img_9701
Tänä vuonna sadonkorjuu on tapahtunut lähinnä 10 m säteellä kotiovelta. Onneksi taloyhtiömme piha on antelias (ja tuoreita marjoja myös torilla ja lähikaupassa). Minua kiehtoo myös ”hävikkimarjojen” käyttö. Pihlajat, aroniat ja villiomput jäävät yleensä puihin ja pensaisiin.

aroniat_vaa

Marja-aronia on mielestäni paras suoraan pensaasta. Smoothien joukkoon surauttelen sitä myös mutta mieto maku ei oikein kestä pidempää prosessointia. Marjan tanniinit ovat itselleni vähän rajoilla, sillä satun kuulumaan ihmisryhmään, joka reagoi voimakkaasti ns. astringoiviin makuihin, jotka tuntuvat suussa supistavilta tai kuivattavilta. Hiekkapaperifiiliksen saavat aikaan monet muutkin marjat ja hedelmät, punaviinit ja tee (tunnustan että juon teeni aina [kaura-]maidon kera). Toisaalta maku kertoo hyödyllisistä polyfenoleista, joilla on antioksidanttisia eli soluja suojaavia vaikutuksia: Aivo- ja mieliruokaa siis.

pihlaja_vaaka

Pihlaja on toinen karvas kaveri, jonka hieno aromi hukkuu parkkihappojen ja sorbiinihapon karvauden alle. Sanotaan, että marjojen äkeä maku vaihtelee puusta toiseen mutta kyllä ne happamia ovat joka tapauksessa. Terää voi hieman taltuttaa odottamalla ensimmäisten yöpakkasten puraisua tai pakastamalla marjoja ennen käyttöä. Kuivatuista marjoista jauhettu jauhe on myös varteenotettava vaihtoehto, sillä pihlajanmarja on ravintoarvoltaan marjamaailman huippua. – Ehkäpä voisin tänä syksynä kuivatella ja jauhaa siitä oman superfood-jauheeni aamusmoothien ja puurokulhojen terästykseksi…

Omppu ja pihlaja ovat klassinen makupari, joka päätyi tällä kertaa makeaan piiraaseen. Kovat ja happamat villiomenat eivät sellaisenaan kelpaa syötäväksi mutta uunissa maku pehmenee aromikkaaksi. Krouvi täyte kutsuu rustiikkista pohjaa, joten muotoilin piiraasta galetten. Ilman reunoja tosin, sillä puhtaasta kaurasta sekoiteltu murotaikina on hieman haurasta. Varmuuden vuoksi kätkin pihljajanmarjat muruseoksen joukkoon, jotta herkkäsuisempikin voi nauttia piiraasta ilman irvistelyä.
piiras_pysty

Omena Pihlajanmarja-galette

1 uunipellin kokoinen piiras tai kaksi pienempää

Omenaseos:
  • 1 l omenasiivuja
  • 1/2 dl kookossokeria
  • 2 rkl (pähkinä)öjyä
  • 2 tl kanelia
Murutäyte:
  • 2 dl pihlajanmarjoja
  • 1 dl kookossokeria
  • 2 rkl tahinia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • (1/4 tl kurkumaa)
Taikina:
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 3 dl kaurajauhoja
  • 2 dl kookossokeria
  • 1 tl ksantaania
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 dl (neutraalin makuista) kylmäpuristettua kookosöljyä kiinteänä (tai luomuvoita)
  • 2 tl vaniljaa
  • 1 dl kaurahiutaleita

Lämmitä uuni 150 asteeseen ja peitä pelti leivinpaperilla. Siivuta täytteen omenat ja sekoita täytteen aineksiin. Riko toisessa kulhossa pihlajanmarjojen rakenne esim. perunanuijalla ja sekoita joukkoon muut muruseoksen ainekset. Yhdistä pohjataikinaa varten suuressa kulhossa kuiva-aineet. Nypi joukkoon pehmeä kookosöljy. (Jos tykkäät mielummin käyttää voita, jätä suolaripaus pois). Muotoile taikinasta pellin kokoinen pyöreä kiekko tai kaksi pienempää pohjaa. Peitä pohja omenaviipaleilla ja ripottele päälle muruseos. Paista uunin alaosassa 1/2 t. Jos pinta uhkaa saada liikaa väriä, peitä piiras foliolla.

piiraspala_vaaka
Tarjosin galetten lempeän cashew-kerman kanssa (2 dl liotettuja cashew-pähkinöitä + 1 dl vettä, 1/2 tl vaniljajauhetta ja 1 rkl hunajaa sileäksi blendattuna). Joku hyvisjäätelö tai muukin vatkattu kermaa viimeistelee setin. Ja jos pihlajanmarjat eivät nappaa tai ole käden ulottuvilla, herkkupiiras valmistuu myös pelkästä omenasta.

pikkupiiras_pysty

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *