minttumustikka

Meillä ei ehkä kasva appelsiinipuita, mutta lieneeköhän maailmassa muuta kolkkaa, jossa on yhtä ainutlaatuiset marja-apajat? Moni pääsee mustikkaan melkein kotipihalta (kyllä, jopa Helsingissä), vattupuskat valtaavat alaa ja villimansikat kukkivat tien vierustoilla. Puhumattakaan puutarhamarjoista. Siitä huolimatta suomalaiset syövät keskimäärin vain 11 – 13 g marjoja päivässä (noin kukkurallisen ruokalusikallisen). Suositus olisi pari desiä ja monet terveysasiantuntijat kannattavat lämpimästi suurempiakin määriä.

Miksi pala marjapiirakkaa tekee hyvää?

Marjoilla on monia terveysvaikutuksia, mutta tämänkertaiseen reseptiin johdattelee tieto, jonka mukaan marjojen kanssa nautitulla sokerilla on maltillisempi vaikutus verensokeri- ja insuliinipitoisuuksiin kuin sokerilla sellaisenaan (1). Tämä johtuu todennäköisesti marjojen sisältämistä polyfenoleista, jotka hidastavat sokerin sulamista ja imeytymistä verenkiertoon. Hieman oikaisten tästä voi vetää johtopäätöksen, että marjapiirakka kahvipöydässä on sokerikakkua parempi vaihtoehto. Siispä piirakoita leipomaan.

Pidän kyllä perinteisestä marjapiirakasta, mutta omat marjaherkkuni ovat yleensä raaemmasta päästä Monet marjojen superravintoaineet ovat herkkiä kuumennukselle. Tämän kertaisessa piiraassa tuoreet mustikat pääsivät lepäilemään kermaisen minttu-avokadotäytteen päälle. Pohjataikinaan käytin pekaanipähkinöitä, jotka sopivat mielestäni yleensäkin marjojen kanssa poikkeuksellisen hyvin.

Muutama leivontatekninen huomio:

  • Käytin liotettuja pähkinöitä ja kuivattelin pohjataikinaa nelisen tuntia niin, että siitä tuli ihanan keksimäinen. Jos tämä tuntuu liian työläältä, käytä kuivia pähkinöitä, muuten pohja jää liian kosteaksi.
  • Vaikka raakakakuissa päärooliin pääsee yleensä täyte, pohjankaan ei tarvitse olla tylsä. Makumaailmaan saa lisää vivahteita käyttämällä pohjamassan makeutukseen paria eri kuivahedelmää, esim. taateleita ja rusinoita, kuten tässä. Samasta syystä saatan käyttää myös useampaa laatua pähkinöitä tai lisätä sekaan myös lucuma- tai carob-jauhetta. Raakakaakaon kumppanina jälkimmäinen syventää suklaan sävyjä.
  • Täytteestä tulee tällä ohjeella melko pehmeä. Jos haluat piiraasta jämäkän, lisää kaakaovoin määrää tai sekoita joukkoon pari teelusikkallista psylliumjauhetta.
  • Jos haluat todella vihreän minttukreemin, lisää täytteeseen teelusikallinen vehnän- tai ohranorasjauhetta tai spirulinaa.
  • Ja lopuksi voin paljastaa, että täyte on törkeän hyvää ihan sellaisenaan. Joten ehkä unohdat koko pohjan ja valmistat pelkkää minttumoussea…

minttumustikka2

Minttu-mustikkapiiras

Pohja

  • 2,5 dl pekaanipähkinöitä – liota yön yli
  • 1,25 dl rusinoita + pehmeitä taateleita (1/2 ja 1/2)
  • 3 rkl lucuma-jauhetta
  • 1 rkl carob-jauhetta
  • 1/4 dl kaakaorouhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa

 

Aja taikinamassaksi monitoimikoneessa ja levitä 28 cm piirasvuoan pohjalle ohueksi  kerrokseksi. Kuivata n. 6 tuntia.

Täyte

  • 2 pehmeää avokadoa
  • 2 dl vettä
  • 1,5 dl hunajaa
  • nippu vahvaa minttua
  • ripaus suolaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1,25 dl kaakaovoita

 

Päälle:

  • 2,5 dl tuoreita mustikoita
  • 1 rkl vaahtera- tai agavesiirappia
  • 1 rkl marjajauhetta

 

Sulata kaakaovoi. Tehosekoita hunaja ja minttu tahnaksi. Lisää avokadot, vesi, sitruunanmehu ja ruola. Tehosekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sula kaakaovoi ja tehosekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta.

Levitä kuivatetulle piiraspohjalle täyte tasaiseksi kerrokseksi. Sekoita mustikoihin makeutus ja pudottele piiraan päälle. Viimeistele pinta marjajauheella. Jäähdytä jääkaapissa n. 2 tuntia tai pakastimessa 1/2 tuntia. Koristele tuoreella mintulla ja tarjoa.

minttumustikka1

minttumustikka3

1) Törrönen R, Sarkkinen E, Niskanen T, Tapola N, Kilpi K, Niskanen L: Postprandial glucose, insulin and glucagon-like peptide 1 responses to sucrose ingested with berries in healthy subjects. British Journal of Nutrition 2011, DOI: 10.1017/S0007114511004557

2 kommenttia “Minttu-mustikkapiiras (Raaka)”

    1. Villimarjojen tarjonta onneksi vähän kompensoi appelsiinien puutetta, samoin jokamiehen oikeudet, jotka ovat kieltämättä aika ainutlaatuiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *