Näyttää vahvasti siltä, että vuonna 2018 Kaura on uusi Maito. Sellaisella rynnäköllä suomalaiset kauratuotteet ovat (vihdoin) valloittamassa maitohyllyjä. Itse olen kaivannut lisää kasvipohjaisia vaihtoehtoja jogurteille (ja olisihan se kotimainen kahvikauramaitokin kiva). Siksi aloin odottaa Mö kaurajogurttia maitohyllylle jo marraskuussa Yummybaker Annamari Jukkolan paljastaessa suunnitelmansa uusien kasvipohjaisten maitotuotteiden lanseeraamisesta. Eilen kärsivällisyys vihdoin palkittiin, kun bongasin 400 g purnukan jogurttihyllyllä.

En ole vegaani mutta arjessa syön mielelläni mahdollisimman kasvipohjaisesti. Kyseessä on ennen kaikkea ympäristövalinta, jolla torjun omaa henkilökohtaista ilmastoahdistustani. Ja toki tykkään kasvisruoasta muutenkin. Itselleni rakas eläintuote on kuitenkin maustamaton jogurtti, jolle en toistaiseksi ole löytänyt riittävän hyvää korvaajaa vegepuolelta. Tärkein syy on maku ja rakenne, joissa jään aina kaipaamaan oikeaa hapokkuutta, täyteläisyyttä tai lusikoitavuutta.Yksi syy on sekin, että vegejuget sisältävät väistämättä lisä- tai apuaineita. Toki erittäin viattomia sellaisia mutta aito on kuitenkin aina aito.

Paras korvike tähän saakka on ollut itse hapatettu cashew-juge. Sen valmistus vaatii viitseliäisyyttä mutta olen oppinut tekemään siitä kelpo vastuksen jopa lohkeavalle kreikkalaiselle jogurtille. Siispä Mö oli testimaistelussa jo lähtökohtaisesti tiukassa paikassa.

En piittaa maustetuista jogurteista, joten ensimmäinen ilonaihe on Mö:n tuotesarjaan kuuluva maustamaton vaihtoehto. Siinä ei maistu vanilja tai muitakaan ylimääräisiä aromeja. Tuote sisältää hieman sokeria mutta se ei maistu makeutena. Jään kuitenkin miettimään sokerin merkitystä, sillä kilpailijoiden kauravalmisteissa sitä ei ole ja kaurassa on jo itsessään luonnollisia sokereita. Muihin kaupan oleviin kaurajogurtteihin verrattuna Mö:n ainesosaluettelo on kuitenkin lyhyt. Ei ylimääräisiä tärkkelyksiä tai öljyjä. Rasvaa onkin muihin tuotteisiin verrattuna vähiten, vain 0,3 g/ 100g. Tämä kieltämättä maistuu keveytenä, mikä tietyissä tilanteissa on kiva mutta kokonaisuudessaan rakenne ja suutuntuma jää omaan makuuni hieman turhan ohueksi. Muuten ravintosisältö on melko yhtenevä kilpailevien tuotteiden kanssa. Plussaa annan kalsiumlisästä.

Mö maustamaton kaurajogurtti

Ainesosat:

Kaurapohja (vesi, kaura 10%), sokeri, kalsium,stabilointiaine (pektiini),happamuudensäätöaine (sitruunahappo), hapate.

Ravintosisältö:

Mutta haastaako Mö perinteisen jogurtin jääkaapissani? Olisi ihanaa sanoa, että kyllä mutta valitettavasti en edelleenkään luovu runsasrasvaisesta cashew-jugestani, en edes luomujogurtista. Mö on kuitenkin raikas vaihtoehto kaurajogurttiperheeseen ja odotan innolla, mitä muuta Mö:n innovatiivinen porukka putkauttaa jatkossa markkinoille.

 

 

 

 

 

2 kommenttia “Maistelussa Mö Kaurajogurtti”

  1. Tuo cashew jugurttisi näyttää tosi hyvältä, ja kiva että tulee uusia kasvipohjaisia tuotteita markkinoille; vaikka itse pidän eniten ”oikeasta” jugurtista, vuohen-tai lampaanmaidosta tehtyä. Ostin joku aika sitten luomukaupasta paketillisen jugurttibakteereja, enkä ole vielä keksinyt mihin sitä käyttäisin. Onko tuossa cashewjugurtissa sen tapaista?

    1. Teillä onkin siellä ihan mahtavat jogurtit! Omassa cashew-jogurtissani on yleensä vain jauhe maitohappobakteerikapselista mutta oikeilla jogurttibakteereillakin sitä voisi tehdä. Olen myös harkinnut niiden hankkimista mutta se on Suomessa ollut vähän hankalaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *