Hyvin syöminen on tietenkin subjektiivinen käsite. Itselleni se tarkoittaa tuoretta, laadukasta ja hyvällä maulla laitettua ruokaa. Hyvä olokin pitäisi jäädä ja luksusta on istuutua valmiiseen ruokapöytään.

Ulkomailla syö usein hyvin mutta itsestäänselvää se ei ole. Matkaaja kaipaa autenttisia makuja mutta varsinkin turistikohteissa on turstimenut – ja hinnat. Käsite hyvänolon ruoasta voi olla, ellei tuntematon, …erilainen.

Cortado

Aiempien kokemusten perusteella en suunnannut (tälläkään kertaa) Teneriffalle kulinaarisin odotuksin. Kanrialainen ruoka on periaatteessa kyllä hyvää – jos syö vähintään kalaa tai äyriäisiä. Vaikutteita tulee paitsi Espanjasta, myös Latinalaisesta Amerikasta. Täysin kasvissyöjänä herkullisin ateria syntyy kuitenkin usein omassa apartementoksessa.

Omassa kokkailussa ei sinänsä ole mitään vikaa, sillä raaka-aineita kyllä riittää ja vulkaaninessa maaperässä kasvaa erinomaisia makuja. Perusmarketin valikoima on kuitenkin kasvisten suhteen yllättävän suppea, parhaat vihannekset ja hedelmät löytyvät joko vihannespuodeista, kauppahalleista tai maatilatoreilta (Mercadillo Agricultor). Jos sinulla on käytettävissäsi auto, suosittelen ehdottomasti jälkimmäisiä, jo pelkän tunnelman takia. Ja sitten vain kokkaamaan…

Ylimmät kuvat ovat Tacoronten torilta, jonka ohi ajoimme ihan sattumalta. Markkinapaikat on yleensä merkattu hyvin tienvarteen ruskeapohjaisilla Mercadillo Agricultor-kylteillä. Tältä sivustolta löytyvät aukioloajat (espanjaksi). Valtaosa on auki viikonloppuisin, mutta osa myös jonain arkipäivänä.

Tacoronten torilta löysimme (vihdoin) lähituottajien luomuvihanneksia, juureksia ja hedelmiä, hunajaa, leivonnaisia ja erittäin jännitäviä tilaviinejä (viinialueella kun oltiin). Kaikkea sai maistaa, myyjät olivat supliikkeja ja avokätisiä, hinnat myös marketteja edullisempia.

Potut

Pohjoinen on ruokamatkailijan kannalta saaren paras ilmansuunta, sillä siellä asuu suurin osa kantaväestöstä. Ravintolatarjontaakin on enemmän, kokemusteni mukaan Puerto de la Cruz on Teneriffan lomakohteista monipuolisin. Hyvät ravintolat tosin ovat melko hintavia muuhun tasoon nähden.

Kaupungissa on jopa muutama kasvispaikka, tosin emme onnistuneet testaamaan niistä yhtäkään tällä kertaa. Kasvitieteellisen puutarhan vieressä oleva Hay lo que Hay – Trattoria Vegetariana oli suljettu omistajan sairastumisen vuoksi. Fiinimpi El Mana muuten vain kiinni juuri sinä päivänä, kun olimme suuntaamassa syömään. Keskustan tuntumasta olisi löytynyt myös kiva lounaskahvila El Limon,  mutta siihen aikaan olimme poluilla.

Perinteisempi kanarialainen keittiö tarjoaa maukasta mutta melko simppeliä, raaka-ainelähtöistä ruokaa. Papas arrugadas eli suolavedessä keitetyt ryppyperunat mojo-kastikkeiden kanssa löytyvät joka ravintolan listoilta. Itse pidän myös kanarialaisista vuohenmaitojuustoista. Kasvikset tulevat usein rasvassa uppopaistettuina lisukkeina tai alkupaloina mutta jos syö kalaa tai äyriäisiä valinnanvaraa on runsaasti. Puerto de la Cruzin vanhasta kaupungista löytyy useita hyviä kalaruokapaikkoja ja muutenkin tunnelmallisia bistroja. Fisu lautasella saattaa kuitenkin jäädä arvoitukseksi, mikäli ei ole espanjantaitoinen. Ruokalistojen käännökset ovat nimittäin vähän sinne päin. Tästä linkistä löysin vähän tulkkausohjeita.

fisu

La Papaya ja rapeaksi grillattu Sama eli ilmeisesti jonkin sortin pagelli (Red sea bream), joka osoittautui ruotoiseksi mutta erittäin maukkaaksi. Omalta lautaseltani löytyi miedon makuista mutta loistavasti kypsennettyä hylkyahventa (Cherne, Wreckfish). Yritimme arpoa pöytäseurueeni kanssa myös kalalavalintojen ympäristöystävällisyyttä, mutta ilman tarkempaa tietoa valinnat jouduttiin kyllä tekemään summamutikassa.

Cortado2

Espanjan maaperältä ei kannata poistua juomatta cortadoa eli kevyesti maihtovaahdolla taitettua espressoa (cafe solo). Oma lempikahvini sekä aamulla että myöhemmin päivällä. Paikallinen jengi nautti aamiaiseksi tyypillisesti täytettyjä munkkeja eri muodoissa. Tässä paheellisen hyviä ”Truchas de Batata” eli makealla bataatilla täytettyjä piiraita.

munkkipiiraat

… ja omenasoseella täytettyjä rinkilöitä. Itse nautin hedelmäni yleensä freesimmässä muodossa…

aamumunkit

Ja pakko vielä mainita hieman villivihanneksista. Yrttejä ja syötäviä hedelmiä kanarialla kasvaa paljon.  Jälkimäiset valitettavasti yleensä aidan takana… Talviaikaan kasvillisuus on hieman niukempaa, mutta esimerkiksi villianis oli jo työntämässä komeasti uutta vihreää. Kannattaa maistaa, jos satut kävelemään ohi. Maku on todella voimakas ja virkistävä.

Anis

4 kommenttia “Miten Teneriffalla syö hyvin?”

  1. Mulla on hyvin samanlaisia kokemuksia ruuasta Espanjan-matkoilta. Jotenkin hämmästyttää, ettei kasvikset ole siellä suuremmassa roolissa ruokapöydässä, vaikka valon ja lämmön suhteen ne siellä hyvin kaiketi kasvaisivat. Itse aloin joitakin vuosia sitten syömään kalaa (kasvisruoan lisäksi) lähinnä siksi, että matkoilla olisi helpompaa. On muutenkin ihan kiva saada jotain hajua paikallisestakin ruokakulttuurista, eikä se pelkälle kasvissyöjälle aina ole ihan helppoa.

    1. Jaana, saman filosofian olen omaksunut itsekin. Matkoilla olen sujuvasti melkein kaikkiruokainen lihaa lukuunottamatta. Paikalliseen ruokakulttuuriin tutustuminen olisi todellakin vaikeaa ilman. Ja kasvispuolessa hämmästytti sekin, että esim. tomaatit myytiin järjestään raakoina, vaikka maa on supertuottaja tässä suhteessa. Aivain toisin kuin esim. Italiassa, jossa ei vain voi saada pliisuja kasviksia.

  2. Viimeisestä Espanjan reissusta onkin jo aikaa eli 8 vuotta mutta muistain huomioineeni saman marketissa. Täytyy sanoa että täällä omassa asuinmaassani kasvikset saavat hyvän ja monipuolisen kohtelun:)

    1. Se onkin kasvisparatiisi 😀 Mutta tosiaan jänniä eroja on Välimeren maissa, vaikka kaikissa kasvatusolosuhteet ova mitä parhaat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *