Vielä tulee suklaisia juttuja. Toivottavasti kestätte ilman yliannostusta?

IMG_0387

Tämä on taas niitä päiviä, kun odottelen kamera valmiina aamun valkenemista, kunnes jossain vaiheessa huomaan hämärän muuttuvan uudelleen pimeäksi. Niitä iltapäiviä, jolloin siesta muuttuisi helposti yöuniksi ja kello neljältä on jo ilta. Se aika vuodesta, jolloin tajuan, että kaamos jatkaa syvenemistään vielä lähes kuukauden ja mielessä notkahtaa. Siispä on aika ottaa vastalääkettä: Joulusuklaan hämmentely alkakoon!

IMG_0374

Arkisuklaani on yleensä pelkistettyä mutta joulu houkuttaa kunnianhimoisempiin kokeiluihin. Nina valmisti ihanan simppeleitä taateliherkkuja, mikä motivoi minutkin konvehtien pariin. Konvehtitehtailu on loppujen lopuksi helppoa, kunhan käyttää riittävän suuria suklaamuotteja. Ja kotitekoiset täytemakeiset ovat ilahduttava lahja ja tyylikäs päätös juhlakauden aterioille. Ajattelin yllättää ystävät viikonlopun pikkujoulupöydässä.

IMG_0343

Korvasin taatelit joulusuosikillani luumulla sekä viikunoilla, joiden siemenet tuovat täytteeseen kivaa rakennetta. Liotin hedelmät Pukkan mausteisessa kaneliteessä jouluövereiden varmistamiseksi. Suklaakuorrute syntyi lyhyen kaavan kautta. Kun on hyvää suklaamassaa, juuri muuta ei tarvita. Kaapista löytyi kuitenkin tuotenäytteenä saatu Modon Irish Cream -siirappi (sen verran uusi maku, ettei näköjään löydy vielä nettisivuiltakaan). Käytän sokerisia makusiirappeja harvoin, mutta onhan sentään  joulu tulossa, joten menköön. Kermaliköörin maku on suloinen ja pehmentää terän raakakaakaosta. Vaahterasiirappi on vaihtoehto, jos pidät luomummasta.

IMG_0354

Luumu-suklaakonvehdit

24 isoa 

Täyte:

  • 1o kuivattua luumua
  • 5 kuivattua viikunaa
  • 3 rkl (raaka-)kaakaojauhetta
  • 1 pss mausteista yrttiteetä, esim. Pukka Star Anise Cinnamon tai Yogi Classic
  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • 3 rkl kaakaonibsejä

 

Suklaa:

  • 2,5 dl kaakavoita
  • 2,5 dl kaakaomassaa
  • 1 rkl irish cream -siirappia TAI vaahterasiirappia
  • 1 rkl agavesiirappia
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • Viimeistelyyn: kookoshiutaleita

 

Valmista ensin täyte: Kiehauta vesi. Laita pienen tasapohjaisen kulhon pohjalle mausteinen teepussi ja silppua päälle kuivatut hedelmät. Kaada päälle kiehuva vesi ja jätä pehmenemään pariksi tunniksi tai yön yli. Poista teepussi ja kaada pehmenneet hedelmät tehosekoittimeen. Lisää kaakaojauhe ja soseuta. Sekoita lopuksi käsin joukkoon kaakaonibsit. Jos täyte kaipaa mielestäsi makeutta, lisää vielä teelusikka vaahtera- tai agavesiirappia. Jätä odottamaan ja valmista seuraavaksi suklaaseos:

IMG_0360

Sulata kaakaovoi ja -massa vesihauteessa. Lisää siirapit ja kaakaojauhe. Vispaa tasaiseksi. Laita suurehkojen suklaamuottien pohjalle teelusikalliset suklaaseosta. Siirrä pakastimeen viideksi minuutiksi. Kun sukaa on kovettunut, laita jokaisen muotin keskelle noin teelusikallinen luumutäytettä. Jätä täytteen ja muotin reunojen väliin tilaa suklaakuorelle. Kaada lopuksi muotteihin loppu suklaaseos. Tasoita pinta tarvittaessa ja ripottele päälle kookoshiutaleita. Siirrä pakastimeen jähmettymään. Säilytä kylmässä, jos maltat. Rapean suklaan ja pehmeän luumutäytteen yhdistelmä kun on melko vastustamaton.

IMG_0393

 

Q & A

Tarvitseeko suklaata temperoida?

Temperointi eli pieni kikkailu suklaaseoksen lämpötilojen kanssa parantaa myös raakasuklaassa rakennetta ja  makua. Näin syntyy suklaan rapsahtavuus ja silkinsileä koostumus. Suklaa myös säilyy paremmin huoneenlämmössä, eikä sula heti kättelyssä. Näissä konvehdeissa temperointi ei kuitenkaan ole välttämätöntä, jos et säilyttele niitä lämpimässä. Suklaamassan suuri osuus takaa kiinteän olomuodon ja rapean rakenteen pidempään myös huoneenlämmössä.

En halua käyttää agavesiirappia, mikä muu makeutus toimii reseptissä?

Agavesiirappi ei ehkä ole kaikkein terveellisin makeuttaja mutta koostumuksensa puolesta parhaita kotisuklaan valmistuksessa. Kotimainen hunaja on aina hyvä ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto, mutta kiteytyy herkästi, jolloin suklaaseoksesta tulee epätasaista. Tätä voi ehkäistä lämmittämällä hunajaa varovaisesti juoksevaan muotoon ennen käyttöä (esim. vesihauteessa) ja varmistamalla, ettei suklaaseos pääse vesihauteessa kuumenemaan liikaa. Myös kookospalmunektari ja luomulaatuinen vaahterasiirappi ovat hyviä makeuttajia.

Käytätkö suklaan makeutukseen steviaa?

Vain harvoin, sillä stevian hieman keinotekoinen maku ei mielestäni toimi erityisen hyvin. Poikkeuksen tekee esimerkiksi minttusuklaa, jonka viileään aromiin stevian terä katoaa hyvin. Stevian kohdalla olen huomannut, että parhaisiin tuloksiin pääsee, kun käyttää sitä yhdessä jonkin muun makeuttajan kanssa.

Minulla ei ole raakakaakaojauhetta. Voinko käyttää tavallista?

Kaikin mokomin. Myös tavallinen kaakaojauhe sopii kotisuklaan valmistukseen, kunhan se on täyttä kaakaopapua, eikä sisällä maitojauhetta tai muita lisä- tai apuaineita. Osa myös pitää perinteisesti prosessoidun kaakaopavun mausta raakakaakaota enemmän. Suklaan valmistuksessa loppujen lopuksi vain mielikuvitus on rajana.

 

Makeutukseen käytetyt siirapit on saatu ilmaiseksi tuotetestausta varten, ilman velvoitetta kirjoittaa niistä blogissa.

 

4 kommenttia “Luumu-suklaakonvehdit”

    1. Kiitos Anni ja kiva kun löysit tänne! Harmittaa itseäni, että elän vähän blogipimennossa juuri nyt, kun kiireet eivät salli seurata ja kommentoida muiden ihania blogeja.

  1. Ooo, mitkä ihanan kuuloiset konvehdit! En ole vieläkään oikein onnistunut tekemään koostumukseltaan hyvää raakasuklaata, vaikka aika monia reseptejä olen kokeillut. Mietin tässäkin ohjeessa tuota kaakaovoin ja -massan määrä, onko siis 2,5 dl kiinteänä vai sulatettuna?

    Ja tosi kivat uudet sivut! Kauniit ja kepeät 🙂

    1. Hei Hanna! Kiitos palautteesta 🙂 Raakasuklaan rakenteen salaisuus on temperointi, jota en siis näiden konvehtien kohdalla tehnyt, mutta rakenne on omaan suuhuni silti hyvä. Tosin kyllä nämäkin alkavat lämpimässä vähitelen sulaa näppeihin. Määrät ovat siis mitattu kuivana pienemmäksi rouhituista voista ja massasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *