Bloggaajan urani juuret ulottuvan syvälle, aikaan ennen internettiä. Ensimmäinen reseptipäiväkirjani kantoi minimalistisesti nimeä ”Reseptejä”, formaattinaan kynä ja paperi, alustana ruutuvihko. Kuvitus syntyi piirtäen mutta taitto ja muu graafinen ulkoasu olivat jo tarkoin mietittyjä. Nykyaikaan siirrettynä kyseessä olisi epäilemättä leivontablogi, sillä olin intohimoinen kakkuleipuri.

Resepti

Silloin tällöin kaivan tämän esihistoriallisen ”blogin” esille ja palaan nostalgisiin resepteihin. Mieleen nousee välittömästi muistoja leivontasessioista parhaan kaverini kanssa. Tuolloin ei juuri tuunailtu täytekakkuja, vaan kuivakakut ja makeat piiraat olivat suosittuja. Muffini oli muffinssi ja kuppikakuista ei kukaan ollut kuullutkaan.
Pisarat

Sateinen juhannusaatto kutsui sisäpuuhiin ja päätin leipoa kahvipöytään pähkinäkakkua vuosien takaa. Reseptin sain aikoinaan serkultani, kakku oli hänen ehdoton suosikkinsa (itse pidin enemmän mokkapaloista). Kakun tarkempi alkuperä ei ole tiedossa. Kookosöljy

Päivitin kakun tähän päivään eli gluteenittomaksi, vaihdoin voin kookosöljyyn ja sokerin kookossokeriin. Samalla sain hyvän syyn testata Urtekramin neutraalin makuista kookosöljyä, joka on kiinnostanut jo jonkin aikaa. Rasva ei toden totta maistu eikä tuoksu kookokselta. Toimivaksi korvaussuhteeksi desille voita osoittautui 80 ml kookosöljyä. Myös kookossokeri on suhteellisen tuore tulokas Urtekramin valikoimassa. Sokeria käytin alkuperäisen määrän, sillä Urtekramin sokeri maistuu aika makealle.

Kookossokeri

Alkuperäisessä ohjeessa on myös kananmunia, mutta niiden tilalla toimii jauhettujen pellavansiementen ja veden seos – jos siis haluaa kakusta vegaanisen. Kakun rakenteesta tulee hieman tiiviimpi mutta itse pidän siitä näin melkeinpä enemmän.

Kakku4

Pähkinämurukakku

  • 2 dl kookossokeria
  • 2 luomumunaa tai 2 rkl (vaaleita) pellavansiemeniä jauhettuna ja sekoitettuna 4 rkl vettä
  • 0,8 dl sulatettua neitsytkookosöljyä
  • 1 dl manteli- tai kauramaitoa
  • 4 dl valmista gluteenitonta jauhoseosta tai itse sekoiteltua*
  • 1 tl ksantaania
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa

 

Muruseos:

  • 1,5 dl kookossokeria
  • 4 rkl jotain gluteenitonta jauhoa
  • 1 rkl kanelia
  • 2 tl kaakaojauhetta
  • ripaus hienoa merisuolaa
  • 4 rkl sulatettua neitsytkookosöljyä
  • 1 dl hasselpähkinöitä

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pitkänomainen kakkuvuoka.

Valmista pähkinämuruseos: Paahda pähkinöitä kevyesti, kunnes ne saavat hieman väriä. Kuori halutessasi ja rouhi karkeasti. Sekoita kaikki muruseoksen ainekset yhteen ja jätä odottamaan.

Valmista kakkutaikina sekoittamalla kuivat aineet erillisessä kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja kananmunat/ pellavansiemenseos kuohkeaksi. Lisää siihen vähitellen sulatettu rasva  voimakkaasti vatkaten. Lisää vuorotellen maito ja jauhoseos varovaisesti sekoitellen. Vältä turhaa vatkaamista. Kaada puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Ripottele päälle puolet muruseoksesta. Kaada loppu taikina muruseoksen päälle ja ripottele kakun pintaan loppu muruseos. Paista kakkua 10 min. Peitä pinta leivinpaperilla ja jatka paistamista n. 1/2 tuntia tai kunnes kakun keskelle pistetty puutikku pysyy puhtaana. Anna kakun jäähtyä ja kumoa varovasti vuoasta. Gluteeniton kakku on rakentaaltaan hieman hauras joten käytä leikkaamiseen terävää veistä.

* Itse käytän kakuissa usein seosta, jossa on 1/3 riisijauhoja, 1/3 hienoja kaurajauhoja ja 1/3 teff- tai hirssijauhoja. Lisään myös 1 tl psylliumjauhetta.


Kakku3

Pähkinäkakku <3 kahvi

Pähkinäkakun kanssa sopii poikkeuksellisen hyvin kahvi. Sain näytteeksi Kahvikaverit-nettikaupasta pussillisen espressopapuja. Paketti putkahti UPS-toimituksena kotiovelle ennen juhannusta ja mies pääsi hurisuttamaan kakun kanssa americanot.

Itse pystyn juomaan kahvia vain maltilla, sillä olen melko kofeiiniherkkä. Jos olen aloittanut aamuni lattella, iltapäiväkahvi aiheuttaa jo överit. Vaihtoehdoksi keitänkin usein korviketta, joista suosikkini on Barleyn viljakahvi. Nimestään ja raaka-ainelistasta (sikuri, ohra ja ruis) huolimatta se on gluteenitonta.

Sikurikahvi1

Tällä hetkellä kaapista löytyy myös Viron tuliaisena saatua sikurikahvia. Paketti puhuu vain venäjää, joten tarkempia tietoja ei ole ole valmistajasta. Yleensä pelkästä sikurista valmistettu sumppi vähän tökkii, mutta tämä on hyvää suorastaan herkullista.

Korviketta kahville, jos kofeiini tökkii

Sikurilla mainitaan olevan saman tapaisia terveysvaikutuksia, kuin sukulaisellaan voikukalla, jonka paahdetusta juuresta voi myös jauhaa korviketta. Yrttilääkinnässä sikuria käytetään mm. tasapainoittaman verensokerin ja ruokahalun säätelyä, ruoansulatuksen tehostamiseen ja tukemaan maksan toimintaan. Sikurikahvia voi myös sekoittaa tavallisen kahvin joukkoon lisäämään paahteista makua. Sopii erityisesti maitopohjaisiin kahvijuomiin.

Sikurikahvi

2 kommenttia “Nostalginen pähkinäkakku ja iltapäiväkahvit”

  1. Kakkuresepti ihan mielenkiintoinen, mutta mietin miksi nykyajan ihmiset ovat niin gluteiini-ym herkkiä. Ei ennen vanhaan ainakaan maalla.. Glutee4iinherkkiä on arveltun oloevan ihmisissä muutama prosentti keliaakikkojen lisäksi. Kalliskin on gluteiiniton ruokavalio.

    Täytyypä kokeilla tuota neutraalin makuista kookosjuttua. . Jotenkin mua tökkii kookoksen maku ja haju.

    Sikuria lisättiin kahviin pula-ajalla, Sen terveellisyydestä ei tiedetty silloin. Sikurilla terästettyä kahvia näyttää olevan saatavilla ainakin Suomen ulkopuolella.. Minusta sikuri ei pilaa kahvin makua.

    1. Olen ymmärtänyt, että gluteeniyliherkkyyden lisääntymisen arvellaan liittyvän mm. vehnänjalostukseen ja yleiseen suoliston bakteerikannan muutoksiin. Gluteenia myös syödään todennäköisesti huomattavasti enemmän kuin ennen. Useissa leivissä on lisättyä vehnägluteenita. Nykyleipä poikkeaakin aika radikaalisti siitä, mitä ennen syötiin maalla. Mutta mene ja tiedä. Toki ruokatrenditkin vaikuttavat asiaan. Itse valmistan mielelläni vaihtoehtoja, jotka käyvät kaikille, vaikkei gluteenia tms. välttelisikään. Gluteenittomia viljoja voi lisätä muutenkin rikastamaan ruokavaliota ja makumaailmaa. Mutta ellei gluteeni aiheuta vaivoja, ei sitä pidä tarkoituksellisesti alkaa välttääkään. Esim. speltti on erinomainen tärkeiden ravintoaineiden lähde.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *