen käynti grillivastuksen alla auttaa irrottamaan kuoren ja sisältä paljastuu mehukas ja lihaisa vihannes joka maistuu sellaisenaan salaateissa, mutta sujahtaa sulavasti maustamaan myös erilaisia kastikkeita ja dippejä.

Tällä kertaa kotimaiset  paprikat pääsivät kimppaan avokadon kanssa ja liitosta syntyi herkullinen versio guacamolesta. Mitä parhain lisuke muille grilliherkuille tai ihan sellaisenaan dippinä tai levitteenä. Jotenkin ohje kutsui puoleensa myös paahdettuja maapähkinöitä, joka oli piste i:n päälle. Mutta tahna toimii kyllä ilmankin.

Paprika5

Paprika-guacamole

n. 6:lle

  • 3 kotimaista punaista paprikaa
  • 3 reilun kokoista kypsää avokadoa
  • 1 – 2 valkospulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 sitruunan mehu
  • vajaa 1 tl suolaa
  • ripaus vasta rouhittua mustapippuria

 

Viimeistelyyn:

  • pieni nippu tuoretta basilikaa tai korianteria silputtuna
  • kourallinen kuivapaahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä rouhittuna

 

Paahda paprika grillissä tai uunissa grillivastuksen alla, kunnes kuori mustuu. Anna jäähtyä hetki ja vedä kuori pois. Poista siemenet mutta säästä sisällä oleva neste guacamoleen. Kuutioi paprikat.

Halkaise avokadot ja poista kivi. Pyöräytä sisus suureen kulhoon. Säästä n. 1 dl papikakuutioita viimeistelyyn ja lisää loput avokadojen joukkoon. Samoin muut ainekset tuoreita yrttejä ja suolapähkinöitä lukuunottamatta. Soseuta sauvasekoittimella rouheaksi tahnaksi. Pyöräytä lopuksi kevyesti joukkoon kuutioitu paprika, tuoreet yrtit ja rouhitut pähkintä. Tarjoa lisukkeena tai dippinä. Säilyy jääkaapissa pari vuorokautta.

Vinkki: Herkullinen tarjoiluastia syntyy, kun leikkaat paprikoista kannat kupeiksi ennen paahtamista. Grillaile loput paprikoista guacamoleen.

Paprika5_1

Guacamolen kanssa tarjoilin grillattuja portobellon lakkeja ja harissalla maustettua kesäkurpitsapastaa. Kesäautuutta!

 

 

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

blogirinki_logo_200px

Kommentti “Paprika-guacamole”

  1. Minäkin rakastan paprikoita.Joitakin kuukausia sitten täällä oli ylijäämää niistä Venäjän vuoksi (siellä olevan huonon tilanteen vuoksi paprikatilaukset peruttiin) ja saimme nauttia tosi edullisista paprikoista.Nyt niiden hinta on sellainen että parin kilon satsin sijaan ost6an pari kappaletta.Upea kuva paahtuneesta paprikasta:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *