Pääsiäispupu toi suklaamunien sijaan läjän kirjoja, jotka olivat odottaneet hankintalistallani jo tovin. Pitkä viikonloppu onkin kulunut sen verran inspiroituneissa tunnelmissa, että tulette varmasti kuulemaan lisää useammastakin. Tässä kohtaa nostan kuitenkin esiin Yotam Ottolenghin Jerusalemin, joka toimi pääsiäsi-menun innoittajana. Kirja majaili pitkään hyllyssäni lainakappaleena, kunnes jouduin palauttamaan sen takaisin omaan kotiin.

Jerusalem

Ottolenghi on yksi epäilemättä yksi ruokamaailman isoista guruista. Reseptit ovat raaka-ainelähtöisiä ja teknisesti hiottuja, samaan aikaan kuitenkin rentoja ja maanläheisiä. Jerusalem ammenta nimensä mukaisesti alueen kulinaarisesta perinnöstä ja edustaa mielestäni Pohjois-Afrikkalaista ja Lähi-Idän keittiötä parhaimillaan. Kirja sisältää myös liha- ja kalareseptejä, mutta kasvikset varastavat kiistatta shown. Ja mikä parasta, reseptit ovat pomminvarmoja. Kaikki, mitä olen kirjasta valmistanut, on ollut jumalaisen herkullista.

Tarkoitukseni oli kokata pääsiäisaterian elementit by the book ja reseptit selvisivätkin käsittelystäni melko vähin muutoksin.

Kollaasi2

Ihan perinteistä fattoush-salaattia ei Jerusalemista kuitenkaan löydy, joten tein oman versioni ilman ohjeen jogurttisoosia. Lisäsin salaattiin myös veriappelsiinia ja tarjosin pitan erikseen. Hummukseen pujahti savustettu paprika (- koska vahingossa ostettu Urtekramin karvas tahini!). Pöytään päätyi myös amba, jämä pitkäperjantain sabih-aterialta. Suolainen mangosoosi sopii kuitenkin melkein kaiken kanssa ja syntyi tämän ohjeen mukaan.

Kollaasi1 kopio

Kasvisaterian pihvi olivat chermoula-tahnalla maustetut munakoisot. Lammaspaistin delegoin kokonaan seurueen lihansyöjille, joista osa ei kuitenkaan voinut pitää näppejään erossa myöskään munakoisoista. (Lopulta lammasta jäi, koisot menivät.) Munakoisojen lisänä tarjottiin bulgursalaattia, josta valmistin gluteenittoman version tattarista. Huikea suksee jälleen.

Fattoush2

Fattoush veriappelsiinilla

  • rasia kirsikkatomaatteja neljään osaan viipaloituina
  • 11/2 kurkkua pieninä kuutioina
  • 2-3 vartta kevätsipulia silputtuna
  • (nippu retiisiä ohuesti siivutettuina)
  • ruukku tuoretta persiljaa
  • ruukku tuoretta minttua

 

Kastike:

  • 1/2 veriappelsiinin mehu
  • 3 rkl sitruunanmehua
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 11/2 tl suolaa ja reilusti vasta rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl jauhetuja sumakin siemeniä

 

Viimeistelyyn:

  • 1/2 veriappelsiini ohuina viipaleina, mintunlehtiä
  • paahdettuja pitaleivän paloja

 

Sekoita kastike. Pilko vihannekset, silppua yrtit ja sekoita keskenään suuressa kulhossa. Jos haluat, lisää tässä vaiheessa pitaleivät tai tarjoa erikseen. Lisää joukkoon kastike ennen tarjoilua.
Tattarisalaatti

Tattaribulgur

Käytin ohjeeseen idätettyä ja tämän jälkeen höyrytettyä tattaria, jolloin tattarin maku jäi mukavan miedoksi ja rakenteessa säilyi parempi purutuntuma. Salaatin voi valmistaa myös tavalliseen tapaan kypsennetystä tattarista. Suosittelen tällöin kuitenkin paahtamaan tattarin kevyesti ennen keittämistä, jolloin rakenne säilyy irtonaisena. Jos haluat tehdä salaatin raakatyyliin, käytä idätettyä tattaria sellaisenaan.

  • 2,5 dl tattarisuurimoita idätettynä (Huuhtele tattarit ja liota 10 min. Kaada vesi, huuhtele vielä kerran ja jätä lävikköön yön yli kannella peitettynä huoneenlämpöön. Tattari itää vuorokaudessa.)
  • 1,25 dl kultaisia rusinoita + 1/2 dl lämmintä vettä liotukseen
  • ruukku tuoretta korianteria silputtuna
  • ruukku tuoretta minttua silputtuna
  • 11/4 dl vihreitä kivettömiä oliiveja puolitettuina
  • 11/4 dl kevyesti paahdettuja manteleita suikaleina
  • nippu ruohosipulia silputtuna
  • 11/2 rkl sitruunanmehua
  • suolaa maun mukaan

 

Höyrytä huuhdeltuja tattarinituja kannella peitettynä n. 10 min. välillä sekoitellen. Pehmennä rusinat liottamalla niitä 10 min. Sekoita kypsän tattarin joukkoon rusinat ja ohjeen muut ainekset. Tarkista maut. Tarjoa munakoisojen lisukkeena.

 

Munakoiso_chermoula_1

Munakoiso Chermoula

*Chermoula on aromikas pohjois-afrikkalainen mausteseos, josta löytyy monia ohjeita. Ottolenghi kulkee kuitenkin tässä omia polkujaan, sillä Jerusalemin versiossa ei ole lainkaan tuoreita yrttejä (kuten korianteria tai persiljaa) mutta sen sijaan säilöttyä sitruunaa. Koska säilykesitruunan löytäminen voi tuottaa päänvaivaa (ja valmistus kotikeittiössä vie rapiat kuusi viikkoa),  sen voi korvata 2 tl sitruunanmehua ja raastettua sitruunankuorta. 

Maustetahna:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl jauhettua jeeraa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 rkl säilöttyä sitruunaa hienonnettuna*
  • 1,4 dl oliiviöljyä

 

  • 2 reilua munakoisoa

 

Tarjoiluun:

  • bulgursalaattia (ohje tattaribulguriin yllä)
  • 120 g kreikkalaista jogurttia (tai maidottomaan versioon sitruunanmehulla notkistettua kaura creme fraichea)
  • tuoretta korianteria ja oliiviöljyä

 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Puolita munakoisot pituussunnassa ja leikkaa pintaan terävällä veitsellä ristikko. Ripottele päälle merisuolaa ja itketä puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa mausteseos hieromalla ohjeen ainekset tahnaksi. Pyyhkäise munakoisojen pinnalle noussut neste ja sivele chermoulalla. Paahda koisoja uunissa leikkuupinta ylöspäin n. 40 min. tai kunnes ne ovat pehmenneet ja pinta saanut väriä. Lusikoi ennen tarjoilua munakoisojen päälle bulguria ja viimeistele kreikkalaisella jogurtilla (tai kaura creme fraichella) sekä tuoreella korianterilla. Pirskottele pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.

 

Avokado-pasha4

Ja kuten uhkasin, pashamme oli tänä vuonna vihreä.

……………………………

Ps. Yotam Ottolenghin innoittamia reseptejä löytyy lisää mm. Jaelin Appelsiineja ja Hunajaa -blogista.

8 kommenttia “Pääsiäinen Ottolenghin tapaan”

  1. Ihana pääsiäisateria! Rakastan tuota Ottolenghin Jerusalem-kirjaa,siitä on montakin ohjetta julkaistu blogissani ja sitä tulee useinkin selailtua.Eilen selailin ystävän luona Ottolenghin Plenty-kirjaa,sekin niin ihana:)

    1. Se on kyllä huippu. Minulla on ollut lainassa myös Plenty ja pidän siitäkin, mutta Jerusalem on ollut vielä kiinnostavampi, Hankintalistallani on seuraavaksi Plenty More. Oletko kokannut siitä?

    1. Ostin ambaa joskus jostain täkäläisestä etnisestä, mutta se ei ollut makuuni. Tämä itse tehty oli kuitenkin herkullista 🙂

  2. OIjoi, miten herkullisen näköistä 🙂

    Ottolenghin kirjat on ollut pitkään hankintalistalla ja juuri Jerusalem kiinnostaa paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *