Blogin reseptiosastolla on ollut hiljaista. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ruokaa olisi laitettu tai reseptejä testailtu. Olen kuitenkin uppoutunut ( = uponnut) intialaisen ja ayurvedisen keittiön saloihin ja kokkaillut muiden ohjeilla. Vasta viime aikoina olen päässyt siihen vaiheeseen, että omakin reseptimylly on alkanut taas pyöriä. Pientä pohdintaa aiheuttaa sekin, julkaistako näitä melko lailla aiemmasta poikkeavia reseptejä tässä blogissa tai ollenkaan. Heitänkin kysymyksen teille: – Kiinnostavatko ayurveda-höpinät ja suomi-intia -kokkaus?

Sillä aikaa, kun pohdin mihin suuntaan blogi on matkalla, vaiko mihinkään, laitan jakoon yhden tämän hetken suosikkini. Kyseessä on simppeli yhden pötin ruoka, joka valmistuu nopeasti ja sisältää käytännössä kaiken tarvittavan. Jokainen kokki voi maustaa ja muunnella ohjetta mieleisekseen. Täydellinen arkiresepti siis.

Khichdi, Kitchari, Khichri, Khichadi, Khichdee, Khichuri, Khechidi, Kisuri, Khichari, Kitcheree, Kitchree… Rakkaalla lapsella on monta nimeä riippuen siitä, missä päin Intiaa mennään ja ties mistä sen lukuisista kielistä on kyse. Jäljet johtavat kuitenkin kauas.  Sanskritin kielestä löytyy sana खिच्चा (khiccā) tarkoittamaan riisistä ja linsseistä valmistettua yksinkertaista ruokaa. Riisin ja palkokasvien kombo on ollut Aasiassa suosittu jo vuosituhansien ajan.

Ayurvedassa khichdi tai kitchari on lempilapsen asemassa. Ravinteikkaana ja helposti sulavana sitä pidetään tasapainottavana kaikille kehotyypeille. Ayurvedisen detox-kuurin voi toteuttaa khichdiä popsien ja tällainen monodieetti on itse asiassa ainoa vata-tyypille suositeltava ”paasto”.  Itse en ole sitä kokeillut mutta pidän khichdistä ihan muuten vain.

Ohjeesta riippuen khichdi sisältää vaihtelevissa suhteissa (basmati-)riisiä ja kuorittuja keltaisia mungpapuja. Vanha intialainen keittokirjaraamattuni sisältä lukuisia khichdi-ohjeita, joissa on käytetty myös muita linssejä tai papuja sekä erilaisia mausteita. Khichdiin voi halutessaan lisätä myös pilkottuja kasviksia, pähkinöitä tai vaihtaa riisin vaikkapa quinoaan tai tattariin. Vain mielikuvitus ja ruokakaapin sisältö ovat siis rajana. Omassa ohjeessani khichdi fuusioitui palsternakkariisin kanssa, joka on vanha suosikkini jo vuosien takaa. Palsternakka sopii hyvin vata- ja pitta-ihmisen khichdiin. Kapha voi korvata sen kukkakaalilla.

Pohjois-Intiassa ja Pakistanissa khichdin kanssa tarjotaan usein jogurttipohjaista khadia, joka on keittomainen, kikhernejauhoilla suurustettu kastike. Kun khichdistä tekee vähän kuivemman, khadi keventää kokonaisuutta mukavasti. Löysempi, puuromainen khichdi taas toimii parhaiten sellaisenaan tai lisukkeena riisin sijaan erilaisille kasvis tai liha/kala/kanapohjaisille ruokalajeille.

Pidän kovasti perinteisen khadin hieman happamasta mausta mutta vaihteen vuoksi kokeilin soosiin kookosmaitoa. Todeten, että toimiipa sekin hyvin! Ayurvedan myötä maitotuotteet ovat harkitusti palanneet takaisin omalle listalleni mutta kookos-khadi sopii niillekin, jotka eivät maitotuotteita käytä. Khadin lisäksi khichdin mietoa makua voi terästää jollain hapanimelällä chutneyllä tai pikkelöidyillä kasviksilla. Lopputalven/ varhaiskevään ateriallani se oli pikkelöity porkkana.

Palsternakka-khichdi

4 – 6:lle, valmistus 40 min.

  • 2,5 dl (basmati-) riisiä
  • 2,5 dl kuorittuja keltaisia mungpapuja tai punaisia linssejä
  • 2 – 3 palsternakkaa = 1/2 l palsternakkariisiä tai raastetta
  • 3 rkl kookosöljyä tai gheetä
  • 8 kokonaista neilikkaa
  • 1 kanelitanko
  • 8 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 1 – 2 vihreää chiliä hienonnettuna
  • 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä hienonnettuna
  • 11/2 – 2 tl hienoa merisuolaa (tai maun mukaan)
  • 7,5 dl kiehuvaa vettä
  • 2 rkl (vaaleita) rusinoita
  • nippu tuoretta korianteria

Kuori palsternakat ja jauha riisiksi monitoimikoneessa tai sen puutteessa raasta karkeaksi raasteeksi. Jätä odottamaan. Huuhtele riisi ja mungpavut huolellisesti pariin kertaan. Kuumenna suuressa kattilassa kookosöljy tai ghee ja paahda neilikoita ja kanelitankoa keskilämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää valkosipulit, vähennä lämpöä ja kuulota hetki jatkuvasti sekoitellen. Lisää chili ja inkivääri ja jatka paahtamista pari minuuttia. Lisää riisi ja pavut, pyöräytä sekaisin ja lisää vesi. Kypsennä seosta kannen alla, kunnes riisi ja pavut ovat kypsiä, n. 2o min. Sekoita joukkoon palsternakka, suola ja rusinat ja jatka kypsennystä vielä 10 min. Jos seos tuntuu kuivuvan liikaa, lisää vettä. Silppua valmiin khichdin joukkoon tuoretta korianteria.

Kookos-khadi

  • 1 prk rasvaista kookosmaitoa
  • 0,75 dl hienojakoisia kikhernejauhoja
  • 1 tl hienoa merisuolaa tai maun mukaan
  • 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2 punaista tai vihreää chiliä pilkottuna
  • 2 rkl kookossokeria
  • 1 l vettä
  • 1/2 – 1 limen mehu

Lisämausteseos:

  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä
  • 1 tl jeeraa
  • 1/2 tl asafoetidaa (hing – jos sitä ei ole, voit jättää pois)

Laita tehosekoittimeen kaikki ainekset limeä ja lisämausteseosta lukuunottamatta ja vesimäärästä puolet. Tehosekoita tasaiseksi. Siirrä kattilaan, lisää loput vedestä ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele silloin tällöin sekoitellen 10 min. Kuumenna sillä aikaa pienessä kattilassa kookosöljy ja paahda sinapinsiemeniä, kunnes ne alkavat poksahdella. Lisää jeera ja asafoetida ja paahda vielä hetki. Sekoita valmiin khadin joukkoon limemehua maun mukaan. Kastike saa olla hieman hapanta. Viimeistele pyöräyttämällä joukkoon lisämausteseos ja tarjoa khichdin lisukkeena.

8 thoughts on “Palsternakka-khichdi ja kookos-khadi”

  1. Minua ovat ainakin ilahduttaneet kaikki viimeaikaiset ayurvedaan ja Intiaankin liittyvät aiheet. Olen itse vata-pitta, joten reseptit ovat olleet myös sopivia.

  2. Täydellistä! Instant Pot saa tänään uumeniinsa KHICHDIn ilman rusinoita ja riisiä, mutta kookoslisällä. Kannatan lisää intia- tai muita ohjeita.

  3. Minåkin tykkään,Muutenkin tykkään intialaisesta ruuasta,joka täälläpäin on viimeisen vuoden aikana kokenut uuden boomin. Tip palsternakka khichdi kuulostaa hyvältä,tosin täällä ei ole palsternakkaa mutta voisin korvata sen persiljajuurella. Ja rusinat jättäisin pois,en tykkää niistä ruuassa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *