sienipesto_pysty1

Moni etsii nyt metsistä keltaista kultaa. Kantarelleja. Ensimmäiset nappulat löytyivät reilusti heinäkuun puolella. Nyt ne ovat kasvaneet jo isoiksi. City-sienestäjän vasu täyttyy tosin vain hyvällä onnella, sillä urbaaneissa metsissä on moni sienijahdissa. Siksi kannattaa opetella tuntemaan joku muukin hyvä ruokasieni. Kuten vaikka  kangashapero (linkin takaa aukeavalla sivulla hyvä kuva, kun vierität vähän alaspäin). Niitä löytyy aina, eikä edes Nuuksion vilkasliikenteisiltä sienipoluilta tarvitse palata tyhjin käsin. Tosin toukkien kanssa joutuu kilpailemaan, sillä haperot ovat harmi kyllä myös sienisääskien saalista. Aina sammalesta kuitenkin puskee myös joku koskematon lakkipää.

Sekalaisista sienistä on ainesta vaikkapa pestoksi ja pienempikin määrä riittää. Kantarelleista olisi tullut tyylikkään kullertava lisuke. Oma metsäsienipestoni on vähän harmaa, mutta sitäkin paremman makuinen. Herkkulisuke melkein mille vain. Pesto säilyy purkissaan muutaman päivän kylmässä.

Sieni-hampunsiemenpesto

  • 1 l mietoja ruokasieniä
  • 1 rkl kookosöljyä paistamiseen
  • 1 pieni sipuli (varsineen)
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • ruukku tuoretta basilikaa tai persiljaa
  • 1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
  • 1,5 dl hamppuöljyä tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • Kalaharin suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

 

Paahda sieniä kuumalla pannulla, kunnes niistä irtoava neste haihtuu. Lisää kookosöljy ja paista viitisen minuuttia. Jäähdytä. Hienonna sienet ja sipuli veitsellä hakaten tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi myös silputtu basilika, hampunsiemenet, etikka ja öljy. Seoksen tulee olla tahnamaista. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Tarjoa lisukkeena tai levitteenä. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa.

sienipesto_pysty2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *