IMG_3147

Muistatteko pikkuisen paremman nutellareseptin parin viikon takaa? Olen sormia kuumottaen joutunut panttaamaan sen loppusijoituspaikkaa, sillä osallistuin sillä Urtekramin ja Ruoka.fi:n Paras gluteeniton leivonnainen -kilpailuun. Ideana kisassa on kerätä gluteenittomia suolaisia ja makeita leivontareseptejä – ja hitsi vieköön, mitä herkkuja onkaan mukana!

nutellakupit

Sain kilpailua varten testattavaksi erilaisia Urtekramin gluteenittomia leivontajauhoja ja tykästyin kovasti. Jopa niin, että oli vaikeaa valita, millä tuottellaa ja reseptillä lähtisin mukaan. Erityisesti pidän jauhoissa siitä, että ne sisältävät vain aitoja, täysipainoisia raaka-aineita, ei vehnätärkkelyksiä tai muita huttukorvikkeita. Kaikki, mitä testailin, myös toimi hyvin.

Lopulta päädyin kilpailureseptissä kaurajauhoihin, sillä niissä toteutuu yksi itselleni tärkeä syy käyttää gluteenittomia jauhoja vatsaystävällisyyden lisäksi, nimittäin maku. Mielestäni ei tarvitse olla mitenkään ruokarajoitteinen nauttiakseen puhtaan kauran, juurevan tattarin tai hilpeän hirssin tuomista kiinnostavista maku-ulottuvuuksista. Raaka-ainevalintaan vaikuttivat myös nämä hauskat kaurakeksikupit, joiden ideaa halusin testata.

kaurakupit

Kauraa ja tahinia hyvälle mielelle

Cookie-taikinaa on rikastettu tahinilla, joka nyt vain sopii kaiken kanssa, mutta tuo salavihkaa myös roppakaupalla keholle ja mielelle tärkeitä ravinteita, kuten kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaa. Kalsium on tärkeää lujalle luustolle mutta myös tehokkaalle viestinvälitykselle hermosoluissa. Magnesium taas osallistuu lukuisiin elimistön aineenvaihduntareaktioihin mutta on myös tärkeä osa stressinhallintaa ruokavalion avulla, sillä se mm. edesauttaa stressihormoni kortisolin poistumista elimistöstä. Magnesiumin puutetta on tutkimuksissa löydetty myös mielialahäiriöiden taustalta, kuin myös sinkin, jonka saanti voi jäädä vähäiseksi erityisesti kasvissyöjillä tai ruokavalion jäädessä syystä tai toisesta yksipuoliseksi. Sekä magnesiumin että sinkin tarve lisääntyy stressitiloissa.

Ja mikä onkaan parempaa kuin nauttia mieliravinteensa herkkujen mukana? Muotoilin cookie-taikinasta rapeat kupposet, jotka täytin nutellakermalla. Kerman sijaan kuppiin voisi pyöräyttää myös jäätelöpallon… Ja, samasta taikinasta syntyvät myös makoisat cookiet, jotka voi suklaarouheen sijaan maustaa vaikkapa kuivatuilla karpaloilla tai muilla marjoilla.

Jos ohje miellyttää, käyhän äänestämässä reseptiä kilpailussa. Kaikkien äänensä jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl Urtekram-tuotteilla täytteyjä reppuja. Yhden palkinnon arvo on 100 euroa ja äänestysaikaa on 15.6.2015 saakka!

kuppikakku1

Nutellakermalla täytetyt kaurakeksikupit

Kaurakeksikupit:

  • 50 g luomuvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 50 g vaaleaa tahinia
  • 85 g kookossokeria
  • 4 rkl vaahterasiirappia
  • 1 luomumuna tai 1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä
  • 110 g kaurajauhoja
  • 50 g isoja kaurahiutaleita
  • 1/8 tl suolaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 60 g raakasuklaata tai tummaa luomusuklaata karkeana rouheena

 

Nutellakerma:

  • 1 prk vatkautuvaa soija- tai luomukermaa
  • 2 rkl nutellaa
  • 1 rkl kookossokeria

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Leikkaa metallisiin muffinivuokiin pohjan kokoinen leivinpaperipyörylä.

Vatkaa kulhossa keskenään pehmeä voi /kookosöljy, tahini, sokeri ja vaahterasiirappi tasaiseksi seokseksi. Vatkaa joukkoon kananmuna, vegaanisessa vaihtoehdossa pellavasiemenrouhe. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet ja sekoita rasva-sokeriseokseen. Painele tiiviiksi kerrokseksi muffinivuokien pohjalle ja reunoille.

Paista uunin keskiosassa n. 20 min. Ota uunista ja tasoita keksikuppien pohja painelemalla sitä kevyesti. Anna jäähtyä ja irrottele varovasti vuoista. Valmista nutellakerma.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Rakenteen ja maun puolesta soijakerma on tässä keveämpi ja parempi vaihtoehto.

Lisää nutella ja kookossokeri. Jatka vatkaamista, kunnes saat kiinteän vaahdon. Lusikoi pursotin pussiin.

Laita kunkin kaurakupin pohjalle teelusikallinen nutellaa. Täytä kupit pursottamalla päälle nutellakermaa.

 

nutellakupitvaaka

SaveSave

6 kommenttia “Nutellakermalla täytetyt keksikupit”

  1. Ihailin noita jo kilpailun sivuilla,aivan ihanat:) Itseäni harmitti kun en voinut olla mukana välimatkan vuoksi;tykkään niin tehdä gluteenittomia juttuja.Onnea kisaan(sait ääneni)

  2. Oi, mikä resepti! Juuri kävin aamulla ostamassa nutellaa välipalapatukoiden tekoa varten. Kiva, että nyt saattoi löytyä muutakin käyttöä sille. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *