Joskus väliin jäänyt aamiainen, takatalvikiukku ja tarpominen vasten viistoräntää tuottavat luovia oivalluksia.

mansikat_r

Kaikki lähti kesän kaipuusta. Josta tulivat mieleen kesäherkut. Tuoreet mansikat…

basilika_r

… ja tuoksuva basilika. Teitä on ikävä.

Ensiapuun tulivat kaupan pakasteallas ja yrttihylly. Basilika kutsui kaverikseen oliiviöljyä ja mansikka sulautuu luontevasti moneen seuraan.

Pari sanaa basilikasta

Basilika on monen lempi yrtti ruoanlaitossa mutta sisältää myös runsaasti A-, C- ja K-vitamiinia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Sillä on eri tutkimuksissa todettu mm. tulehdusta vähentäviä ja ikääntymistä estäviä vaikutuksia. Jos basilikan maku tuntuu liian voimakkaalta, sitä kannattaa lisätä smoothieen vain muutama oksa. Viisasta ehkä senkin vuoksi, että basilika stimuloi maksan toimintaa ja saattaa aiheuttaa ns. puhdistusoireita.

Rasvaa koneeseen!

Öljyn lisääminen smoothieen ei ole uusi idea. Moni lisäilee kookosöljyä pirtelöön. Myös monet ns. terveysöljyt, kuten pellavansiemen- tai vehnänalkioöljy, joita ei pidä kuumentaa, menevät parhaiten alas smoothiessa. Oliiviöljysmoothiekin on jo vanha keksintö. En vain ollut ennättänyt testata, miten hyvää se voi olla.

Öljyt lisäävät toki smoothien energiapitoisuutta mutta toimivat yhdessä marjojen ja vihannesten kanssa, kun smoothiesta haluaa hieman täyttävämmän. Myös smoothien sisältämät monet ravintoaineet ovat rasvaliukoisia ja imeytyvät paremmin, kun niille tarjoaa vähän voitelua. Rasvoja tulee smoothieen tietysti myös pähkinöiden, siementen tai avokadon avulla, mutta vaihtelu virkistää varsinkin, jos haluaa smoothieensa hieman kevämmän suutuntuman.

Oliiviöljyä smoothiessa?

Oliiviöljy yhdistetään ensisijaisesti ruoanlaittoon, mutta laadukas kylmäpuristettu öljy on paremmin kotonaan kuumentamattomissa ruoissa. Kylmäpuristetun oliiviöljyn kertatyydyttämättömät rasvahapot, joilla on todettu monia terveysvaikutuksia, ovat herkkiä lämpötilan nousulle. Niinpä smoothie on hyvä keino nauttia näiden laadukkaiden öljyjen hyödyistä.

Mukana myös maku

Tärkeämpi syy tähän smoothieen oli kuitenkin maku, kuten kokkailuissani yleensä. Huippulaatuisessa oliiviöljyssä on voimakas ja yrttinen aromi, joka komppaa tyylikkäästi basilikaa, mutta myös mansikkaa. Tästä smoothiesta se teki jotenkin erityisen. Ja kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli enemmän kuin osiensa summa. Mausta vastuussa olivat myös makeutukseen  käytetty kuivattu ananas ja ripaus kardemummaa. Ja voin sanoa heti, että tuore ananas ei toimi, joten etsi sokeroimattomia tai pakastekuivattuja kiekkoja tai paloja. Myös ananasmehu voisi toimia.

mansikkabowl

Basilika-mansikkasmoohtie

reilu aamiaiskulhollinen

  • 3 oksaa basilikaa
  • 2 dl vettä
  • 3 dl pakastemansikoita
  • 1 rkl mieleistäsi mietoa proteiinijauhetta
  • 3/4 dl kuivattua ananasta (n. 1 kiekko)
  • 1/2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 rkl laadukasta kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • (1/2 rkl hunajaa tai ripaus steviaa)

Laita ainekset luetellussa järjestyksessä tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Smoothie saa jäädä paksuksi ja hieman hileiseksi. Tuunaa smoothie-kulho mieleisin lisukkein ja tarjoa heti.

mansikkabowl_pystyKuvassa smoothien pinnalla on myös itse keiteltyä granaattiomenasiirappia, mutta se ei ole mitenkään tarpeen.

 

SaveSave

6 kommenttia “Basilika-mansikkasmoohtie”

  1. Oho, kuulostaapa jännältä! Mutta tosi hyvältä. Basilika ja mansikka on kyllä yks kesän lemppariyhdistelmistä, mutta enpäs ookkaan koskaan kokeillut niitä smoothiessa. Pitää siis testata tämä pian 🙂

    1. Jännästi tämä kokeilu osui kerralla maaliin. Oma oliiviöljyni komppasi molempien makua ja tuli vienosti sieltä esiin. Öljyn mauissa on eroja ja se saattaa tietysti vähän vaikuttaa lopputulokseen.

  2. Oi, tulipa hyvä mieli tästä postauksesta. Kesän kaipuu on minullakin melkoinen ja tämä olisi juuri sellaista mikä piristäisi tässä ankeassa kelissä ja flunssassa 🙂

    1. Kiitos Sari, minunkin mielestäni nyt kyllä saisi jo riittää tämä talvimeininki! Onneksi freesit raaka-aineet antavat vähän tekohengitystä 🙂 Pikaista paranemista sinulle!

  3. HIh,minä kaipaan talvea (Välimeren talvea,joka ikävä kyllä jo loppui). Basilika antaa kivasti makua jälkkäreihinkin,ja olen täällä huomannut parissa jäätelöpaikassa basilikalla maustettua jäätelöä.

    1. Ymmärrän kyllä kaipuun noinkin päin 🙂 Monenlaiset yrtit tuntuvat olevan suosittuja jälkiruoissa ja makeissa tällä hetkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *